Parisavtalen: Uro en drøy uke før nytt forsøk på å få klimaavtalen på lufta

HISTORISK - ELLER? Toppolitikerne jublet 12.12.2015 for det de kalte en historisk klimaavtale i Paris.
HISTORISK - ELLER? Toppolitikerne jublet 12.12.2015 for det de kalte en historisk klimaavtale i Paris. Foto: Francois Guillot / AFP/NTB scanpix

Tre år etter at den sagnomsuste Parisavtalen ble undertegnet, har den ennå ikke blitt satt ut i live. I desember skal verdens land gjøre et nytt forsøk på å få til det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt har Parisavtalen som til stor jubel ble vedtatt 12. desember 2015, trolig medført større CO2-utslipp enn det motsatte.

For klimadiplomatenes flyreiser fra forhandling til forhandling verden rundt har satt sine klimaavtrykk i atmosfæren.

Men de har ikke lyktes å få til reduksjonsavtalene sine. Tre år og mange forhandlingsmøter senere mangler fortsatt de konkrete reglene for gjennomføring og kontroll av klimatiltak som følge av Parisavtalen. Det har FNs medlemsland nemlig ikke klart å bli enige om på den tida.

Nå skal de gjøre et alvorlig forsøk til. De to første ukene av desember avholdes det 24. partsmøtet i klimaforhandlingene i polske Katowice.

Den siste uka er med klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) på plass.

«Noen vil skru klokka tilbake»

KLIMA-OMKAMP: Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen ser risiko for tilbakeslag i stedet for framgang for Parisavtalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
KLIMA-OMKAMP: Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen ser risiko for tilbakeslag i stedet for framgang for Parisavtalen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Det er partsmøter i klimaavtalen hvert år. Noen møter er viktigere enn andre. Og det som kommer nå, er det viktigste siden Paris.

Det slo Norges forhandlingsleder Henrik Hallgrim Eriksen fast på et seminar for miljø- og solidaritetsorganisasjoner denne uka.

Han sammenlikner målet for det som skal skje i Katowice, med å utforme konkrete forskrifter når Stortinget har vedtatt en lov.

Problemet er at noen land vil skru klokka tilbake - ta omkamper på det som ble vedtatt i Paris.

– Den viktigste omkampen går på spørsmålet om forskjellsbehandling av land. Parisavtalen innførte et regime der alle land skulle bidra ut fra egne forutsetninger. Og gjøre sine mål stadig bedre for hver femårssyklus, sier Eriksen til ABC Nyheter.

– Noen land, som Kina, India, Saudi-Arabia, Indonesia ønsker nå å gjeninnføre todeling mellom i-land og u-land. Flertallet av u-landene ønsker derimot å få disse store utslippslandene med i et felles regime, forteller den norske klimadiplomaten.

De kom ingen vei

KLIMA-KRAV: Miljøaktivister demonstrerte utenfor FNs forberedelseskonferanse i Bangkok 8. september, som mislyktes. Atmosfæren er ikke blitt bedre av at Donald Trump har trukket USA ut. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP/NTB scanpix
KLIMA-KRAV: Miljøaktivister demonstrerte utenfor FNs forberedelseskonferanse i Bangkok 8. september, som mislyktes. Atmosfæren er ikke blitt bedre av at Donald Trump har trukket USA ut. Foto: Lillian Suwanrumpha / AFP/NTB scanpix

Den forrige internasjonale klimaavtalen, Kyotoprotokollen, satte forpliktende utslippsmål for de såkalte industrilandene, men ikke u-landene.

De virkelige store industrigigantene, som Kina, kom under u-landsparaplyen, noe som ikke minst irriterer USA grenseløst i klima-, WTO- og andre sammenhenger.

Parisavtalen er mykere: Den forplikter ikke til annet enn at hvert land skal lage seg klimamål som de melder inn hvert femte år. Til gjengjeld omfatter den alle land. Og forventningene til fattige og rike land kan variere.

Så skal målsettingen vurderes og oppfølgingen kontrolleres. Det er utformingen av disse prosessene som står på dagsorden i Katowice 2. til 14. desember.

