Fem avsløringer fra Michelle Obamas nye bok

<p>Michelle Obama om å være den første afroamerikanske førstedamen: «Jeg var «annerledes» nesten umiddelbart».</p>
Michelle Obama om å være den første afroamerikanske førstedamen: «Jeg var «annerledes» nesten umiddelbart». Foto: Teresa Crawford / AP / NTB scanpix

Den tidligere førstedamen minnes hvordan hun ble forelsket i Barack og avslører deres mørkeste øyeblikk i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin nye bok, «Becoming», mimrer Michelle Obama om da hun ble forelsket i Barack Obama.

Først var hun skeptisk til den store lokale oppmerksomheten rundt denne unge, lovende politikeren: «Jeg hadde erfart at dersom man putter en hvilken som helst halvintelligent, svart mann i dress, ble hvite folk gale».

Hun hadde også sett bilder av ham og syntes han virket en smule «nerdete». Etter hvert som de ble bedre kjent, ble hun tiltrukket av hans mange egenskaper. Hun beskriver å blant annet ha følt en «veltende følelse av lyst (...)».

De datet og ble forelsket. En dag ba han henne ut på middag hvor han først argumenterte imot ekteskap, før han ga henne en fløyelsboks. Den inneholdt en forlovelsesring, ikke sjokolade.

«Det tok meg et sekund å roe ned sinnet og skli inn i et gledelig sjokk.»

Ekteskapet har overlevd et ekstraordinært press fra jobb. På et tidspunkt oppsøkte paret terapi etter en spontanabort. Michelle Obama måtte også gjennom prøverørsbefruktning (IVF) for å bli gravid.

Les også: Barack Obama: – Jeg er svak for Norge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack og Michelle Obama på Obama Foundation toppmøte i Chicago i 2017. Foto: Jim Young / AFP / NTB scanpix
Barack og Michelle Obama på Obama Foundation toppmøte i Chicago i 2017. Foto: Jim Young / AFP / NTB scanpix

Skyldte på Barack

Michelle Obama innrømmer at hun hadde sine tvil om at mannen hennes stilte som presidentkanditat i 2008 - spesielt med tanke på belastningen det ville medføre for famlielivet.

«Til slutt kokte det ned til dette: Jeg sa ja fordi jeg trodde Barack ville være en god president ... Jeg sa ja fordi jeg elsket ham og hadde tro på det han kunne gjøre.»

Hun kastet seg inn i valgkampen, hvor hun ikke slapp unna kritikk for utsagn som: «For første gang i mitt voksne liv, er jeg veldig stolt av landet mitt».

Reaksjonene uteble ikke. Hun møtte oppslag i mediene, som blant annet:

«Hennes syn: kongelig eller skremmende?»

I den nye boken omtaler Obama disse oppslagene som sårende. Og hun innrømmer å ha skyldt på Baracks valgmedarbeidere for situasjonen hun hadde havnet i.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Obama familien feirer valgseieren i 2008. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB scanpix
Obama familien feirer valgseieren i 2008. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / NTB scanpix

Laura Bush var medfølende

Obama reflekterer også over det å være den første afroamerikanske førstedamen. «Jeg var nesten umiddelbart "annerledes"», skriver hun.

I boken beskriver hun også tanker rundt hvordan tidligere førstedamer automatisk ble assosiert med en viss eleganse. «Jeg visste at dette ikke ville gjelde meg på samme måte», skriver hun.

Hennes forgjenger, Laura Bush, var medfølende og ga henne en velkomstomvisning i Det hvite hus. Andre tidligere førstedamer tilbød henne også sin støtte.

«Dette varmet. Jeg så allerede frem til dagen jeg kunne videreføre den kunnskapen jeg ervervet meg til den neste førstedamen.»

I et TV-intervju ble Obama spurt om Melania Trump hadde bedt henne om hjelp.

«Nei, det har hun ikke», svarte Michelle Obama kontant.

Stephanie Grisham, Melania Trumps talsmann, uttalte til CNN:

«Fru Trump er en sterk og uavhengig kvinne som har styrt sin rolle som førstedame på sin egen måte. Når hun trenger råd, oppsøker hun sitt profesjonelle team i Det hvite hus».

Les også: Trump og Obama på hver sin valgkampturné

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tidligere førstedame Laura Bush ga Michelle Obama en omvisning i Det hvite hus. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix
Tidligere førstedame Laura Bush ga Michelle Obama en omvisning i Det hvite hus. Foto: Gary Cameron / Reuters / NTB scanpix

«De skoene er ubehagelige, er de ikke?»

Michelle Obama skriver også om to møter med dronning Elizabeth, som bemerket:

«Du er så høy».

Dronningen så ned på Jimmy Choo-skoene hennes og spurte:

«De skoene er ubehagelige, er de ikke?»

Dronningen gestikulerte med en viss frustrasjon over sine egne svarte pumps. Begge kvinnene erkjente at de hadde vondt i føttene. Dronningen begynte å le høyt.

Obama skriver: «Jeg la en hånd kjærlig over skulderen hennes. Jeg kunne ikke vite det i det øyeblikket, men jeg begikk det som ville bli ansett som et episk feiltrinn».

På det andre møtet inviterte den britiske monarken henne med i baksetet av en Range Rover og sa:

«Ga de deg noen regler for dette? Det er tullball. Sitt hvor du vil».

Les også: Trump vil skrive egen bok: – Jeg skal gi dere sannheten

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barack Obama og Michelle Obama hilser på dronning Elizabeth ll i London i 2011. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB scanpix
Barack Obama og Michelle Obama hilser på dronning Elizabeth ll i London i 2011. Foto: Charles Dharapak / AP / NTB scanpix

Obamas mørkeste time

Den tidligere førstedamen beskriver ektemannens tyngste tid som president. Det var i 2012 da en bevæpnet mann drepte 20 studenter og seks lærere på grunnskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut.

«Min mann trengte meg. Dette var den eneste gangen på åtte år han ba om min tilstedeværelse midt på en arbeidsdag, og at vi to omorganiserte timeplanene for å være alene sammen i et øyeblikk for å trøste hverandre.»

Under en briefing ble presidenten informert om alle detaljene rundt blodbadet i klasserommene.

«Disse bildene brant seg permanent inn i psyken hans», skriver Obama.

«Jeg kunne se i øynene hans hvordan det knuste ham, hva dette allerede hadde gjort med hans tro.»

Oversatt av Charlotte Svartskaret Løvaas / ABC Nyheter / © Guardian News & Media Limited.

Personvernpolicy