Meny

KrF-sonderinger skyves ut i tid

Nestkeder Kjell Ingolf Ropstad (KrF) blir en viktig skikkelse i pariets regjeringsforhandlinger. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Utsatt budsjettfrist og behov for forankring i partiene skyver sonderinger om regjeringsutvidelse ut i tid. Selve forhandlingene kan drøye til over nyttår.

Det fremholder kilder tett på prosessen overfor NTB.

– Vi får ta ting i tur og orden, sier en kilde.

– Først må vi få budsjettforhandlingene i havn, sier en annen.

Forhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre om neste års statsbudsjett startet lørdag og fortsetter tirsdag.

Stortingets finanskomité fikk nylig utsatt sin avgivelsesfrist til 27. november, og finansdebatten i Stortinget holdes først 3. desember.

Det skal derimot ikke være satt noen dato for når sonderingene mellom KrF og regjeringspartiene starter. Som kjent må sonderingene gjøres unna før det eventuelt blir formelle forhandlinger mellom de fire partiene om en regjeringsplattform.

Over jul?

KrFs fylkesleder i Hedmark, Oluf Maurud, skrev søndag følgende i en tekstmelding til NTB:

– Etter det vi har blitt informert om, er det ingen sonderinger denne uken. Vi har frist til 19. med innspill. Skal ha en runde med styret denne uken.

19. november er mandag om en drøy uke.

– Det sannsynlige er at det blir sonderinger i slutten av november. Det er ikke gitt at man får startet forhandlinger før jul. Det er mer trolig etter jul, sier en kilde.

Selv om sonderingene begynner nå, kan forhandlingene fort drøye til etter jul, fremholder en annen kilde.

Rent praktisk er KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad en sentral figur: Han leder KrF i budsjettforhandlingene og står i front for partiets delegasjon i sonderingene med regjeringen.

Venstre brukte store deler av høsten i fjor på sonderinger, før partiet 9. desember besluttet å innlede regjeringsforhandlinger. Disse samtalene startet først i januar i år og varte bare et par uker.

Partilederne fra de tre regjeringspartiene møtte KrF-forhandlerne til innledende samtaler sist mandag. Foto: Statsministerens Kontor / NTB scanpix

«Verbalt mørbanket»

I tillegg til å få avklart budsjettprosessen, peker flere på behovet for å forankre en eventuell utvidelse av regjeringen bakover i de ulike partiene gjennom en grundig og ordentlig prosess.

En Frp-kilde understreker at partiet i KrFs interne veivalgsprosess ble «verbalt mørbanket» av den røde siden i KrF, og at mange Frp-ere opplevde det som frustrerende å ikke kunne ta til motmæle.

– Vi trenger en pause og distanse fra dette. Vi er ikke interessert i raske forhandlinger. Hele partiet kjenner på det. Vi er oppgitt over måten KrF omtaler oss som parti på, sier vedkommende.

Frp vil bruke sitt landsstyremøte fredag 23. november til å forankre prosessen med KrF internt.

– Vi må forankre bakover for å få partiorganisasjonen med på laget. Hvis vi haster avgårde, får vi det tilbake i trynet etterpå, sier en kilde.

KrF-leder Knut Arild Hareide på Stortinget mandag leder ikke partiet i budsjettforhandlinger. Det gjør nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Rød og blå KrF-leir

Det er ingen hemmelighet at KrF og Frp på mange områder står langt fra hverandre politisk. Ropstad har like fullt uttrykt en ambisjon om å få avklart regjeringsspørsmålet før jul.

– Det er ambisjonen. Men om det blir 20. desember eller 20. januar er ikke det viktigste. Det viktigste er å få en god plattform, sa han til NTB sist uke.

– Hvis vi skal inn, blir det en flertallsregjering. Da blir det ekstremt viktig at det er gjort et godt nok arbeid på forhånd, la Ropstad til.

Også KrF vil ha behov for å forankre sonderinger og forhandlinger ettersom partiets veivalg etterlot partiet dypt splittet i en rød og en blå leir.

Les også: KrF vil ha 3,3 milliarder til økt barnetrygd neste år

Populært