Meny

«Et fundamentalt tillitsbrudd»

Tidligere fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Høyre-toppen Svein Ludvigsen, er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuelle tjenester.
Tidligere fiskeriminister og fylkesmann i Troms, Høyre-toppen Svein Ludvigsen, er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling for å skaffe seg seksuelle tjenester. Foto: Anders Wiklund / Tt / NTB scanpix

Tidligere fiskeriminister og Høyre-topp Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt makten til å skaffe seg seksuell omgang med unge asylsøkere.

I går ble navnet på den mye omtalte «samfunnstoppen» i Nord-Norge som var anklaget for å ha begått seksuelle overgrep, kjent for offentligheten: Svein Ludvigsen, fiskeriminister under Kjell Magne Bondevik (2001–2005) og fylkesmann i Troms (2006 til 2014).

Høyremannen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med unge asylsøkere.

Tiltalen er «rystende», sier Ann-Magrit Austenå, leder i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.

– Et fundamentalt tillitsbrudd, sier hun.

Les også: Tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen tiltalt for seksuelle overgrep og maktmisbruk

– Sjokkerende kynisk

– Med forbehold om at det som kommer fram i tiltalen er korrekt, snakker vi om en tillitsperson som, helt kynisk, har utnyttet sin stilling overfor mennesker i en ekstremt sårbar situasjon, sier Austenå.

Det er systematikken som er sjokkerende, mener hun. Det er ikke snakk om sporadiske tilfeller, men en mann som, planlagt og over lengre tid, har skaffet seg seksuell omgang mot løfter om at han kan påvirke retten til opphold i Norge.

– Ludvigsen har vært en vennlig og omsorgsfull voksenperson, som har invitert disse unge guttene hjem og vært interessert i å bistå i saken deres. Og så skjer altså dette.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tre asylsøkere

Ludvigsen er tiltalt for overgrep mot tre asylsøkere. «A» skal ha blitt utsatt for overgrep fra 2011 til 2017, på fylkeshuset i Tromsø, på Ludvigsens hytte og bopel og på ulike hoteller i Oslo.

Gunhild Bergan er bistandsadvokat for «A». Hun vil ikke si annet til Dagsavisen enn at hennes klient «har det veldig tøft» som følge av det som skal ha skjedd i forholdet til Svein Ludvigsen.

«B» omtales i tiltalen som «lettere psykisk utviklingshemmet». Ludvigsen skal ifølge tiltalen ha oppsøkt fornærmede på institusjonen han bodde på ved flere anledninger.

Ludvigsen delte også «seremonielt» ut statsborgerskapet til fornærmede, og skal ha forledet ham til å tro at han «hadde makt og myndighet til å gi og frata ham hans statsborgerskap». Tiltalen gjelder seksuell omgang på et hotell i Oslo i 2014.

Håvard Flatland er bistandsadvokat for «B». Flatland sier til Dagsavisen at hans klient er informert om at tiltale er tatt ut, og at han ser fram til å kunne legge saken bak seg. Klienten har opplevd etterforskningen som en belastning, på grunn av tida det har tatt og lange avhør. Han er glad for å bli tatt på alvor.

«C» skal i en periode på tre måneder i 2014, på ulike steder i Tromsø, ha ytt seksuelle tjenester etter at Ludvigsen hadde forledet ham til å tro at han kunne skaffe ham bolig og permanent opphold i Norge.

Les også: Forsvarer: – Ludvigsen uten straffskyld

– Saken er en vekker

Det er ett tydelig fellestrekk ved de tre tiltalte mennene: De er unge asylsøkere til Norge.

Ann-Magrit Austenå mener hele saken, som har vært kjent siden det ble tatt ut siktelse mot Ludvigsen i januar, har vært en vekker for NOAS.

– Vi må være mer oppmerksomme i våre samtaler med asylsøkere. Det kan komme fram noe i disse samtalene om gode hjelpere som ikke er fullt så hjelpsomme, men har andre motiver, sier hun.

Det finnes ingen oversikt over omfanget, men NOAS har erkjent internt at det kan ha framkommet ting i disse samtalene som burde ha vært fulgt opp, sier Austenå.

Hun understreker at det er snakk om mennesker i en ekstremt vanskelig situasjon, som ofte er helt avhengig av voksne som hjelper dem i Norge. Unge mennesker som har kommet helt alene til landet, flere av dem via lange opphold som flyktninger i naboland. Mange har opplevd tøffe situasjoner under flukten.

– Dette er barn og unge som har mye i bagasjen allerede. Voksenrelasjoner i Norge kan bety mye for dem. Samtidig er de ekstremt utsatte for tillitsbrudd, sier Austenå.

