Utdanningsdirektør Astrid Søgnen i Oslo går av

Oslo kommunes utdanningsdirektør Astrid Søgnen går av.
Oslo kommunes utdanningsdirektør Astrid Søgnen går av. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astrid Søgnen (67) går av som sjef for Utdanningsetaten i Oslo kommune, og over i en annen stilling i kommunen. I en overgangsperiode vil en ekstern leder bli konstituert som direktør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgangen kommer etter lang tids maktkamp mellom politisk ledelse ved skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og ledelsen i Utdanningsetaten.

– Jeg er glad for at vi i dag har kommet frem til en løsning hvor Astrid Søgnen går over i en annen stilling i Oslo kommune. Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør i Oslo, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen i en kommentar til Dagsavisen, og fortsetter:

– Vi har en skole som på mange områder er svært god, og jeg er stolt av Osloskolen og våre dyktige lærere, ledere og ansatte i administrasjonen. Samtidig er skolen og Oslo i endring, og etter 18 år er det nå tid for å slippe nye krefter til i direktørstillingen,

Les også: Søgnen nekter å gå av som skoledirektør

Lang tids maktkamp

Astrid Søgnen vil fratre stillingen som direktør 1.desember 2018 og gå over i ny stilling 1.april 2019, ifølge byråden, som nylig fikk beskjed fra byrådsleder Raymond Johansen at hun har hans fulle tillit da han konkluderte etter varslingssakene mot henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: NTB Scanpix
Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: NTB Scanpix

– I en overgangsperiode vil vi hente inn en ekstern leder som konstitueres som direktør. Stillingen vil bli utlyst på vanlig måte, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

I en pressemelding fra Oslo kommune kommer det fram at Søgnen har inngått avtale med sin arbeidsgiver Oslo kommune.

Les også: Åpen strid på rådhuset

– En tid for alt

– Det ble i går inngått en avtale mellom arbeidsgiver Oslo kommune og Astrid Søgnen som innebærer at Søgnen fratrer som utdanningsdirektør, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er glad for at saken har fått en løsning.

– Astrid Søgnen har gjennom 18 år gjort en viktig jobb som utdanningsdirektør og bidratt sterkt til gode resultater i Osloskolen. Det er jeg takknemlig for, men det er en tid for alt. Både samfunnet og skolen er i endring og det er nå på tide med nye krefter i etaten, legger Johansen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansen understreker at det har vært en vanskelig prosess for alle involverte.

Les også: Astrid Søgnen kan bli omplassert og heve millionlønn

Får ny jobb

Astrid Søgnen går nå over i en annen stilling i Oslo kommune.

– Det har ikke vært mitt ønske å slutte som utdanningsdirektør i Oslo akkurat nå. Jeg er veldig stolt av det vi har fått til de siste 18 årene i Osloskolen og takknemlig for innsatsen til lærere, skoleledere, mine folk i administrasjonen og alle andre ansatte på alle nivåer, sier Søgnen i pressemeldingen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap)

– Jeg mener at jeg har ledet etaten på en god måte og til gode resultater for elevene. Jeg må likevel konstatere at byråd Inga Marte Thorkildsen ønsker at jeg går over i annen stilling. Jeg har derfor i dag akseptert det, sier Søgnen.

Om ny jobb sier hun:

– Jeg er litteraturviter og vil bidra på kulturområdet i kommunen. Det er noe jeg gleder meg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Professor om Søgnens lønnsgrep: – Kan tolkes som en manipulering

Fikk beskjed i møte

Det var Dagsavisen som først skrev at Astrid Søgnens dager som sjef for Osloskolen var ved veis ende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik Dagsavisen skrev 13. september, var det i et møte med sin nærmeste sjef, kommunaldirektør Bente T. Fagerli torsdag 6. september, at Astrid Søgnen fikk vite at hun ikke lenger var ønsket i stillingen som øverste sjef for Osloskolen etter at hun fylte 67 år 8. november. Ønsket om Søgnens avgang ble gjentatt av byrådsleder Raymond Johansen under et møte med Søgnen dagen etter.

Les også: Raymond Johansen har tillit til Inga Marte Thorkildsen

Samarbeidsproblemer

Årsaken skal være samarbeidsproblemer og vanskelig styringsdialog med politisk ledelse over tid.

Under en orientering i Oslo bystyre 26. september bekreftet byrådsleder Raymond Johansen at byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, hadde initiert en dialog med Søgnen om overgang til en annen stilling i kommunen. Søgnen på sin side, formidlet i et brev datert 20. september fra advokat Jan Fougner, at hun ikke ønsket samtaler om en slik løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Raymond har bestemt seg: Inga Marte er ingen Trump

Ønsket frivillig ordning

Situasjonen i Osloskolen ble i mai i år tatt opp i egen høring i Oslo rådhus. Her direktør Astrid Søgnen. FOTO: MIMSY MØLLER
Situasjonen i Osloskolen ble i mai i år tatt opp i egen høring i Oslo rådhus. Her direktør Astrid Søgnen. FOTO: MIMSY MØLLER

I løpet av de to månedene som er gått siden Søgnen ble bedt om å gi seg, har det vært lite på konstruktiv framdrift i dialogen mellom henne og arbeidsgiver med tanke på å komme fram til en avtale.

Dagen før Søgnens 67-årsdag fremstod situasjonen som fastlåst.

Så sent som den 7. november bekreftet Astrid Søgnens nærmeste sjef, kommunaldirektør Bente T. Fagerli, at arbeidsforholdet fortsatt ikke var avklart:

– Vi er fortsatt i en situasjon der vi ønsker dialog om en frivillig ordning knyttet til Søgnens videre arbeidsforhold, uttalte Fagerli til Dagsavisen.

Bakgrunn: Ansatte sto foran omstridt kartlegging – så kom lønnsøkningen

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)