Porosjenko hevder faren for storkrig med Russland øker

Video:  Russland advarer mot at unntakstilstand kan føre til eskalering i Øst-Ukraina.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har trappet opp sitt militære nærvær langs grensa til Ukraina, som nå trues av full krig, hevder president Petro Porosjenko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen må tro at dette er et artig spill. Ukraina trues av en storkrig med Russland, hevder den ukrainske presidenten i et intervju med ukrainsk TV.

Ifølge Petro Porosjenko har antallet russiske stridsenheter stasjonert langs grensa «økt dramatisk», og antallet russiske stridsvogner er ifølge ham tredoblet.

Porosjenko viser til etterretningsrapporter, men sier ikke når den russiske styrkeoppbyggingen skal ha funnet sted.

Spenningen i forholdet mellom Ukraina og Russland har økt etter at den russiske kystvakten i helgen tok arrest i to ukrainske marinefartøy og en taubåt utenfor den annekterte Krim-halvøya.

Porosjenko har bedt vestlige land skjerpe sanksjonene. Russiske myndigheter anklager Ukraina for å ha framprovosert hendelsen, og president Vladimir Putin hevder den er et ledd i Porosjenkos valgkamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland annekterte Krim-halvøya i 2014 etter at et stort flertall av innbyggerne der stemte for løsrivelse fra Ukraina og ba om å bli en del av Russland i en folkeavstemning.

Russland anklages også for å støtte separatister i Øst-Ukraina, der konflikten har kostet over 10.000 mennesker livet de siste fire årene.

Les også:

– Russland frykter Nato i sine nærområder

NATO krever løslatelse av ukrainske skip og sjøfolk

Solberg bekymret over eskaleringen i konflikten mellom Ukraina og Russland