Meny

Budsjett-tabbe bidro til bråket i Venstre

En tabbe i Kunnskapsdepartementet, som ledes av Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, bidro til krangel i regjeringspartiene. Her er han sammen med statsminister Erna Solberg (H). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Kunnskapsdepartementet kuttet i støtten til Human Rights Service (HRS) uten at resten av regjeringen ble informert. Dermed ble det uro både i Frp og Venstre.

Både VG og NRK siterer kilder på at en tabbe la grunnlaget for striden om HRS-støtten. Kuttet skapte sinne i Frp og bidro senere til en kraftig knekk i forholdet mellom Venstre-leder Trine Skei Grande og partikollega Abid Raja.

Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram 8. oktober, foreslo Kunnskapsdepartementet å redusere støtten til HRS fra 1.835.000 til 1.350.000 kroner. Problemet var bare at dette ikke var klarert med resten av regjeringen.

– På den type poster kan det være saker som en helhet i regjeringen kan være opptatt av. Det gjøres endringer på statsbudsjettet som ikke er plenumsforankret i regjeringen, rett og slett fordi enhver statsråd har ansvar på sine områder og kan gjøre noen omdisponeringer i sluttfasen, sier statsminister Erna Solberg (H) til NRK.

Det er Høyre-nestleder Jan Tore Sanner som leder Kunnskapsdepartementet, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Konsekvensene av budsjettblemmen ble først at flere Frp-politikere reagerte på kuttet og krevde det fjernet. Deretter ble Venstre-politiker Abid Raja stilt i forlegenhet da han avviste påstander om at regjeringen var enig om å snu i saken, noe partileder Trine Skei Grande senere nektet for i en telefonsamtale hvor hun også baksnakket partifellen.

Forhandlingene om HRS-støtten endte med at den ikke ble redusert, men at pengene ble hentet fra årets statsbudsjett i stedet for neste års.

Populært