Sandberg granskes for mulig karantenebrudd

Per Sandberg og samboer Bahareh Letnes under lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn – justismord og politisk drap». Nå granskes han for brudd på karanteneloven.
Per Sandberg og samboer Bahareh Letnes under lanseringen av boken «Fremmede makter har flyttet inn – justismord og politisk drap». Nå granskes han for brudd på karanteneloven. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksstatsråd Per Sandberg (Frp) må svare på nye spørsmål fra Karantenenemnda om hva han bedrev på sin siste reise til Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nemnda er ikke fornøyd med svarene den tidligere fiskeriministeren og Frp-toppen har gitt til nå, og har bedt ham svare på sju nye spørsmål, skriver Aftenposten.

«Karantenenemnda har til vurdering om du har brutt karantenen du ble ilagt ved vedtak av 20. september 2018 ved at du hadde flere møter med representanter fra myndighetene og næringslivet i Iran», skriver Karantenemnda i et brev til Sandberg 12. november.

Aktuelt: Sandberg: – Har alltid stolt på at karma kommer

Iran-tur

Nemnda fattet interesse for Sandberg etter at han og kjæresten, iransk-norske Bahareh Letnes, dro til Iran i oktober, der de blant annet møtte representanter for presidenten, politiske myndigheter og næringslivet. Den tidligere fiskeriministeren har selv uttalt at han også satt i forhandlingsmøter under Iran-reisen. Nemnda ber om detaljerte beskrivelser av hvem han har møtt, formål og planer med møtene og kopi av alle dokumenter i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det finnes ingen slike lister, innkallelser eller saksdokumenter. Bahareh og jeg har vært på studietur i Iran. Vi har lært om strukturer, rammeverk og byråkrati. Som enkeltpersoner, sier Sandberg til Adresseavisen.

Aktuelt: Per Sandberg omtaler møter i Iran som studietur

Tilbakeviser

«Karantenetiden du er ilagt innebærer at du ikke kan drive noen form for næringsvirksomhet eller delta i møter eller seminarer eller lignende i karanteneperioden, uavhengig av hvilket næringsområde eller sektor det måtte være. Karantene er ikke begrenset til de områdene du hadde ansvar for som fiskeriminister», skriver nemnda i det siste brevet til Sandberg.

– Dette har ikke vært om fisk. Og jeg har ikke tjent en krone. Om jeg begynner å tjene kroner skal det selvfølgelig avkortes, sier Sandberg.

Sandberg gikk av som fiskeriminister i august og fikk karantenetid med seks måneders etterlønn, i alt nærmere 700.000 kroner. I tillegg fikk han fire måneder saksforbud for saker som gjelder kvotesystemet.

Sandberg risikerer å bli bøtelagt dersom han har brutt karanteneloven.