Hun påpeker at denne saken understreker behovet for å overføre ansvaret også for de eldste mindreårige, de mellom 15 og 18 år, fra UDI til Barnevernet.

Kommentar: "Beskrivelsene i tiltalen mot Svein Ludvigsen gjør fysisk vondt å lese." (Hege Ulstein)

Kom på merkelige besøk

Så spørs det om det ville ha hjulpet i dette tilfellet. Pål Christian Bergstrøm er regiondirektør i Bufetat region nord. Ludvigsen skal ifølge tiltalen ha vært på hyppige besøk hos «B» på denne institusjonen.

Bergstrøm har registrert at en av Bufetats institusjoner er nevnt i tiltalen. I sin rolle som fylkesmann var Ludvigsen tilsynsmyndighet for kommunalt og statlig barnevern i Troms fylke. At han besøkte institusjonen var «å betrakte som noe som falt under hans mandat», sier Bergstrøm. Han hadde likevel behov for en rolleavklaring rundt Ludvigsens hyppige besøk. Fylkesmannen kom gjerne utenom arbeidstid, og alene.

– Det var en utradisjonell måte å føre tilsyn på, sier Bergstrøm.

– Derfor fikk jeg signaler fra de ansatte om at det var behov for å drøfte dette, og derfor tok jeg saken opp med Bufdir [Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet]. Jeg lurte på hvordan vi skulle forholde oss rent formelt til dette.

Undringen gikk på om Bufetat skulle betrakte Ludvigsens besøk som formelle tilsyn, og dermed kunne forvente rapporter fra disse besøkene. Og om institusjonene skulle rapportere om besøkene som tilsynsbesøk.

– Kom det rapporter?

– Nei.

– Personlig stil

Bergstrøm understreker at det aldri var mistanke om lovbrudd når han tok dette opp med sine overordnede. Besøkene passet dessuten inn med Ludvigsens person og måten han fylte rollen som fylkesmann på.

– Han var veldig engasjert, men på en uformell måte, og særlig i spørsmål om barn og unge. Han hadde en personlig og fri stil. Besøkene ble forstått av oss inn i den rammen, sier Bergstrøm.

– Men nå er det mulig å forstå dem i et annet lys?

– Det kan du si, ja. Det var et sjokk for meg da siktelsen ble tatt ut, og journalister ringte meg og spurte om Ludvigsens rolle. Da gikk jeg tilbake til undringen vår rundt besøkene og overleverte den informasjonen vi satt på til politiet.

Bergstrøm understreker at institusjonen det her er snakk om, er åpen. Ungdommene beveger seg fritt, og deltar i livet i lokalsamfunnet. Ungdommene skal leve så normale liv som mulig, selv om institusjonen selvsagt foretar en risikovurdering i hver enkelt sak som også omhandler samvær med andre ungdommer og voksne.

– Dere ville reagert hvis en stereotypisk «gangbanger» kom på besøk?

– Det gjøres alltid individuelle vurderinger av relasjoner og samvær.

– Men det var liten grunn til å nekte fylkesmannen å slippe inn?

– Ja.

Reaksjoner i Høyre

Ludvigsens partifeller i Høyre tar saken på alvor.

«Dette er en svært alvorlig tiltale. Nå skal saken behandles av domstolen, og det er viktig at saken blir godt belyst, ikke minst av hensyn til de fornærmede», sa statsminister Erna Solberg til VG.

«Jeg kjenner Svein som en god kollega og en hyggelig fyr. Dette er en side av Svein som jeg ikke kjenner til», sa hun også i går.

Elisabeth Aspaker, partifellen som overtok som fylkesmann i Troms etter Ludvigsen, og som også har vært fiskeriminister i en borgerlig regjering, skrev i en pressemelding at hun erklærer seg inhabil i saken etter å ha vært i kontakt med Ludvigsen på mange arenaer.

«Uansett utfall av rettssaken er dette trist for alle involverte parter», sa Aspaker.

Ludvigsens advokat, Ulf E. Hansen, var opptatt i retten onsdag. Han skriver følgende i en sms til Dagsavisen:

«Tiltalte stiller seg avvisende og uforstående til de beskyldningene som ligger til grunn for tiltalen. Han erkjenner følgelig ikke skyld i saken».

Denne artikkelen ble først publisert i Dagsavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Syria: Tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Frp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god
Siste nytt
14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus sier ja til observasjon, men ikke til avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenSyria: Tyrkisk militærkolonne på vei mot Khan Sheikhoun11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew sier han er forferdet over Epstein-anklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30PolitikkFrp vil liberalisere reglene for oppkjøring05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god
Populært