Foreslår lovendring for neste års valg i tvangssammenslåtte Finnmark og Troms

TVANGSSAMMENSLÅING: 24. september la regjeringspartiene og KrF fram oppgavene for de nye fylkene. Fra v.: André N. Skjelstad (Venstre), KJell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (Høyre), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland. Men hva skjer med Finnmark og Troms?
TVANGSSAMMENSLÅING: 24. september la regjeringspartiene og KrF fram oppgavene for de nye fylkene. Fra v.: André N. Skjelstad (Venstre), KJell Ingolf Ropstad (KrF), Norunn Tveiten Benestad (Høyre), Kari Kjønaas Kjos (Frp) og kommunalminister Monica Mæland. Men hva skjer med Finnmark og Troms? Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har bestemt at kommune- og fylkestingsvalg neste år skal skje i de sammenslåtte fylkene og kommunene. Hva da med Finnmark og Troms?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå tar Frp, Venstre, Høyre og KrF, i form av et lovforslag innlevert torsdag, grep for at regjeringen selv skal få oppnevne valgstyre til et tvangssammenslått Troms og Finnmark fylke.

Hvorfor, forklarer Venstres André N. Skjelstad, slik:

– Vi skal sikre at det blir avholdt et valg i Finnmark og Troms neste år. Når Fylkestinget i Finnmark ikke vil, er vi nødt til å sikre det, sånn at folk i Finnmark får en liste å stemme på til høsten. Tida er kommet så langt, at vi er nødt til å få dette av gårde nå.

– Vi kan ikke sitte her og la dette skure. Jeg ba om rask behandling av dette, så Stortinget behandler lovforslaget før jul, sier Skjelstad til ABC Nyheter.

Vil la regjeringen overta

Skjelstad vet ikke om det blir noen høringsprosess for dette lovforslaget.

Men hvorfor må det til?

Regjeringen har besluttet at neste års kommune- og fylkestingsvalg skal skje i rammene for de nye og større kommunene og fylkene, og at valgstyrene dermed må velges deretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dagens inndelingslov er det bare en fellesnemnd mellom fylker eller kommuner som skal slås sammen, som kan oppnevne valgstyre.

Men i Finnmark er motstanden som kjent så stor mot å slå seg sammen med Troms, at det ikke har latt seg gjøre å opprette en fellesnemnd mellom de to fylkene.

Lovforslaget innebærer at regjeringen i slike tilfeller skal få mandat til å oppnevne valgstyre.

Unngår høring

– Jeg registrerer også at regjeringen selv ikke er i stand til å legge fram et lovforslag, men overlater til stortingspartiene å gjør dette. For regjeringen gjelder det en lovpålagt plikt til å sende deres lovforslag ut på høring. For Stortinget ligger ikke det samme lovkravet, men også her bør man vise ytterst varsomhet med å droppe høring, sier Arbeiderpartiets Eirik Sivertsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er en ganske tung inngripen i kommunenes og fylkeskommunenes selvstyre når de fire partiene foreslår å gi regjeringen fullmakt til å oppnevne organer som tilligger dem å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er resultat av den elendige prosessen regjeringen har lagt opp, der de ikke har klart å synliggjøre for Troms og Finnmark hvorfor denne sammenslåingen var nødvendig, sier Sivertsen.

Sp vil bruke urkraft til å stå imot

Onsdag innkalte kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) uansett til et fellesnemndmøte for Troms og Finnmark i Tromsø 17. desember.

Ut fra motstanden hos dem tvangssammenslåingen omfatter, er det uvisst hvordan det møtet vil arte seg.

«Her ser dere hvordan det kjempes for å overkjøre Finnmark. Vi må ta i bruk urkraft for å stå imot...Vi skal vinne denne kampen...», skriver Senterpartiets stortingsrepresentant fra Finnmark, Geir Adelsten Iversen, i en reaksjon på Facebook.

Les lovforslaget og begrunnelsen her