Fellesnemnda for Finnmark og Troms møtes for første gang

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har stått hardt på at sammenslåingen av Troms og Finnmark skal gjennomføres, til tross for sterk motstand i Finnmark
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) har stått hardt på at sammenslåingen av Troms og Finnmark skal gjennomføres, til tross for sterk motstand i Finnmark Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utsendinger fra Norges to nordligste fylker møtes mandag for å sette i gang prosessen med sammenslåingen de selv er imot. Følg møtet live fra klokka 11.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesnemnda møtes i fylkeshuset i Tromsø bare litt over ett år før Finnmark og Troms skal bli ett fylke. På agendaen står blant annet valg av leder og nestleder av fellesnemnda og valg av valgstyre som skal forberede fylkestingsvalget til høsten.

Motstanden mot sammenslåingen har vært stor særlig i Finnmark. Flertallet i fylkestinget, der Arbeiderpartiet er det desidert største partiet, nektet lenge å velge representanter til fellesnemnda. Nylig snudde imidlertid Arbeiderpartiet, og representantene til fellesnemnda ble valgt torsdag.

– Med krum hals

Ulf Trygve Ballo fra Finnmark Ap viser til at Stortinget i høst sto fast på vedtaket om sammenslåing og avviste i NRKs Politisk kvarter mandag at de vil «vise motstand» i arbeidet videre.

– Vi skal gå sammen for å finne løsninger. Vi går på med krum hals og vil forsvare Finnmark, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har imidlertid Ap, Sp og SV i Finnmark gått sammen om at det skal forberedes et mulig søksmål mot staten for å få opphevet vedtaket om sammenslåing. De stiller spørsmål ved om vedtaket er lovlig.

– Rir to hester

Høyres gruppeleder i Troms fylkesting liker dårlig at sammenslåingsprosessen får følge av et trussel om søksmål.

– Jeg syns det er trasig at vi skal jobbe i lag og samtidig ha det bak oss. Det er trasig at det skal ris to hester, sier han til NRK.

Torsdag etterkom kommunal- og regionalminister Monica Mæland (H) ønsket fra begge fylkene om å sikre Finnmark like mange representanter i fellesnemnda som Troms. Opprinnelig hadde departementet slått fast at Troms skulle ha 19 plasser og Finnmark bare 9 i nemnda, regnet ut fra folketallet i de to fylkene.