Navarsete (Sp) mener regjeringen svikter NATO

– Sender signaler om at vi ikke er en troverdig alliert

<p>SP MENER REGJERINGEN SVIKTER NATO: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v) på pressekonferansen på Byneset som er Styrkedemonstrasjonen og selve høydepunktet under Trident Juncture, den store NATO-øvelsen som nå er i gang i Norge.</p>
SP MENER REGJERINGEN SVIKTER NATO: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (t.v) på pressekonferansen på Byneset som er Styrkedemonstrasjonen og selve høydepunktet under Trident Juncture, den store NATO-øvelsen som nå er i gang i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Senterpartiet vil styrke Forsvaret i sitt alternative budsjett og mener regjeringen svikter NATO. – Vi henter inn vedlikeholdsetterslepet Senterpartiet etterlot, og øker aktiviteten, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I regjeringens forsvarsbudsjett for 2019, som ble lagt frem i oktober, kommer det frem at Norge vil bruke omlag 1,6 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar.

Forsvaret styrkes totalt med fire milliarder kroner.

Likevel synker andelen av BNP Norge bruker på forsvar noe, fordi økonomien vokser. Regjeringen anslår at forsvarsbudsjettet vil utgjøre 1,6 prosent av BNP. Om BNP vokser med 20 milliarder vil andelen kunne falle ytterligere til 1,59 prosent, ifølge et brev til Stortinget fra regjeringen.

I NATOs offisielle statistikk fra mars i år landet Norge på 1,62 prosent av BNP i 2017.

Dermed er Norge fortsatt langt unna å nå NATOs mål om at 2 prosent av BNP skal brukes på forsvar.

– Det sender et signal om at Norge ikke er en troverdig alliert som tar vår del av byrdefordelingen som NATO forventer, sier Liv Signe Navarsete (Sp) til ABC Nyheter.

Senterpartiet øker andelen av BNP fra 1,60 til 1,63 prosent for 2019 i sitt alternative budsjett.

– USA vil presse på

Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Liv Signe Navarsete (Sp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Partiet vil øke Hærens budsjett med 1 milliard og å styrke Heimevernet med 300 millioner.

– En ekstra milliard vil det være en opptrapping som vi må fortsette hvert år, men det er helt nødvendig at vi gjør det. Nå skal en delegasjon til NATOs høstsesjon, og der vet vi at USA vil presse på ytterligere. Det er helt klart at regjeringen ikke gjør det som skal til, sier Navarsete, som er forsvarspolitisk talsperson i Senterpartiet.

Les også: Trump ber Norge oppfylle NATOs 2-prosentmål

Vil styrke landmakten

Navarsete mener Høyre og regjeringen har sviktet spesielt Hæren og Heimevernet.

– Høyre og Frp har svekket Forsvaret i den tro at du kan bytte ut norske soldater på bakken med raketter i lufta. Vi er sterkt uenig med dem som tror at det nasjonale forsvaret, bestående av en sterk hær og et heimevern, er utdatert, sier Navarsete.

– For det første må vi komme i gang med jobben å anskaffe stridsvogner og sikre helikopterstøtte til Hæren i Nord-Norge, sier Sp-politikeren.

Regjeringens statsbudsjett for 2019 innebærer at hæren mister sin dedikerte helikopterstøtte og at anskaffelsen av nye, moderne stridsvogner utsettes til etter 2025.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer også regjeringens forsvarsbudsjett.

– Høyre og Frp har svekket viktige deler av Forsvaret, spesielt Hæren og Heimevernet. Blant annet har regjeringen redusert Heimevernet med 5000 soldater og lagt ned Sjøheimevernet.I tillegg har regjeringen utsatt helt nødvendige investeringer i stridsvogner og tatt fra Hæren nesten halvparten av investeringsmidlene som var planlagt forrige fireårsperiode. Vi har urolige tider og forsvaret må prioriteres høyere, sier Slagsvold Vedum.

SE VIDEO: Vedum forklarer Sps utvidede satsing på Hæren under pressekonferansen om partiets alternative statsbudsjett

– Senterpartiet har en lite stolt historie

– Dette er velkjent, men hul kritikk fra Senterpartiet. De har som kjent en lite stolt historie fra egen regjeringstid både når det gjelder Hæren og Heimevernet, men fremstiller seg som deres store forkjempere når de sitter uten budsjettansvar, svarer forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) på kritikken.

– I fireårsperioden som Slagsvold Vedum viser til, lovet Senterpartiet store investeringer, uten å faktisk legge opp til økning i forsvarsbudsjettet. Med andre ord lovet de investeringer de ikke hadde penger til, sier han til ABC Nyheter.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ifølge forsvarsministeren ser vi nå en tydelig forbedring i den operative evnen.

– Sjefen for Heimevernet uttalte i Stortinget senest i høst at det har vært en betydelig styrking av Heimevernets operative evne siden 2014. Også når det gjelder Hæren har regjeringen levert. Vi henter inn vedlikeholdsetterslepet Senterpartiet etterlot, og øker aktiviteten, sier han.

Les også: Mattis sier Norge har en ledende rolle i arbeidet for sikkerhet i nord

– Ikke minst styrker vi Hærens tilstedeværelse i Nord-Norge med den betydelige oppbyggingen i Finnmark. Stridsvognprosjektet som den rødgrønne regjeringen hadde lagt opp til ville ikke gitt tilstrekkelig kampkraft i det trusselbildet vi møter i dag. Derfor har regjeringen i stedet foreslått å anskaffe nye stridsvogner, slik at Hæren får den kampkraften de har behov for. Dette kommer i tillegg til de store investeringene i kampluftvern og artilleri. Totalt skal det investeres i landmakten for nærmere 25 milliarder kroner de neste årene.

Forsvarsministeren avviser at Norge ikke er en troverdig alliert.

– Norge er en troverdig alliert i NATO. Med budsjettforslaget for 2019 vil forsvarsbudsjettet ha en reell økning på om lag 30 prosent siden denne regjeringen tiltrådte. Vi skal fortsette å bruke mer penger på forsvar fremover, og står fast ved Wales-vedtaket.

SE VIDEO: Trump presser Stoltenberg foran åpent kamera

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden