Meny

Hareide stiller seg bak Ropstad

Knut Arild Hareide stiller seg bak partikollega Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han har tillit til nestleder Kjell Ingolf Ropstad etter VGs avsløringer om et møte med Høyres ledelse og Ropstad 11. oktober.

Hareide er kritisk til at nestleder Ropstad begynte å argumentere med en mulig «historisk endring» av abortloven, mens partiet var midt i avviklingen av fylkesårsmøtene som valgte delegater til det ekstraordinære landsmøte. En slik endring skulle skje dersom KrF gikk i samarbeid med dagens regjering.

Ifølge VG begynte Ropstad først å argumentere med abortloven etter et møte med statsminister Erna Solberg og resten av Høyres ledelse 11. oktober.

– Vi har vært uenige om det abortutspillet og at det ble startet regjeringsforhandlinger før vi hadde tatt vårt veivalg, sier Hareide etter et møte i KrFs stortingsgruppe mandag, få timer etter VGs avsløringer om en intens maktkamp i partiet.

Bakgrunn: KrF-topper krever nytt landsstyremøte

Informert om møtet

Hareide avviser imidlertid at møtet var hemmelig. Og han gir uttrykk for at Ropstad fortsatt har hans tillit.

– Jeg var godt kjent med at Ropstad skulle ha det møtet. Jeg syns det var flott at han informerte meg, sier Hareide.

– Jeg har tillit til Ropstad. Vi har snakket godt med hverandre underveis i prosessen, legger han til.

Reaksjon: Analytikere: – Ropstad svekket etter avsløring

Intern prosess

Internt i KrF-ledelsen var det enighet om at prosessen fra Hareides tale, der han rådet partiet til å søke regjeringsmakt med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og fram til landsmøtet 2. november skulle foregå internt og uten innblanding fra andre partier.

På NTBs spørsmål om Ropstads og nestlederkollega Olaug Bollestads møte med Høyre-ledelsen var i tråd med denne enigheten, sier Hareide:

– Det må være lov å snakke med andre partier og ha kontakter. Jeg ble informert om det. Vi hadde en uenighet om å utfordre andre partier på politiske meninger, noe som startet såkalte regjeringsforhandlinger. Det var ikke jeg enig i.

Intervju: Bondevik: – De som hevder at KrF er et borgerlig parti, de har misforstått

– God samvittighet

Ropstad selv har følgende å si:

– Jeg har veldig god samvittighet for det jeg har gjort. Jeg har prøvd å informere partilederen så godt jeg kan, hele veien. Jeg har sikkert ikke gjort alt rett de siste ukene. Men jeg er veldig stolt over det jeg har gjort, og det partiet har gjort.

KrF-nestlederen avviser at han endret strategi etter samtaler med Høyre underveis i KrFs interne veivalgsprosess.

– På ingen måte. Vi har vært veldig tydelige på hva som har vært viktig for KrF hele veien. Vi har et landsstyremøte som trakk hovedlinjene for hva som var viktig for KrF, sier han.

Aktuelt: Fylkesledere kritiserer Ropstad for kuvending: – Stikk i strid med hva som ble hevdet

Krever landsstyremøte

Sentralstyremedlem og gruppeleder i Trøndelag KrF, Karin Bjørkhaug, krever et nytt ekstraordinært landsstyremøte etter avsløringene i VG. Fylkesleder Arne Willy Dahl i Akershus KrF støtter kravet.

Hareide mener det ikke er unaturlig å ha et møte når det kommer ønske om det fra lokale tillitsvalgte.

– Vi har ofte landsstyremøte når enkelte ber om det. Det å ta en prat sammen, sannsynligvis på telefonen, det gjør vi ganske ofte. Jeg har registrert dette ønsket, så det får vi ta en prat om nå, sier han.

Aktuelt: KrF demper sin garanti til norske bønder

– Koordinert utspill

Bjørkhaug mener det fremstår som at Ropstad abortutspill var koordinert med Høyre.

– Det skal jeg være forsiktig med å kommentere. Men det har ikke vært tvil om at en del av de sakene som er kommet fram, var ut fra et engasjement fra Ropstads side, sier Hareide til NTB.

Han legger til at Ropstad etter hans mening har «opptrådt ryddig, både som politiker og som menneske» gjennom de siste ukene.

– Så har vi vært uenige i sak. Det må jeg tåle. Han vant på vårt landsmøte. Nå håper jeg det lykkes, sier Hareide.

Samleside: Her finner du alle sakene om KrFs veivalg

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært