Lite trolig at Moderaterna og Kristdemokraterna får danne regjering i Sverige

Moderaternas leder Ulf Kristersson. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix
Moderaternas leder Ulf Kristersson. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moderaternas leder Ulf Kristersson prøver å danne regjering sammen med Kristdemokraterna. Onsdag stemmer Riksdagen over forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imidlertid er det ikke sannsynlig at Kristersson får flertall. Han risikerer dermed å bli den første statsministerkandidaten i Sverige i moderne tid som avvises av Riksdagen.

– Det er historisk om vi får en situasjon der et borgerlig parti velger å stemme mot en borgerlig statsminister. Det er 40 år siden det skjedde sist, sier Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor.

Riksdagens leder Andreas Norlén opplyste mandag at Moderaternas Ulf Kristersson likevel vil forsøke å få en slik regjering godkjent av de svenske folkevalgte.

Har sagt nei

Kristdemokraterna har sagt ja til å gå i regjering med Moderaterna. Men de andre borgerlige partiene – Centern og Liberalerne – har sagt nei til en regjering som i praksis vil bli avhengig av Sverigedemokraterna.

Onsdag skal den svenske nasjonalforsamlingen stemme over det nye regjeringsforslaget. Siden forslaget etter alt å dømme blir nedstemt, peker flere i stedet på Centerns Annie Lööf som har antydet at hun vil forsøke å trekke Miljöpartiet inn i varmen til det borgerlige samarbeidet Alliansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Löfvens frist er ute – Sverige venter på regjeringsbeskjed

– Sverige stopper opp om vi ikke får en regjering

Den svenske LO-sjefen Karl-Petter Thorwaldsson mener politikerne nå har det travelt med å få på plass et styringsdyktig regjeringsalternativ.

– Nå må noe skje. Mye stopper opp i Sverige dersom vi ikke får en ny regjering snart, sier han til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag er det duket for den første avstemningen om statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M). Flere tror han vil gå på et enderlag.

– De beskjeder vi har fått fra Centerpartiet og Liberalerna tyder på at Kristersson ikke får tillit som ny statsminister på onsdag, sier Karl-Petter Thorwaldsson til avisen.

– Risiko

Etter det svenske valget i september har både Kristersson og Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven mislyktes i sine forsøk på å sette sammen en ny regjering. Likevel gjør altså Kristersson nå et nytt forsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har valgt å stille opp tross den åpenbare risikoen for ikke å bli godkjent denne gangen, sier Kristersson, som legger til at han føler seg forpliktet til å gjøre et forsøk.

Bakgrunn: Leder for allianseparti utelukker ikke Åkesson-samarbeid

Nyvalg

Sverigedemokraterna og partiets leder Jimmie Åkesson bestemmer langt på vei hvem som får danne regjering. Grunnen er at verken den rødgrønne eller borgerlige blokken har kontroll over et flertall av setene i Riksdagen.

Ingen andre partier ønsker imidlertid å samarbeide med Åkessons innvandringskritiske og høyrepopulistiske parti.

Hvis ingen av regjeringskoalisjonene blir godkjent, hvilket vil være første gang i svensk historie, skal det holdes nyvalg i løpet av tre måneder.

– Min oppfatning er at nyvalg ikke er aktuelt, men jeg utelukker ikke at det til slutt vil kunne bli den eneste veien ut av en fastlåst situasjon. Men da som siste utvei, uttalte Riksdagens talmann Andreas Norlén i oktober.

Aktuelt: Tre skyteepisoder i Malmö på under et døgn