Sri Lankas statsminister tapte mistillitsvotum

Sri Lankas nasjonalforsamling har erklært at den ikke har tillit til statsminister Mahinda Rajapakse (bildet). Foto: AP / NTB scanpix.
Sri Lankas nasjonalforsamling har erklært at den ikke har tillit til statsminister Mahinda Rajapakse (bildet). Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lankas nasjonalforsamling har erklært at den ikke har tillit til landets omstridte nye statsminister Mahinda Rajapakse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lanka ble kastet ut i en politisk krise i oktober da president Maithripala Sirisena sparket statsminister Ranil Wickremesinghe og erstattet ham med ekspresident Rajapaksa.

Wickremesinghes parti har flertall i nasjonalforsamlingen, men president Sirisena har makt til å utnevne statsminister. Forrige uke forsøkte presidenten å oppløse nasjonalforsamlingen, men han ble overprøvd av høyesterett tirsdag.

Onsdag, dagen etter kjennelsen fra høyesterett, erklærte nasjonalforsamlingen at den ikke har tillit til Rajapaksa. Det skjedde etter dels kaotiske scener, ettersom medlemmene som er lojale til Rajapakse forsøkte å hindre avstemningen i å finne sted.

Nasjonalforsamlingsleder Karu Jayasura skar imidlertid igjennom.

– Jeg erklærer at denne nasjonalforsamlingen ikke har tillit til Rajapaksa og hans regjering, sa han.

Ettersom president Sirisena fortsatt har makt til å utnevne statsminister, er det likevel ingen automatikk i at Wickremesinghe overtar rollen som statsminister. Dermed er den politiske situasjonen på Sri Lanka fortsatt uavklart.