Meny

Emiratene: Jemen-samtaler i Sverige kan bli vendepunkt

En mann rusler gjennom ruiner etter et luftangrep fra den saudiledede koalisjonen rettet mot Jemens hovedstad Sana. Arkivfoto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De forente arabiske emirater, som kriger mot Houthi-militsen i Jemen, mener fredssamtaler i Sverige er en «kritisk mulighet» til å skape fred.

– Vi mener Sverige tilbyr en kritisk mulighet til å få på plass en suksessrik politisk løsning for Jemen, skriver Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash på Twitter.

Han viser til mandagens evakuering av Houthi-opprørere fra Jemens hovedstad Sana til nabolandet Oman.

– Evakueringen av sårede Houthi-krigere fra Sana viser nok en gang den jemenittiske regjeringens og den arabiske koalisjonens støtte til fred, skriver Gargash.

Emiratene er del av den saudiledede koalisjonen som kriger på den jemenittiske eksilregjeringens side mot den iranskvennlige Houthi-militsen. Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept i krigen siden koalisjonen gikk inn i konflikten i 2015.

Les også: FNs Jemen-utsending til Sana

Stortinget sier ja til salg av militært materiell til Emiratene

– Krigshisserne

Krigen og koalisjonens blokade har dessuten utløst det FN omtaler som verdens verste humanitære katastrofe. Ifølge FN står 14 millioner mennesker i fare for å sulte i Jemen som følge av krigshandlingene.

Også Iran støtter fredssamtalene som er ventet å starte i Sverige denne uken.

– Krigshisserne har ikke oppnådd noen av sine politiske og hegemoniske mål etter fire år med bitter krig og ødeleggende aggresjon mot det jemenittiske folk, het det i en uttalelse fra iransk UD mandag. Iran står klar til å støtte verdenssamfunnet for å samarbeide og finne en løsning på krisen, het det videre.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært