Åpen for alle - alltid

Putin anklager Porosjenko for forsøk på å manipulere neste års valg

Russlands president Vladimir Putin anklager sin ukrainske motpart Petro Porosjenko for å ha framprovosert sammenstøtet søndag.
Russlands president Vladimir Putin anklager sin ukrainske motpart Petro Porosjenko for å ha framprovosert sammenstøtet søndag. Foto: Pavel Golovkin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenstøtet utenfor Krim-halvøya var et forsøk fra Kiev på å manipulere neste års valg i Ukraina, hevder Russlands president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– President Petro Porosjenko hadde behov for å forverre situasjonen ved å skape uovervinnelige hindre for konkurrenter, i hovedsak den politiske opposisjonen, sa Putin onsdag.

Putin mener ukrainske myndigheter med hensikt sendte de tre marinefartøyene inn i det Moskva hevder er russiskkontrollert farvann i Kertsjstredet ved den annekterte Krim-halvøya søndag for å provosere Russland.

– Dette var en provokasjon i regi av sittende ledere, blant dem presidenten, i forkant av Ukrainas presidentvalg i mars, hevdet Putin.

Aktuelt: – Russland frykter Nato i sine nærområder

Porosjenko svarte dagen etter hendelsen med å erklære militær unntakstilstand i deler av Ukraina. Han ba nasjonalforsamlingen om 60 dager, men fikk 30. Det var resultatet av fem timers intens debatt der opposisjonspolitikere anklaget Porosjenko for å forsøke å utsette neste års valg som følge av hendelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han ser ikke ut til å kunne bli gjenvalgt for en ny periode, sa Putin under en investorkonferanse i Moskva.

Putin mener russisk kystvakt kun utførte sin «militære plikt» da de tok to ukrainske marinefartøy, en taubåt og et mannskap på til sammen 24 personer i arrest. Ukraina krever mannskapet utlevert.

Les også: Norges grense mot Russland 2 kilometer lengre

Reuters melder at Porosjenko onsdag ba om å få snakke med Putin på telefon, men måtte legge på røret.

– Jeg kan si at det kom en ukrainsk anmodning. Men en samtale fant ikke sted, om man kan si det sånn, sier Kreml-talsmann Jurij Usjakov.