Rødt frykter KrF får gjennomslag for forbud mot tvilingabort

Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter at Krf får gjennomslag for abort-forbudet.
Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter at Krf får gjennomslag for abort-forbudet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her er det sterke konservative krefter i sving, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi frykter at KrF får gjennomslag for å forby fosterreduksjon under all støyen om abortlovens paragraf 2C, og den berettigede og viktige kampen mange kaster seg inn i for å stanse Erna Solbergs forsøk på å fjerne 2C. Dette har det vært lite oppmerksomhet om, men det vil være en innskrenkning i kvinners rett til å bestemme over egen kropp og eget liv. Her er det sterke konservative krefter i sving som vi vet ønsker å uthule abortloven på den ene eller den andre måten, sier rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Les også: Flertall i KrF mener abortsaken var viktig for veivalget

Utfordrer Erna

Moxnes utfordrer statsministeren til å tydeliggjøre sitt standpunkt.

– Jeg vil be Erna Solberg avklare hva hun egentlig vil: forbud mot fosterreduksjon generelt, eller kun ved frisk tvilling? Forslaget KrF leverte i 2016 handlet om et generelt forbud. Det betyr at de vil nekte kvinner fosterreduksjon ved tre eller flere fostre, selv om det reduserer helserisikoen for både mor og gjenværende fostre. Går Solberg inn for det samme? spør Moxnes, og legger til at spørsmålet også går til KrF om hvorvidt partiet mener det samme i dag som i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor er det viktig for Rødt å forsvare retten til å kunne ta tvillingabort?

– Det er ingen prinsipiell forskjell på å ta abort på et friskt foster som ligger alene og et som ligger sammen med en annen. Punktum. Når det er lovlig å ta abort på to eller tre fostre er det vanskelig å forstå hvorfor det skal være ulovlig, svarer Moxnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klinikksjef Kjell Å. Salvesen ved St. Olavs hospital har ansvaret for utførelse av fosterreduksjon, og har overfor TV 2 gitt uttrykk for at han mener alle fosterreduksjoner bør behandles av nemnd, og at norge da vil være mer på linje med andre europeiske land.

Les også: Kommentar: At Erna Solberg tør!

Ikke enkelt

Moxnes mener det er unødvendig.

– Til det vil jeg svare det jeg svarte innledningsvis: at det ikke er noen prinsipiell forskjell på å ta abort på et friskt foster som ligger alene og på et som ligger sammen med andre, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva tenker du om at Norge har den mest liberale lovgivningen i hele Europa når det gjelder tvillingabort?

– For det første kan det være at vi har rett, og andre tar feil. For det andre er det ikke så enkelt. Det er ingenting i loven i Sverige som regulerer fosterreduksjon, og i Danmark er det ni av medlemmene i det danske etikkrådet vil at fosterreduksjon bare skal løes av medisinske grunner.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no