Meny

Tyrkia mener Trump vender ryggen til Khashoggi-drapet

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu mener president Donald Trump har bestemt seg for å ignorere drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Burham Ozbilici/AP Photo/NTB scanpix Foto: Burhan Ozbilici / AP

Tyrkias utenriksminister mener Donald Trump har bestemt seg for å ignorere drapet på journalisten Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias ambassade i Istanbul.

– På en måte sier Trump at han vil se en annen vei, uansett hva som skjer, sier den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu i et intervju med CNN-Turk.

– Det er ikke måten å gjøre det på. Penger er ikke alt. Vi kan ikke legge vekk de menneskelige verdiene, sier Cavusoglu.

Uttalelsen er direkte rettet mot Trump og hans ønske om å opprettholde det bilaterale forholdet mellom USA og Saudi-Arabia til tross for drapet på Khashoggi.

Presidenten har uttalt at det ville vært en «forferdelig feil» å ødelegge forholdet til kongeriket, og har kommet med påstander om at det ville gitt skyhøye oljepriser og ødelagt verdensøkonomien.

I en CIA-rapport som er lekket til amerikanske medier, skal konklusjonen være at Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er direkte knyttet til drapet på Khashoggi. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har også uttalt at ordren om drapet på Khashoggi kom fra «høyeste hold» i den saudiarabiske regjeringen.

Trump har imidlertid hevdet at CIA ikke har konkludert om kronprinsens rolle.

– Ingen har konkludert. Jeg vet ikke om noen kan konkludere med at kronprinsen gjorde det, sa Trump til journalister i Florida torsdag.

– Om han gjorde det eller om han ikke gjorde det, så nekter han bestemt på det, fortsatte presidenten, som understreket at Saudi-Arabia er en viktig amerikansk alliert.

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Han var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Populært