Bondevik: – De som hevder at KrF er et borgerlig parti, de har misforstått

– Jeg har aldri opplevd større interesse for KrF enn denne høsten her. KrF har aldri vært så kjent som nå! sier Kjell Magne Bondevik (71).
– Jeg har aldri opplevd større interesse for KrF enn denne høsten her. KrF har aldri vært så kjent som nå! sier Kjell Magne Bondevik (71).

Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik er spent på framtida. Han har jo opplevd et splittet KrF før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har aldri opplevd større interesse for KrF enn denne høsten her. KrF har aldri vært så kjent som nå! sier Kjell Magne Bondevik (71) til Dagsavisen, og greier ikke la være å smile litt ved tanken. Han smiler, selv om han vet det ble veldig tøffe tak i partiet der på slutten. Både Bondevik og Norge har nå i fem uker har vært vitne til et politisk drama uten sidestykke, kringkastet i alle mediekanaler. Høsten 2018 var det som om en skjebnesvanger miks av politisk borgerkrig og stortingsvalg utspilte seg samtidig i lille KrF, et sentrumsparti som ellers vaker fredelig rett under sperregrensa. Og et parti som nå, etter ett av tidenes mest nervepirrende landsmøter, ser ut til å være splittet i to deler, en rød og en blå.

– Du vet vel at de har streama alle fylkesårsmøtene i KrF? Hvem skulle trodd det?! spør Bondevik med et nytt smil.

– Og de har sendt fra møtene på TV 2 og VGTV og NRK. Jeg har sittet og sett på noen av dem, og jeg ble jo litt stolt over partiet mitt når jeg så folk gå opp til talerstolen og debattere åpent og stort sett saklig, med flinke møtedirigenter som har holdt styr på det hele. Det jeg også syns er litt morsomt, er at nå er det sikkert hundretusenvis av nordmenn som har hørt og kanskje til og med lært seg KrF-sangen, den man alltid synger ved åpningen av møtene. For den ble jo også streama hver gang.

– Hvordan går KrF-sangen, da?

– «Det lyder et manende kall til å gå med tro …» Vent nå, hvordan var den igjen? «Ta vare på livet» heter den. «Det lyder et manende kall til å gå med tro – i en tid som vil kreve …».

Hans eget lille rike

Kjell Magne Bondevik har nå begynt å synge lavt og mumlende her inne på senterkafeen på Kolbotn Torg, et sted han er innom flere ganger i uka for å drikke kaffe og treffe gode venner. Ved siden av oss på stamkafeen «Al Dente» sitter flere av naboene hans, og fra vinduet ser vi rett opp til terrasseblokka og leiligheten han deler med kona Bjørg. Der har de bodd siden mai 1997, bare noen måneder før Bondevik ble statsminister for første gang. I samme kommune, Oppegård, bor to av deres tre voksne barn, samt sju av 10 barnebarn. Ja: Vi sitter midt i den tidligere statsministerens eget, lille rike. 71 år gamle Kjell Magne Bondevik pensjonerte seg før sommeren fra jobben som leder av Oslosenteret, en oppgave han har hatt siden han gikk av som statsminister for siste gang i 2005. Men han er fortsatt arbeidende styreleder ved senteret, som arbeider for fred, menneskerettigheter og demokrati gjennom dialog. Han anslår selv at han jobber cirka 60 prosent på Oslosenteret nå. De siste årene har Bondevik vært opptatt av demokratistøtteprosjekt i land som ikke har en demokratisk tradisjon. Særlig har han kunnet svare på spørsmål om det å lede en koalisjonsregjering. Er det noe Bondevik har greie på, så er det jo det.

– «Ta vare på livet, ta vare på livet…», ja, sånn går refrenget, småsynger Bondevik fortsatt over kaffekoppen, tydelig inspirert av de streamede KrF-årsmøtene.

– Det er en tre-fire vers til, som handler om å ta vare på menneskelivet, familien og naturen, og om internasjonal solidaritet. Men at så mange har hørt den sangen nå, det har vel aldri før skjedd i Norge! Jeg har bare sett disse møtene på skjerm, jeg har ikke vært på dem selv. Jeg var invitert til fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal, men jeg syns ikke det var riktig av meg å dra dit. Jeg vil ikke ha det på meg at jeg blanda meg inn for mye i dette, sier Bondevik.

- En god leveregel

Han vil heller ikke ha på seg at han trakk i trådene da Knut Arild Hareide holdt sin nå så berømte «vi bør gå mot venstre»-tale på landsstyremøtet 28. september. Men Bondevik fikk vite om innholdet i talen noen dager før den ble holdt. Hareide oppsøkte ham, og fortalte ham at han kom til å råde KrF til å forhandle om regjeringsdeltakelse med Sp og Ap.

– Jeg forsto nok på forhånd at han kom til å konkludere med at han ikke ville i regjering med Frp. Jeg mener det er en god leveregel å holde et valgløfte, som jo i 2017 var at KrF ikke skulle i regjering med Frp. Men det kom overraskende på meg at han var så tydelig og klar på at han ville gå til venstre. Det at jeg ble så overrasket, viser at jeg ikke har prøvd å dirigere ham, som noen kanskje har trodd, sier Bondevik bestemt, som tidlig i høst gikk ut med støtte til Hareides linje. «En god analyse og en modig konklusjon», sa Bondevik til Dagbladet, og ga uttrykk for at også han mener avstanden mellom KrF og Frp er for stor. Det mener han fortsatt. Men underveis i «borgerkrigen» har han snakket med både «røde» og «blå» partifeller i KrF, og han forstår også de som vegret seg for å felle Erna.

– Høyre og Erna har aldri vært problemet for KrF, sier Bondevik.

– Det er det Frp som er. Jeg har respekt for Frps verdier, men de har ikke et tilstrekkelig verdifellesskap med oss, og avstanden mellom oss er for stor. Når folk sier at de bare mener det er Frps «retorikk» som er feil, så er jeg ikke enig. Retorikk er ikke bare ord. Retorikk er uttrykk for politiske holdninger, og holdninger kan påvirke andres holdninger, og igjen føre til handlinger. Og jeg har tenkt litt på Frp-nestleder Sylvi Listhaugs ord i den nye boka hennes, om at «kirken råtner på rot» og at det ikke kommer folk dit. Der tar hun skammelig feil! Hun skulle tatt seg en tur til menigheten vi har her! Det er en sprell levende menighet, med barnefamilier, unge og gamle. Jeg var i gudstjeneste i Sofiemyr kirke sist søndag, og der var vi over 250 stykker. Det var barnedåper, og det var ungdom som ledet an i allsang. Ja, jeg syns det er på tide Sylvi Listhaug tar seg en tur i en slik kirke, og ser hvordan vi virkelig har det der.

Les portrett med Ina Libak: AUF-sjef med blikket mot framtida

Meldte seg inn som 18-åring

Når nettopp Kjell Magne Bondevik sier at han «aldri» har opplevd en slik interesse for KrF før, så har han «bare» dekning for de siste 50–60 årene. Så lenge har KrF vært partiet i hans liv. Han meldte seg inn i Kristelig Folkepartis Ungdom i hjembyen Molde i 1965, 18 år gammel. Da hadde han vokst opp i en KrF-familie med bakgrunn i vestlandsk indremisjon, der onkelen Kjell Bondevik var både stortingsrepresentant og KrF-statsråd. Kjell Magne var yngst av fem søsken, og barndommen ble tilbrakt på Rauma Folkehøgskole like utenfor Molde, der faren Johannes var rektor. Det var en sosial, kristelig barndom med mye liv og røre sammen med de andre lærerfamiliene, skal vi tro Bondevik, og det var i disse gutteårene han spilte fotball på Molde og ble lidenskapelig interessert i to ting: Fotball, og politikk. Og, kunne man legge til, Gud. I 1967 dro han nemlig til Oslo for å studere teologi. Han satt alene og gråt av ensomhet på hybelen den første kvelden, men ikke lenge etter var han i full gang med politikk i KrFU. Bare tre år senere, i 1970, var han blitt leder av KrFU. Så havnet han midt i EF-striden, som ble ekstra hard i KrF.

– Da gikk skillet mellom «nei» og «ja» midt i partiet, og jeg har faktisk tenkt på den tida i det siste. Det KrF har vært gjennom denne høsten, minner litt om EF-striden. Så det har vært tøffe tak i KrF før, der partiet har vært splittet, og kanskje var det aller verst før folkeavstemningen om EF i 1972. Men den gangen hadde vi ikke det medielandskapet vi har i dag, der stridighetene blir dekket nærmest minutt for minutt i alle kanaler, sier Bondevik.

Hentet inn som 25-åring

Etter at nei-sida vant folkeavstemningen i 1972 fikk KrF sin aller første statsminister, Lars Korvald. Det var Korvald som hentet den 25 år gamle Bondevik inn som statssekretær i sin sentrumsregjering.

– Jeg var ung og fersk. Jeg husker jeg lot meg intervjue av Arbeiderbladets Arne Strand, og at jeg sa mye til ham som jeg ikke burde sagt. Det kom på trykk, smiler Bondevik.

Siden satt Bondevik i to regjeringer til, begge ledet av Høyre. Han ble partileder i KrF og kirke- og undervisningsminister i Høyre-statsminister Kåre Willochs regjering i 1983, og i årene 1989–1990 var han utenriksminister i Høyre-statsminister Jan P. Syses regjering.

– De som hevder at KrF er et borgerlig parti, de har misforstått, sier Bondevik, og presiserer samtidig at de alltid har omtalt seg selv som et «ikke-sosialistisk parti».

– KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider. Men jeg har alltid hatt stor sans for den verdikonservative delen av Høyre, sier Bondevik, og forteller om nære vennskap med nå avdøde Høyre-profiler som Lars Roar Langslet og Jan P. Syse.

Den lykkeligste tiden

– Langslet var leder for kirke- og undervisningskomiteen da jeg kom inn der som ny på Stortinget i 1973, og han tok meg under sine vinger, sier Bondevik. I sin selvbiografi «Et liv i spenning» forteller han også om sorgen han følte da han i september 1997 fikk meldingen om at Jan P. Syse var død. Da satt Bondevik midt i regjeringsforhandlingene som statsminister for sin egen sentrumsregjering sammen med Sp og Venstre. Han måtte ta en pause da, og tørke noen tårer. Etter at Sentrumsregjeringen ble felt av Ap og Høyre i 2000, fikk KrF hele 12,4 prosent i stortingsvalget året etter, og dannet en ny regjering med Bondevik som statsminister. Det ble Samlingsregjeringen, med Høyre, Venstre og KrF.

– Min lykkeligste tid i politikken var nok de tre årene i Sentrumsregjeringen, innrømmer Bondevik.

– Jeg pleier å si at det var et kjærlighetsekteskap, mens Samlingsregjeringen var et arrangert ekteskap. Men – det var ikke et tvangsekteskap! Det er en viktig forskjell, sier Bondevik, som i disse årene byttet statsministernøkkel med Aps Jens Stoltenberg hele tre ganger. Først måtte Bondevik gi fra seg nøkkelen til Jens i 2000. Han fikk den tilbake igjen i 2001, men måtte igjen gi fra seg i 2005. Da begynte den rødgrønne epoken.

– Ja, vi spøkte litt når vi byttet nøkler. Jeg har alltid hatt veldig god kjemi med Jens, så god at det nesten var litt vanskelig å debattere mot ham i valgkamper! Jeg var forresten og besøkte ham da jeg var innom Brussel før sommeren. Han inviterte meg til frokost, men det passet bedre for meg å drikke kaffe på hans kontor, forteller Bondevik, som også kjenner dagens Ap-leder Jonas Gahr Støre fra tidligere. Støre var embetsmann på Statsministerens kontor et års tid mens Bondevik var statsminister på slutten av 90-tallet.

– Jeg husker ham som en dyktig medarbeider. Men så forsvant han med Gro til WHO, sier Bondevik.

Solbergs sjef

I Samlingsregjeringen fram til 2005 var Bondevik for øvrig sjefen til Erna Solberg, som da var kommunalminister. Knut Arild Hareide var miljøminister, mens daværende Høyre-leder Jan Petersen var utenriksminister. Som Bondevik bor Petersen også på Kolbotn. Det hender faktisk at de to støter på hverandre her på senteret på Kolbotn, og slår av en liten prat. («Husker du da vi krangla om Irak-krigen i 2003?» sier de kanskje til hverandre. «Og det nesten ble regjeringskrise? Hø-hø-hø»).

Ellers henger Bondevik mye rundt her på senteret med gjengene sine. En gjeng møtes her på kafeen på onsdager, etter at ukens forelesning på Seniorakademiet på kulturhuset ved siden av er ferdig. («Flotte foredrag, av for eksempel Ingvild Bryhn fra Dagsrevyen»). Mange av de samme møtes her på lørdager fra klokka 12, og så har han de to fotballgjengene sine, da. En gjeng spiller fotball på tirsdagskveldene i fotballhallen på Valhall («det er stort sett næringslivsfolk og bilforhandlere»), og i de siste 40 årene har en annen gjeng spilt fotball hver fredag morgen i gymsalen på Kristelig Gymnasium. Det er folk som Michael Tetzschner (H), Anders Nordengen og Gunnar Prestegård. Tidligere var også SVs Erik Solheim med, før han flyttet utenlands. I Bondeviks statsministertid var denne gjengen så kjent at selv kong Harald pleide å spørre om kampresultater når Bondevik traff ham i statsråd på fredager.

– Vi har også med noen prester og leger, og noen psykiatere. Vi pleier å tulle med at hvis noen av oss skulle bli skikkelig deprimerte etter å ha tapt en kamp, så kan de rykke ut, flirer Bondevik.

Favorittlagene vant

Nylig scoret han alene ni mål i gymsalen på KG. Han gikk oppløftet inn i helgen, og til sin glede vant alle hans favorittlag sine kamper de neste dagene: Barcelona, Manchester United, Kolbotns damelag og selvsagt Molde (som slo Start 3-1).

– Helt fantastisk! oppsummerer Bondevik.

Bondevik høres dermed ut til å være svært så sprek til å være 71. En del av sommeren i år var imidlertid ganske tøff. I juli ble han operert for prostatakreft. For 4–5 år siden opplevde han også hjertetrøbbel, og fikk blokkert ut en hovedåre. Der har han en stent nå.

– Det er tydelig at jeg også har kommet i «reparasjonsalderen», sier Bondevik godmodig.

– Den prostatakreften var heldigvis snill, og de fikk bort alt, så prognosene ser bra ut. Men det ble jo en litt annerledes sommer i år.

FOTO: Mimsy Møller.
FOTO: Mimsy Møller.

I år er det forresten akkurat 20 år den høsten nyheten om Bondeviks «depressive reaksjon» gikk verden rundt. En statsminister som ble sykemeldt på grunn av psykisk sykdom, og som var åpen om det! Dette vakte enorm oppmerksomhet. Bondevik var borte i tre og en halv uke, før han vendte tilbake som statsminister.

– Jeg har jo alltid vært åpen om disse tingene, så det må jeg vel være nå også. For jeg har hatt et par psykiske nedturer siden da, men ikke så dyp som den i 1998. Nå kjenner jeg igjen symptomene. Hvis jeg begynner å få dårlig søvn, økende angst og merker at jeg ser altfor mørkt på ting, så tar jeg mine forholdsregler. Jeg roer ned tempoet, sørger for å komme ut i frisk luft, og tar medisin for å få sove godt, forteller Bondevik, som tror han kan være genetisk disponert for depresjon.

– Det var en del av dette på morssiden. Men jeg er nok også ekstra følsom for tapsopplevelser. I 1998 hadde jeg i løpet av kort tid opplevd at tre nære venner døde av hjernekreft. Psykiateren min mente jeg bar på mye ubearbeidet sorg. Men jeg hadde ikke tid til å sørge. Jeg var jo statsminister!

Les Portrett med Anne Holt: Unntatt fra offentlighet

Familietid

Men mens Bondeviks lykkeligste tid i det politiske liv var de tre årene i Sentrumsregjeringen, tror han de beste årene i familielivet har vært de siste årene. Han har hatt mer tid og ro til å være sammen med kone, barn og barnebarn. Hver onsdag henter han eller kona det yngste barnebarnet på seks år på SFO, og tar ham med hjem på overnatting. Og han har stor glede av å diskutere politikk med sitt eldste barnebarn, Simen. 18 år gamle Simen Bondevik er leder i Akershus KrFU, og var i går en av dem som ønsket å stemme for Hareides linje på landsmøtet.

– Men heller ikke ham har jeg «dirigert», påpeker Bondevik.

– Han valgte seg KrF som 13-åring helt uavhengig av meg, og han har også valgt side i KrF uten «hjelp» fra meg.

5 Favoritter

Musikk: Leonard Cohen, gjerne hans «Halleluja».

Film: «Broene i Madison County» (Meryl Streep og Clint Eastwood).

Bok: Bibelen. Og får jeg nevne en til: «Mors og fars historie» av Edvard Hoem.

Mat: Lammeskank.

Sted: Molde! Med Kolbotn på andreplass.

Vi forlater kafeen og Kolbotn Torg, og følger Bondevik et lite stykke på veien. Nå skal han hjem til Bjørg som han har vært gift med siden 1970, samme år som han ble leder i KrFs ungdomsparti. Men de ble kjærester flere år før det, i Molde kristelige skolelag, der han var formann fra 1964. Året etter meldte han seg altså inn i partiet som nå sliter så tungt.

– Jeg skal opp den trappa der. Den har 101 trinn, opplyser han. Han virker pigg og opplagt den høstformiddagen, som om han gleder seg til å ta fatt på alle trappetrinnene. Men hvordan skal det gå med det stakkars partiet hans, utslitt og herjet som det må være nå, etter tidenes mest dramatiske høst?

– Etter denne høsten – tror du partiet ditt vil reise seg igjen?

– Jeg tror det. Men jeg kan ikke garantere det. Det har vært en tøff diskusjon. Jeg håper at når de som er skuffet nå har fått ut den første frustrasjonen, så tenker de seg om og husker at dette partiet trenger dem. Vi trenger noen som sikrer at verdidebattene holdes levende også framover. Jeg håper at de fleste blir med videre, og at det kommer noen nye til.

Les også:
Simen Bondevik spør om han fortsatt er velkommen i KrF Bondevik støtter Hareide Bondevik: – Jeg nærmet meg et punkt der livet ikke var verdt å leve

Denne saken ble først publisert i Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:53 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03 Liberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46 Labour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06 21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54 Labours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08 LO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53 Børsoppgang i Asia etter britisk valg02:31 EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21 Polen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13 Forskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06 Labour-politiker ber Corbyn om å gå01:53 EU-topper avventer britisk valgresultat01:50 Seks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35 DUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20 Dom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51 Giske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48 Pundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44 Nigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41 Michael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22 Frankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18 Tory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11 Svensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02 Utenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59 Labour-topp: – Nedslående resultat23:50 Valgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37 Sturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34 Sjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29 Britisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22 Storbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17 Solskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11 Tre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37 Fretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28 Leteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11 Ekspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55 Ajer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38 Trolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16 Tre Babcock-fly er reparert21:03 Bloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56 RBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53 Nav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37 New Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32 Briter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23 Fotballspiller tiltalt for vold under kamp
Siste nytt
15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:53NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby05:03VerdenLiberaldemokratenes leder er ute av Parlamentet04:46VerdenLabour-leder Jeremy Corbyn varsler sin avgang som partileder04:06Norge21-åring slått bevisstløs på utested i Bergen03:54VerdenLabours partisekretær: Å gå til valg på en ny brexitavstemning førte til katastrofevalg03:08PolitikkLO medgir lønnsøkning til egen Agenda-sjef kan framstå uheldig02:53PengerBørsoppgang i Asia etter britisk valg02:31VerdenEU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen02:21VerdenPolen vil nå klimamålene i «eget tempo»02:13NorgeForskning på studenters psykiske helse får 2,4 millioner02:06VerdenLabour-politiker ber Corbyn om å gå01:53VerdenEU-topper avventer britisk valgresultat01:50VerdenSeks døde hentet ut fra vulkan på New Zealand01:35VerdenDUP mener de fortsatt kan påvirke Johnsons brexitplan01:20NorgeDom i to nye barnevernssaker mot Norge tirsdag00:51PolitikkGiske favoritt til å bli fylkesleder i Trøndelag00:48VerdenPundet styrket seg etter valgdagsmåling00:44VerdenNigel Farage utelukker ikke å trekke seg fra politikken00:41VerdenMichael Gove mener Corbyns ubesluttsomhet førte til nederlag00:22VerdenFrankrike fornøyd med tydelig resultat i det britiske valget00:18VerdenTory-flertall på valgdagsmåling: – Klar støtte til å ta landet ut av EU00:11VerdenSvensk EU-minister: – Bedre med ordnet brexit enn å krasje ut00:02VerdenUtenriksminister Dominic Raab vil ikke ta seieren på forskudd23:59VerdenLabour-topp: – Nedslående resultat23:50VerdenValgmåling kom som et sjokk på Labour-topp23:39VerdenLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island23:37VerdenSturgeon: Bra for SNP, dystert for Storbritannia23:34SportSjokkexit for bundesligalederen etter keepertabbe23:29VerdenBritisk minister: – Vil handle fort i brexitsaken23:22VerdenStorbritannia-ekspert om valgdagsmåling: – Katastrofevalg for Labour23:17SportSolskjærs stjerneskudd herjet med AZ Alkmaar23:11NorgeTre Babcock-fly tilbake i tjeneste22:37KulturFretex-maleri solgt for 125.000 kroner22:28NorgeLeteaksjon etter norsk gutt i elv på Island22:11SportEkspertene kritiske til Arsenal: – De trengte flaks, og fikk det21:55SportAjer og Celtic tapte betydningsløs toppkamp21:38NorgeTrolig ingen løsning i Hagen-saken før nyttår21:16NorgeTre Babcock-fly er reparert21:03PengerBloomberg: USA og Kina enige om handelsavtale20:56SportRBK avsluttet med poeng etter Helland-perle: – Skjemte oss ikke helt ut20:53PengerNav ba om hjelp til å tolke EØS-reglementet – fikk nei av departementet20:37VerdenNew Zealand henter ut de døde etter vulkanutbruddet20:32PolitikkBriter trosser regn og vind og går til valgurnene20:23NorgeFotballspiller tiltalt for vold under kamp
Populært