Macron under fredsseremoni: – Nasjonalismen er et svik

President Emmanuel Macron talte under fredsseremonien i Paris søndag. Foto: Benoit Tessier / Pool / AP / NTB scanpix
President Emmanuel Macron talte under fredsseremonien i Paris søndag. Foto: Benoit Tessier / Pool / AP / NTB scanpix Foto: Benoit Tessier / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes president Emmanuel Macron kritiserte nasjonalismen under markeringen av hundreårsdagen for første verdenskrigs slutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– La oss bygge håp heller enn å bruke vår frykt mot hverandre, oppfordret presidenten i sin tale under seremonien ved Triumfbuen i Paris.

Foran Donald Trump, Vladimir Putin og nærmere 70 andre stats- og regjeringssjefer kom Macron med skarp kritikk av nasjonalismen. Den er et svik mot patriotismen, sa den franske presidenten.

Den kjente cellisten Yo-Yo Ma spilte under åpningen av seremonien. Skolebarn fra flere land leste opp brev skrevet av soldater og sivile som opplevde krigens slutt for hundre år siden.

Les også : Fredsmarkeringen i gang i Paris

Vennskapsbånd

I tillegg til Trump og Putin deltar også Tysklands statsminister Angela Merkel, Norges statsminister Erna Solberg (H) og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Blant deltakerne er det ledere fra flere land som sto på hver sin side under første verdenskrig, men som senere har knyttet vennskapsbånd. Men også ledere fra land som fortsatt i dag er i konflikt med hverandre - som Palestina og Israel, og Russland og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsmarkeringen søndag ble litt forsinket. Den skulle egentlig ha begynt på slaget hundre år etter undertegningen av våpenhvilen som avsluttet verdenskrigen. Avtalen ble undertegnet klokken 11 den 11. dagen i den 11. måneden i 1918.

Toppløse demonstranter

Macron og kona Brigitte tok imot mange av gjestene ved Élyseé-palasset før de dro videre til Triumfbuen.

Idet Trump var på vei i bil oppover Champs-Élysées, løp to toppløse demonstranter mot kortesjen hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av demonstrantene var bare noen meter fra den bakerste bilen i kortesjen før hun ble stanset av politiet. Feministgruppa Femen erklærte at den sto bak aksjonen.

Les også: Stoltenbergs advarsel til Macron: – Europa har ikke styrke nok til å greie seg uten USA

Solberg ser faretegn

Solberg mener søndagens seremoni i Paris er en manifestasjon for fred.

– Den er en påminnelse om hvor forferdelig det er med krig, sa hun til NTB i forkant av markeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren sier hun i dag ser faretegn i tiden med mer pessimisme og hardere politisk retorikk. Men noen ny storkrig mener hun likevel ikke det er grunnlag for å frykte.

– Vi har klart ikke å komme tilbake til den situasjonen. Det er fordi vi er godt sammenvevd økonomisk, og fordi vi har funnet måter å løse konflikter på, sa Solberg.