Britisk minister åpner norsk løsning for Brexit

Storbritannias arbeids- og pensjonsminister Amber Rudd. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Storbritannias arbeids- og pensjonsminister Amber Rudd. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amber Rudd åpner for at det kan bli en ny folkeavstemning eller en såkalt norsk løsning om Theresa May ikke får gjennomslag for sin brexit-avtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rudd, som er arbeids- og pensjonsminister, var den første ministeren til å offentlig diskutere muligheten for en «plan B» om statsminister Theresa May som forventet ikke får støtte for sin foreslåtte brexit-avtale.

Den skal stemmes over i Underhuset 11. desember.

Rudd, som støtter Mays brexit-avtale sier at «alt kan skje», inkludert en andre folkeavstemning, om regjeringen taper i Underhuset.

Les også: Nyhetsbyrå: May vurderer å utsette brexit-avstemning

Foretrekker norsk løsning

Hun sa til The Times lørdag at hun mener ingen alternativer er bedre enn Mays avtale, men at hun foretrekker en løsning lik den norske om avtalen blir stemt ned.

Om Storbritannia skulle gå for en slik løsning antas det at de vil bli et EØS-land. Det vil i så fall bety at Storbritannia forblir i EUs indre marked, som kan føre til at skadevirkningene på kongedømmets økonomi blir begrenset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik avtale «ser sannsynlig ut ikke bare med tanke på landet, men også med tanke på hvor parlamentsmedlemmene står», sa Rudd.

Utenriksminister Jeremy Hunt avfeide imidlertid den norske løsningen da han ble spurt av norsk presse under utenriksminister Ine Eriksen Søreides (H) julevisitt til London forrige uke.

– Jeg har stor respekt for den veien Norge har valgt. Men mange av dem som stemte for brexit, ønsket å avslutte den frie bevegelsen. De ønsket å gi Parlamentet kontroll over innvandringspolitikken. Og det er ikke mulig i et EØS-scenario, sa Hunt da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Theresa May beskyldes for å villede Parlamentet

Motstand mot avtalen

Mays skilsmisseavtale med EU har møtt motstand fra parlamentsmedlemmer både fra hennes eget parti og fra opposisjonen i Labour.

Kritikerne som er for brexit sier at Mays avtale binder Storbritannia for tett til EU, mens de som er for EU mener avtalen etablerer sperrer mellom Storbritannia og deres største handelspartner, og at den lar mange føringer for det fremtidige samarbeidet være uvisse.

Begge sider samles i motstanden mot den såkalte reserveløsningen for irskegrensa, som innebærer at Storbritannia i praksis blir værende i en tollunion med EU inntil videre, hvis partene ikke blir enige om noe annet.