May: – En ny folkeavstemning vil gjøre uopprettelig skade

En ny avstemning vil ifølge May forvolde «uopprettelig skade på britisk politikk», kommer det fram i en delvis offentliggjort tale. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix
En ny avstemning vil ifølge May forvolde «uopprettelig skade på britisk politikk», kommer det fram i en delvis offentliggjort tale. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May mener en ny folkeavstemning om brexit vil ødelegge tilliten til det britiske demokratiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

May skal mandag ettermiddag oppdatere Underhuset om brexit. I innlegget er det ventet at hun vil komme med en kraftfull advarsel mot tanken om å holde en ny folkeavstemning om EU-utmeldingen.

– La oss ikke svikte det britiske folk ved å holde en ny folkeavstemning, heter det i et utdrag av innlegget som er delt med pressen på forhånd.

Mays frykt er at reprise av folkeavstemningen fullstendig vil undergrave velgeres tillit til demokratiet.

– En ny folkeavstemning vil gjøre uopprettelig skade på politikkens integritet. Den vil fortelle millioner som stolte på demokratiet, at systemet vårt ikke leverer, er May ventet å si.

– Og en ny folkeavstemning vil ytterligere splitte landet, akkurat på en tid da vi burde arbeide for å forene det.

Les også: EU åpner for «avklaringer» om brexit

May mot Blair

Søndag gikk May også hardt ut mot tidligere statsminister Tony Blair, som har støttet kravet om en ny folkeavstemning om brexit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

May omtalte Blairs uttalelser som «en fornærmelse mot det embetet han en gang hadde».

Blair viste på sin side til den fastlåste situasjonen i Parlamentet etter at May nylig bestemte seg for å utsette den planlagte avstemningen om skilsmisseavtalen hun har forhandlet fram med EU.

– Parlamentet er ikke i stand til å fatte et vedtak. Vi må derfor gå tilbake til det britiske folk og spørre igjen, sa Blair til Radio 4 lørdag.

Etter brexit: Briter må betale for en tur inn i EU

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker innrømmelser

May utsatte avstemningen i ellevte time da hun innså at et stort flertall av de folkevalgte lå an til å stemme mot.

I stedet gikk hun til EU for å be om mer drahjelp for å få avtalen loset gjennom Parlamentet.

Mays ønske er ytterligere innrømmelser fra EUs side for å berolige britiske politikere om avtalens kontroversielle løsninger for Nord-Irland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så langt har EU holdt igjen.

– Avtalen som ligger på bordet, er den beste som er mulig, og den eneste som er mulig. Den vil ikke bli reforhandlet, gjentok EU-kommisjonens talsperson Margaritis Schinas mandag.

– EU har kommet med de avklaringene som det er mulig å komme med på dette stadiet. Ingen nye møter med Storbritannia er planlagt, sa han.

EU-domstolen: Storbritannia har lov til å avlyse brexit

Forbereder «no deal»

Helt lukket er døra likevel ikke. Det er ventet at nye diskusjoner kan komme i gang mellom Storbritannia og EU på nyåret.

Men hva som skal til for å få flertallet i Parlamentet til å vippe i avtalens favør, er fortsatt i det blå. Samtidig vokser diskusjonen om andre løsninger, der en ny folkeavstemning bare er ett av flere alternativer som ligger på bordet.

Senere denne uka er det ventet at både EU og Storbritannia vil ta viktige nye skritt i forberedelsene på et annet scenario – nemlig at britene krasjer ut av EU uten å ha noen avtale på plass.