Nytt «Mao-land» skal bli større enn Disney

Kina har allerede kommersialisert sin fortid. I Beijing finnes restauranter hvor Maos brutale styre skjønnmales på denne måten. Nå planlegges også en egen fornøyelsespark basert på kommunistpartiets historie, som skal konkurrere med Disney.
Kina har allerede kommersialisert sin fortid. I Beijing finnes restauranter hvor Maos brutale styre skjønnmales på denne måten. Nå planlegges også en egen fornøyelsespark basert på kommunistpartiets historie, som skal konkurrere med Disney. Foto: Ng Han Guan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kinesisk selskap vil bli større enn Disneys fornøyelsesparker. Et nytt «Mao-land» skal åpne ballet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av Kinas rikeste menn, Wang Jianlin, vil åpne en tema-park i Yanan hvor det kinesiske kommunistpartiet ble stiftet.

Selv er Jianlin tidligere offiser i Folkets frigjøringshær, og har som eier av eiendomsselskapet Wanda Group blitt enormt rik og mektig.

Nå skal han tjene ytterligere milliarder på «rød turisme» basert på historien til Kinas kommunistiske parti (KKP).

I Yanan-provinsen, hvor Mao Tse-Dong bygget opp sine revolusjonære tropper fra 30-tallet, skal Jianlin bruke om lag 15 milliarder norske kroner (12 milliarder yuan) på en temapark i Disneys ånd, melder engelskspråklige South China Morning Post.

Svært partitro millionær

I 2016 åpnet Disney-konsernet sin første fornøyelsespark i Kina, og Wanda Group har som uttalt ønske å bli verdens største aktør innenfor dette feltet. Selskapet planlegger femten parker og skal budsjettere med opp til 200 millioner besøkende pr år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbyggingen av det som kan bli et «Mao-land» starter til neste år og parken vil etter planen stå klar i 2021, skriver den kinesiske avisen. De skriver også at Kinas innenlandske turistindustri har vokst med mer enn 15 prosent siden 2013.

Ikke overraskende er Wang Jianlin svært lojal mot regimet som har tillatt ham å bli mangemillionær. I en nylig uttalelse på selskapets hjemmesider understreker han selv behovet for at forretningsmenn i Kina er patrioter, og «følger partiets retningslinjer».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner døde

Mao Zedong (1893-1976) taler da Kinas kommunistparti ble grunnlagt i 1937. Foto: AP
Mao Zedong (1893-1976) taler da Kinas kommunistparti ble grunnlagt i 1937. Foto: AP

Det var under borgerkrigen på 30-tallet at Maos geriljastyrker trakk seg tilbake til Yanan i det som kalles Den lange marsjen. Av 100.000 mann var det færre enn 20.000 som kom fram etter drøyt ett år. De hadde da gått 6000-9600 kilometer.

Etter andre verdenskrig og den japanske kapitulasjonen hvor de som okkupanter trakk seg ut av Kina, blusset borgerkrigen opp igjen. I 1949 kunne Mao kjøre inn i Beijing som seierherre, mens Chiang Kai-sheks styrker måtte søke tilflukt på Taiwan.

Under Maos styrke utviklet det seg en enorm personkultus, noe som ble ytterligere forsterket etter bruddet med Sovjetunionen. Kina gjennomgikk samtidig en enrom industrialisering og man utryddet så godt som analfabetismen, men samtidig døde millioner av mennesker som følge av de politiske valgene.