Røde KrF-ere åpner for Syversen som leder

Hans Olav Syversen er foretrukket som KrF-leder etter Hareide av mange på den røde siden i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hans Olav Syversen er foretrukket som KrF-leder etter Hareide av mange på den røde siden i partiet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mange av dem som tapte slaget på Gardermoen peker på Hans Olav Syversen som den beste kandidaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad var den tydeligste talsmannen for at KrF skulle søke makt med Solberg-regjeringen, og han fikk flertallet på partiets landsmøte i ryggen.

NRK har sendt en SMS-undersøkelse til 1.617 KrF-ere på fylkes- og lokallagsnivå. De har fått spørsmål om hvem de mener er best egnet til å ta over etter Hareide. 48 prosent svarer de foretrekker Ropstad.

Av de 314 som ønsket Ap-samarbeid, svarer omtrent like mange at de ønsker Syversen som Ropstad som ny leder. På blå side svarer hele 70,5 prosent at Ropstad er best egnet.

– Jeg har ikke noe behov for å kommentere dette, utover at jeg holder fast ved at jeg ikke er kandidat til det vervet, skriver Syversen i en SMS til NRK.

Les også: Ropstad uten garantier mot usosiale kutt i regjering

Ropstad ber de borgerlige bruke partipisk i abort-saken

Ropstad ber frustrerte KrF-ere vente med utmelding

– Lyseblå kompromiss-kandidat

Kjell Ingolf Ropstad Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kjell Ingolf Ropstad Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er ikke overrasket over at mange peker på Syversen som en mulig utfordrer til Ropstad i kampen om ledervervet.

– Jeg tror han kan seile opp som en slags lyseblå kompromiss-kandidat. Han regnes for å tilhøre den blå siden, men han var ikke like involvert i den giftige stemningen som oppsto i partiet. Sånn sett kan han være lettere å svelge for mange på rød side, sier Selbekk.

At Syversen mistet stortingsplassen for Oslo KrF ved valget i fjor, gjør ham ikke uaktuell som leder, ifølge Selbekk.

– Siden KrF nå sannsynligvis skal inn i regjering, kan det løses ved at han får en statsrådspost. Da vil han stille sterkere enn når han står utenfor rikspolitikken som i dag, sier Dagen-redaktøren.

Les også: Ropstad: – Håper de som er skuffet, blir fornøyd hvis vi får gjennomslag

KrF-topp i Trondheim håper Ropstad flopper

Hans Olav Syversen trekkes fram som mulig ny KrF-leder

Personvernpolicy