Ber Helleland vurdere sin stilling: – Skammelig dobbeltmoral

<p>MUNNKURV: Den internasjonale bevegelsen likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) går i front for, kom til i kjølvannet av Trump-administrasjonens innføring av den såkalte «Global Gag Rule», den globale munnkurv-regelen, som kutter støtte til organisasjoner som jobber for å fremme abortrettigheter. Helleland har tvitret villig om sitt engasjement i «She Decides», men har tilsynelatende gitt seg selv munnkurv i den betente hjemlige abortdebatten som raser.</p>
MUNNKURV: Den internasjonale bevegelsen likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) går i front for, kom til i kjølvannet av Trump-administrasjonens innføring av den såkalte «Global Gag Rule», den globale munnkurv-regelen, som kutter støtte til organisasjoner som jobber for å fremme abortrettigheter. Helleland har tvitret villig om sitt engasjement i «She Decides», men har tilsynelatende gitt seg selv munnkurv i den betente hjemlige abortdebatten som raser. Foto: Scanpix / Dagsavisen

SV og Ap retter krass kritikk mot likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helleland fronter kampen for abortrettigheter internasjonalt mens hun forholder seg taus i den hjemlige abortstriden.

– Det er oppsiktsvekkende at vi har en minister som skygger banen i abortbråket. Det er over én uke siden jeg først kommenterte at hun var fraværende, og etterlyste et svar på hvor hun står. Hva skal vi egentlig med en minister som ikke står opp og forsvarer en av likestillingskampens viktigste seire, spør familie- og likestillingspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen.

– Så lenge hun er taus når abortrettigheter er under press i Norge, så er det en skammelig dobbeltmoral å skulle stå som en «champion» internasjonalt. Hvordan skal hun møte konservative regimer som vil innskrenke retten til selvbestemt abort i utlandet når hun er med på et lag som vil gjøre det samme her hjemme. Jeg mener at det minste hun bør gjøre er å si fra seg «champion»-tittelen, sier SVs likestillingspolitisk talsperson Freddy André Øvstegård.

LES OGSÅ: Fronter internasjonal abortkamp - taus om abortstriden her hjemme

SV: Bør vurdere sin stilling

Bakgrunnen for de harde angrepene, er denne: Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) har satt seg på sidelinjen i abortstriden som nå raser.

Dette er «She Decides»

• «She Decides» er en bevegelse som oppsto som en reaksjon på at Trump-administrasjonen stanset pengestøtte til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivning.

• USAs pengestans, omtalt som «The Global Gag Rule», berører også organisasjoner som jobber med all slags arbeid innen seksuelle rettigheter internasjonalt, som prevensjon.

• Bevegelsen ble startet av regjeringene i Nederland, Belgia, Sverige og Danmark.

• På ett år har «She Decides» vokst kraftig og støttes nå av 50.000 enkeltpersoner, 300 organisasjoner, og «36 major champions» fra hele verden. Av dem er en tredjedel regjeringsmedlemmer, deriblant barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H).

Kilder: Dagsavisen/shedecides.com

Striden ble utløst av statsminister og Høyre-leder Erna Solberg, som lokket KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad med forhandlinger om abortloven dersom Ropstad fikk med seg partiet på å søke sete i Solberg-regjeringen.

Samtidig har Helleland, som Dagsavisen omtalte mandag, tatt på seg et prestisjefylt internasjonalt verv i «She decides»-bevegelsen, som jobber for abortrettigheter og for kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

En del av oppgavene som såkalt «champion» for «She Decides» er å forsvare abortrettigheter offentlig. De skal, ifølge bevegelsens manifest, stå opp og snakke ut, og forsvare kvinners rett til å bestemme over egen kropp – uten spørsmål.

Debatt: "Det holder ikke å endre profilbildet sitt på Facebook. Vi må ut og gå, hyle og skrike"

– Hun nekter å uttale seg når debatten går

Men den hjemlige abortdebatten har den norske likestillingsministeren enn så lenge møtt med taushet.

SVs Øvstegård mener det er utålelig.

– Jeg mener vi ikke kan leve med å ha en likestillingsminister som ikke uttaler seg om en av våre viktigste likestillingssaker. Dersom hun er uenig med Solberg, noe jeg mistenker at hun er, så bør hun vurdere sin stilling som barne- og likestillingsminister.

– Er det virkelig grunnlag for å ta så hardt i, mener du?

– Ja, jeg mener at abort er en av de viktigste likestillingssakene vi har. Hun nekter å uttale seg når debatten nå går. Da må hun vurdere sin egen stilling, vi kan ikke ha en likestillingsminister som ikke vil delta i likestillingsdebatten.

Vil tvinge henne til å svare

SV sendte i forrige uke et skriftlig spørsmål gjennom Stortinget til Helleland, som lød: «I et likestillingsperspektiv, hvordan stiller likestillingsministeren seg til forslaget om å fjerne paragraf 2c, og hvilke utslag ser ministeren for seg at det vil ha for kvinners rett til å bestemme over egen kropp?» Heller ikke dette spørsmålet ville Helleland svare på, og videresendte det til helseminister Bent Høie (H).

Nå blir hun nok en gang utfordret, denne gangen av Arbeiderpartiet.

– Når hun ikke vil svare avisene, så stiller jeg et skriftlig spørsmål i Stortinget. Det er uholdbart at hun ikke har vist seg i denne debatten, sier Trettebergstuen.

Hun viser til at Helleland var med på å feire at likestillingsloven var 40 år i juni, og at hun da trakk fram kampen for fri abort som en milepæl. Det står i kontrast til at KrF og regjeringspartiene nå skal forhandle om endringer i abortloven.

Dagsavisen mener: Dette er flaut, Helleland

– Umusikalsk

Trettebergstuen, som SVs Øvstegård, reagerer på Hellelands posisjon i «She Decides»-bevegelsen.

– Det er litt underlig at hun internasjonalt skryter av likestillingsgjennomslag som abortrettigheter, men så reiser hjem og er del av et lag som vil svekke de rettighetene. Det er dobbeltmoralsk.

– Bør hun si fra seg tittelen som «champion» i «She Decides»?

– Ja. At hun er det syns jeg lyder umusikalsk, sier Trettebergstuen.

Dagsavisen har henvendt seg til Barne- og likestillingsdepartementet i et forsøk på å nå Helleland.

«Statsråden ønsker ikke å kommentere», heter det i et skriftlig svar.

Debatt: "Bevis først at vi har plass, kjære matktsyke korsfarere og stumme Høyre-kvinner" (Sigrid Bonde Tusvik)

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)

Personvernpolicy