Stefan Löfven ble nedstemt i Riksdagen

Sveriges fungerende statsminister Stefan Löfven ble fredag nedstemt i Riksdagen. Det betyr at kun to statsministeravstemninger gjenstår før det blir nyvalg i Sverige. Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix.
Sveriges fungerende statsminister Stefan Löfven ble fredag nedstemt i Riksdagen. Det betyr at kun to statsministeravstemninger gjenstår før det blir nyvalg i Sverige. Foto: Sören Andersson / TT / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven ble som ventet nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen. Dermed rykker Sverige enda et skritt nærmere nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å vinne fredagens statsministeravstemning måtte Löfven få blokkoverskridende støtte fra Liberalerna og Centern, men begge gjorde det i forveien klart at de ikke ville støtte den fungerende statsministeren.

200 av representantene i Riksdagen stemte mot Löfven, noe som tilsvarer alle mandatene til Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna.

116 stemte for og 28 avsto fra å stemme.

Les også: Löfvens statsministerdrøm ventes å bli knust av Riksdagen

Nå ser det mørkt ut for statsminister Stefan Löfven

Sverigedemokraterna

Löfven er den andre partilederen Riksdagens talmann Andreas Norlén har prøvd som statsministerkandidat. Moderaterna-leder Ulf Kristersson ble nedstemt 14. november etter at hans tidligere alliansepartnere Centern og Liberalerna brøt samarbeidet fordi de ikke ville støtte en regjering som var avhengig av Sverigedemokraterna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norlén sa tidligere denne uken at ville kalle partilederne i Riksdagen til nye samtaler dersom også Löfven ble nedstemt. En eventuell tredje statsministeravstemning vil trolig drøye til januar dersom den ikke finner sted allerede neste uke.

Kan utlyse nyvalg

Først etter at Norlén har mislyktes fire ganger med å fremme en statsministerkandidat som tolereres av Riksdagen, kan han utlyse nyvalg. Norlén har sagt at han helst ikke vil havne i den situasjonen, men konstaterte nylig at situasjonen fortsatt er fastlåst.

Les også: Sannhetens øyeblikk for Stefan Löfven

Stefan Löfven får regjeringsoppdraget i Sverige