Trump truer med å kutte all støtte til GM

General Motor' fabrikk i Lordstown, Ohio er blant fabrikkene som kan bli nedlagt. Selv om arbeidsledigheten i USA er lav, økonomien er i vekst og amerikansk bilsalg er nær rekordhøyt, varsler GM at tusenvis av jobber skal bort. Målet er å spare penger til innovasjon. Foto: Tony Dejak / AP / NTB scanpix
General Motor' fabrikk i Lordstown, Ohio er blant fabrikkene som kan bli nedlagt. Selv om arbeidsledigheten i USA er lav, økonomien er i vekst og amerikansk bilsalg er nær rekordhøyt, varsler GM at tusenvis av jobber skal bort. Målet er å spare penger til innovasjon. Foto: Tony Dejak / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USAs president Donald Trump er veldig skuffet over General Motors og truer med å kutte alle subsidier etter at bilprodusenten varslet kraftige nedbemanninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– USA berget General Motors og dette er takken vi får! tvitrer Trump dagen etter kunngjøringen fra GM.

Bilprodusenten opplyste mandag at de skal kutte 14.700 stillinger i USA og Canada. Planen er å stenge flere fabrikker i USA, og målet er å spare drøyt 51 milliarder kroner.

– Vi ser nå på muligheten for å kutte alle GM-subsidier, inkludert for elektriske biler, tilføyer presidenten.

Tre GM-fabrikker blir trolig stengt allerede neste år, to av dem i Michigan og Ohio i USA, den tredje i Canada.

Bakgrunn: GM kutter 14.700 jobber i USA og Canada

GMs kunngjøring er et kraftig nederlag for president Trump, som har forsøkt å markedsføre seg selv som en høy beskytter av amerikanske arbeidsplasser og industri. Trump har gjort et stort poeng av løftet om å bringe arbeidsplassene tilbake i bilindustrien i Ohio og andre delstater i Midtvesten, som er avgjørende for at han skal bli gjenvalgt.

GM har lenge vært kjent for å produsere store pickup-biler og firehjulstrekkere, men opplyser at de nå skal satse på elbiler.

Noen av fabrikkene som trues av nedleggelse, kan få et nytt liv dersom GM lykkes med å utvikle nye populære modeller.

Amerikanske myndigheter berget GM fra konkurs etter finanskrisen i 2008.

Personvernpolicy