Meny

Kinas utenriksminister advarer omverdenen

Kinas utenriksminister advarer omverdenen mot å «mobbe» kinesiske statsborgere, med henvisning til pågripelsen av Huaweis finansdirektør i Canada.

Meng Wanzhou ble pågrepet under en mellomlanding i Vancouver 1. desember, etterlyst av USA for bedrageri i forbindelse med brudd på sanksjonene Washington har innført mot Iran.

Kina har reagert kraftig på pågripelsen av Huaweis finansdirektør, som også er nestleder i mobilgigantens styre og datter av grunnleggeren Ren Zhengfei.

– Kina kommer aldri til å lukke øynene

Kinesisk UD har advart Canada og truer med at pågripelsen «kan få alvorlige konsekvenser», og utenriksminister Wang Yi kom tirsdag med en mer generell advarsel.

– Kina kommer aldri til å lukke øynene for mobbing som rammer kinesiske borgeres legitime rettigheter og interesser, sier Wang.

-Vi kommer til å verne om kinesiske borgeres legitime rettigheter og gjenopprette ærlighet og rettferdighet i verden, fortsetter den kinesiske utenriksministeren.

Krever løslatelse

Tirsdag skal en domstol i Vancouver ta stilling til Mengs krav om løslatelse mot kausjon, i påvente av rettsbehandling av den amerikanske utleveringsbegjæringen.

Anklagen mot Meng er knyttet til selskapet SkyCom, som har solgt teletjenester til Iran. USA hevder at SkyCom er en del av Huawei, noe Meng avviser og flere ganger skal ha nektet for overfor amerikanske banker.

Les også: Kausjonskjennelse for Huawei-direktør utsatt

Asia-børsene falt etter Huawei-uro Huawei-direktør krever å bli løslatt

Kina kaller USAs ambassadør inn på teppet etter Huawei-pågripelse

Populært