NATO krever løslatelse av ukrainske skip og sjøfolk

Video: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg møtte pressen mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland må straks løslate de tre ukrainske marinefartøyene og de 24 sjøfolkene som ble tatt i arrest utenfor Krim-halvøya søndag, krever NATO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk av militærmakt mot ukrainske skip og marinepersonell kan ikke rettferdiggjøres. Vi ber derfor Russland om straks å løslate de ukrainske sjøfolkene og skipene som ble tatt i beslag i går, og vi ber om ro og tilbakeholdenhet, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Mandag kalte Stoltenberg inn til krisemøte i NATO-Ukraina-kommisjonen for å diskutere den spente situasjonen i Azovhavet.

– Denne hendelsen er en påminnelse om at det pågår en krig i Ukraina. Russland må forstå at handlingene deres får konsekvenser, sa Stoltenberg etter møtet.

– Russland må gi fri tilgang til alle ukrainske havner og gi ukrainske fartøy frihet til å navigere i Azovhavet og Kertsjstredet, la han til.

Kertsjstredet ble stengt søndag etter at tre ukrainske marinefartøy gjennomførte det den russiske kystvakten hevdet var en uautorisert manøver i russisk farvann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg diskuterte mandag hendelsen med Ukrainas president Petro Porosjenko og ga uttrykk for sin fulle støtte til Ukrainas territorielle integritet og uavhengighet, som også omfatter landets rett til å kunne navigere fritt i sine territorialfarvann i henhold til folkeretten.

Les også:

Solberg bekymret over eskaleringen i konflikten mellom Ukraina og Russland

Russland bekrefter at de skjøt mot ukrainske fartøy i Svartehavet

FN innkaller til krisemøte etter russisk angrep på ukrainske fartøy