Rødt vil ha «dynastiskatt» for de rikeste

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener det er mulig å reversere regjeringens skattelettelser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen mener det er mulig å reversere regjeringens skattelettelser. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sitt aller første helhetlige statsbudsjett foreslår partiet Rødt å øke skatter og avgifter med 39 milliarder kroner i 2020. De med mest, skal rammes hardest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle snakker om de økte forskjellene, men veldig få gjør noe med det, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Politisk kvarter på NRK. Rødt legger fram sitt alternative statsbudsjett fredag formiddag.

Moxnes viser til at med deres skatteopplegg vil nivået på skattene være omtrent det samme som da de rødgrønne styrte under Jens Stoltenberg.

Formue og arv

Den progressive skatteøkningen vil gjelde alle som tjener over 600.000 kroner. De med inntekt opp til én million bør betale 4.400 mer i skatt, ifølge Rødt, mens de som tjener mellom 2 millioner og 1 milliard bør få en økning på 135.600 kroner i snitt. Partiet vil også øke skatt på utbytte fra dagens 31,5 prosent til 43 prosent.

I tillegg foreslår partiet et nytt trinn i formuesskatten for de med formue på over 10 millioner kroner.

Aktuelt: Rødt vil innføre ny «Elkjøp-lov» i norsk arbeidsliv

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha en dynastiskatt for de rikeste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil ha en dynastiskatt for de rikeste. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det vil gi en økning på inntektssiden på 27 milliarder kroner i 2019, som stiger til drøyt 37 milliarder i 2020. Pengene vil partiet blant annet bruke på gratis tannhelse (3 milliarder), økt barnetrygd (3 milliarder) og økte overføringer til kommunene (8 milliarder).

Rødt vil også gjeninnføre arveskatten, men med et bunnfradrag på 5 millioner kroner. Deretter øker arveskatten trinnvis fra 10 til 25 prosent. Den høyeste satsen rammer arv på over 100 millioner kroner.

Aktuelt: Moxnes får kritikk etter tale: – Carl I. Hagen trenger ny hjerne

– Mulig å reversere

– Det har vært viktig for oss å vise at det er mulig å reversere de skattelettene som regjeringen har gitt, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Samtidig vil partiet kutte 1 milliard i momsen, skriver Klassekampen.

I tillegg foreslår partiet en økning i avgiftene, først og fremst økt CO2-avgift, på 1,4 milliarder kroner.

Aktuelt: Søreide vil ikke beklage drap, kaos og terror etter Natos krig i Libya