Ap og LO mener NHO og regjeringen har trigget EØS-motstand i fagbevegelsen

Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre ankommer LO Stats Kartellkonferanse på Gol. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Partileder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre ankommer LO Stats Kartellkonferanse på Gol. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EØS-motstanden vokser i fagbevegelsen. Regjeringen og NHO har provosert den fram, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre og Gabrielsen advarte begge kraftfullt mot EØS-opprøret som har begynt å spre seg i fagbevegelsen, da de innledet under LO Stats kartellkonferanse onsdag.

Skylden legger de begge på regjeringen og arbeidstakersiden – ikke på avtalen i seg selv.

– Jeg vil gå så langt som å si at arbeidsgiverne har plassert en bombe under EØS-avtalen med sin oppførsel. Og regjeringen sitter med fyrstikkene i hånden, proklamerte Gabrielsen.

– Det gjelder å ikke rette baker for smed. Dette handler først og fremst om en regjering som forholder seg passivt til EØS-avtalens utfordringer, uttalte Støre.

– Uthuler tilliten

Det skapte sjokkbølger langt inn i LO og Arbeiderpartiet da Fellesforbundet største avdeling – Avdeling 5 i Bergen – nylig vedtok å si nei til EØS-avtalen.

Ifølge Klassekampen kan hele LO vippe over på nei-siden, dersom Fellesforbundet følger vedtaket til Bergens-avdelingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et viktig bakteppe var en avgjørelse fra tariffnemnda i høst om at arbeidsgiverne ikke skal være pålagt å betale reise, kost og losji for utenlandske arbeidstakere som reiser til Norge for å jobbe. Dette er en sak fagbevegelsen har vunnet fram med i tre rettsinstanser i Norge, men som NHO valgte å klage inn for ESA, hvor de fikk medhold.

– Når arbeidsgivere i privat sektor ikke respekterer rettsavgjørelser, men tar saker videre inn til ESA, da blir tilliten uthulet, uttalte Gabrielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Farlig strategi

Gabrielsen advarte arbeidsgiversiden om at stadige omkamper i ESA er en farlig strategi som har nøret opp under den motstanden som nå vokser fram mot EØS-avtalen i fagbevegelsen.

– Ved å ta omkamper om allerede avgjorte saker, har de bidratt til å undergrave oppslutningen ute blant våre medlemmer. Det bør være et kraftig signal til NHO og deres landsforeninger, uttalte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gabrielsen sier dette bekymrer ham fordi EØS-avtalen er den desidert viktigste årsaken til at norske bedrifter enkelt kan konkurrere i Europa på like vilkår med utenlandske konkurrenter.

– Passiv regjering

Gabrielsen og Støre anklager også regjeringen for å ha bidratt til EØS-motstanden.

– Regjeringen gjemmer seg bak EØS-avtalen i sin iver etter økt privatisering og kommersialisering, uttalte Gabrielsen.

Støre mener regjeringen ikke bruker mulighetene som ligger i avtalen til å sette i gang tiltak for å motvirke sosial dumping og andre uheldige konsekvenser av avtalen eller muligheten til å si nei til deler av avtalen.

– Mens den rødgrønne regjeringen kjempet innbitt mot sosial dumping og for allmenngjøring, er denne regjeringen helt passiv, hevdet Støre.

Advarte mot kjøttvekta

Støre advarte EØS-motstanderne i fagbevegelsen om å tro at ting vil bli bedre uten avtale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EØS-avtalen sikrer at vårt lille, åpne og utadvendte land får like rettigheter og rettsbeskyttelse når vi ferdes ute med varer, tjenester, folk på jobb, forskning og utdanning, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De andre kan ikke bruke kjøttvekta mot oss, fordi vi har et rettsvern. I vår urolige tid vil vi være mer utsatt for den sterkestes rett uten EØS-avtalen, advarte han.

– Uvurderlig avtale

Fungerende administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener EØS-avtalen er uvurderlig for norske bedrifter, arbeidsplasser og velferdssamfunnet vårt.

– De globale verdikjedene knytter sammen langt flere bedrifter og arbeidsplasser enn man kan se ved første øyekast. Derfor er jeg bekymret for den EØS-debatten vi nå ser i fagbevegelsen.

Han legger til at han gjerne diskuterer utfordringene med avtalen.

– Som de fleste andre avtaler, er EØS-avtalen et kompromiss som ikke bare er til for å tjene Norge alene, og vi er enige i at fri bevegelse av arbeidskraft gir noen utfordringer. NHO ønsker som LO å finne gode svar, spesielt når det gjelder kampen mot arbeidslivskriminalitet, sier han i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier til Dagens Næringsliv at han er enig med LO-lederen om at det må gjøres mer for å sikre et ordnet arbeidsliv.

– Vi må også bli flinkere til å vise frem hvordan vi nettopp ønsker å utnytte handlingsrommet i EØS, for eksempel for treforedlingsindustrien, hotellnæringen eller ideelle, sier han.

– Jeg vil også gjenta at også arbeidsgiversiden må tenke gjennom hvorvidt de bidrar til å svekke tilliten til hele EØS-avtalen. Det er det ingen som tjener på, legger han til.