Mexico deporterer 98 etter kaoset i Tijuana

En honduransk migrant snakker med amerikanske grensevakter søndag. Ordføreren i Tijuana har erklært humanitær krise i grensebyen og bedt FN om hjelp til å håndtere de rundt 5.000 mellomamerikanske migrantene som har ankommet byen.
En honduransk migrant snakker med amerikanske grensevakter søndag. Ordføreren i Tijuana har erklært humanitær krise i grensebyen og bedt FN om hjelp til å håndtere de rundt 5.000 mellomamerikanske migrantene som har ankommet byen. Foto: Ramon Espinosa / AP

Mexico har deportert 98 mellomamerikanere som forsøkte å ta seg inn i USA fra Tijuana, opplyser lokale myndigheter. 42 er pågrepet på californisk side.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 98 er ifølge Mexicos nasjonale migrasjonsinstitutt alle sendt tilbake til sine hjemland etter søndagens kaos på grensa til USA.

Amerikansk grensepoliti opplyste tildligere mandag at de pågrep 42 mellomamerikanere som klarte å krysse den sørlige grensa fra Tijuana.

De fleste av de pågrepne er menn, opplyser Rodney Scott, grensepatruljesjef for San Diego-sektoren, til CNN.

De 42 var del av en gruppe migranter som forsøkte å ta seg over grensa fra Mexico da en fredelig protestmarsj utviklet seg til et voldsomt kaos søndag. De fleste av dem ble stanset da amerikansk grensepoliti avfyrte tåregass og gummikuler ved grenseovergangen Chaparral.

Rundt 5.000 mennesker, de fleste av dem fra voldsherjede Honduras, befinner seg i en leir ved mexicanske Tijuana. De har tatt seg nordover i håp om å komme seg inn i USA og få opphold der.

Les også: Amerikansk krigshelt får kritikk av Trump

Asylprotest

Flere hundre marsjerte søndag mot grensa med krav om at USA får fortgang i behandlingen av asylsøknadene deres.

Mexico reagerte søndag på måten migrantene fra El Salvador, Honduras og Guatemala forsøkte å ta seg over grensen i USA på, og sier de umiddelbart vil utvise de om lag 500 migrantene som er identifisert. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix Foto: Ramon Espinosa / AP
Mexico reagerte søndag på måten migrantene fra El Salvador, Honduras og Guatemala forsøkte å ta seg over grensen i USA på, og sier de umiddelbart vil utvise de om lag 500 migrantene som er identifisert. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix Foto: Ramon Espinosa / AP

Ved grenseovergangen forsøkte noen av dem å presse seg gjennom gjerdet, og de amerikanske vaktene svarte med tåregass.

Mexicos innenriksdepartement har sagt at de som «på voldelig vis» forsøkte å ta seg inn i USA, vil bli deportert umiddelbart. Lokale myndigheter i Tijuana sier 39 migranter er pågrepet for ordensforstyrrelse og andre forhold knyttet til protesten.

Les også: Washington Post: USA og Mexico enige om nye asylregler

Truer med å stenge grensen

USAs president Donald Trump krever at mexikanske myndigheter tvangsreturnerer migranter som er på vei fra Mexico til USA.

– Gjør det med fly, gjør det med buss, gjør det hvordan dere vil, men de kommer ikke inn i USA, skriver han på Twitter.

– Vi kommer til å stenge grensen permanent, om nødvendig, fortsetter Trump, og oppfordrer kongressen til å finansiere den mye omtalte muren han ønsker å bygge på grensa mot Mexico.

Les også: Finlands president: – Kan ikke huske å ha diskutert raking med Trump

Steinkasting

Scott sier de som prøvde å ta seg inn i USA søndag, gjorde det ved en forsømt del av det gamle grensegjerdet, på en del av strekningen der et nytt gjerde skal bygges. Han forsvarer bruken av tåregass og sier migrantene kastet stein mot grensevaktene.

Ordføreren i Tijuana har erklært humanitær krise i grensebyen og bedt FN om hjelp til å håndtere de rundt 5.000 mellomamerikanske migrantene som har ankommet.

Personvernpolicy