– Forsøket på å gjeninnføre todeling har låst forhandlingene langt på vei. I en forberedelseskonferanse foran Katowice i Bangkok i september, kom vi ingen vei, kan Henrik Hallgrim Eriksen berette.

Mer ambisiøst hvert femte år

BIODRIVSTOFF: Rike land kjøper seg klima-samvittighet ved å blande palmeolje i drivstoffet sitt. Det fører til avskoging for å etablere palmeoljeplantasjer, slik som på dette bildet tatt i Aceh-provinsen i Indonesia. ( Foto: Chaideer Mahyuddin / AFP/NTB scanpix
BIODRIVSTOFF: Rike land kjøper seg klima-samvittighet ved å blande palmeolje i drivstoffet sitt. Det fører til avskoging for å etablere palmeoljeplantasjer, slik som på dette bildet tatt i Aceh-provinsen i Indonesia. ( Foto: Chaideer Mahyuddin / AFP/NTB scanpix

– Har Parisavtalen så langt ført til klimakutt, egentlig?

– Målene gjelder fra 2020. Men man kan si at den har påvirket klimapolitikken, sier forskningsleder Steffen Kallbekken ved klimaforskningsinstituttet Cicero på spørsmål fra ABC Nyheter.

Han forklarer hvordan Parisavtalen virker:

Landene skal rapportere sine utslippsmål hvert femte år, første gang fra 2020.

– Så er det et progresjonsprinsipp: Målene skal være mer ambisiøse hver gang. Så skal de nasjonale målene evalueres.

Da skal vi ha flaks

Parisavtalens mål er at global temperaturøkning som følge av menneskenes utslipp ikke skal overstige 2,0°, helst holde seg under 1,5°.

– Tanken er at kollektive mål gir mer nasjonal innsats. For eksempel ser vi nå at EU har skjerpet sine mål. Man vil skape en positiv spiral for ambisjon basert på tillit. Så skal velstående land gi tøtte til utviklingsland. Mange land gitt betinget oppslutning – hvis de får støtte til utslippskutt, sa Steffen Kallbekken på organisasjonenes seminar.

Han tror verden skal ha flaks for å oppnå 1,5°.

– Også 2° er veldig tøft. Uansett er det ikke meningsløst å jobbe for lavere utslipp. Skadevirkningene stiger jo høyere vi kommer, sier Kallbekken og konkretiserer:

– Ved 2 graders oppvarming er alle koralllrevene borte. Men med 4-5 grader forsvinner også andre typer natur.

30.000 til klimakonferanse i kull-Polen

KULLKRAFTVERK: Mesteparten av strømmen i vertslandet for klimakonferansen, Polen, stammer fra kullkraftverk. Europas største kraftverk som forbrenner brunkull, Belchatow, slipper alene ut 60 prosent av Norges samlede CO2-forurensning. Foto: Kacper Pempel / Reuters/NTB scanpix
KULLKRAFTVERK: Mesteparten av strømmen i vertslandet for klimakonferansen, Polen, stammer fra kullkraftverk. Europas største kraftverk som forbrenner brunkull, Belchatow, slipper alene ut 60 prosent av Norges samlede CO2-forurensning. Foto: Kacper Pempel / Reuters/NTB scanpix


Arrangørene venter 30.000 delegater, forskere, aktivister og journalister til Katowice under klimatoppmøtet.

Myndighetene har kunngjort at de i anledning dette FN-toppmøtet innfører midlertidig grensekontroll.

Begivenheten skal foregå i et land som utvinner mye kull, og for klimaet enda verre: Brunkull.

78 prosent av elektrisitetsproduksjonen fyres i gang med kull. Sterke krefter ønsker seg norsk gass i stedet. Også gass er fossilt, men har lavere klimautslipp enn kull.

Professor Øystein Noreng har uttalt at EU i 2016 hadde 212 tonn utslipp av CO2 per tusen dollar i verdiskapning. For Norge er det tilsvarende tallet 103 tonn, for Tyskland 218 tonn, og for Polen 638 tonn.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:17 To tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Drammen04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:45 Tokyo-børsen opp mer enn 3 prosent02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige
Siste nytt
05:17NorgeTo tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Drammen04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:45VerdenTokyo-børsen opp mer enn 3 prosent02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige
Populært