Senterpartiet vil styrke tollvesenet og grensepolitiet med 150 millioner

Sp vil i sitt alternative statsbudsjett som presenteres mandag, sette av 150 millioner kroner mer enn regjeringen til grensekontroll. Siv Jensen er tilfreds med dagens situasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik utfordret i onsdagens spørretime finansminister Siv Jensen (Frp) til å styrke grensekontrollen mot en «flom av våpen og narkotika» som krysser landets grenser.

Svaret var, som du kan se i videoen over, at det slett ikke er noen slik flom, men at våpen og narkotika faktisk stoppes på grensen.

– Tolletatens folk gjør en kjempejobb innenfor de økonomiske rammene de har, men trenger å bli styrket, sier Gjelsvik til ABC Nyheter.

Han forteller at partiet i sitt alternative statsbudsjett vil sette av 100 millioner kroner mer til tollvesenet, 50 millioner til grensepolitiet.

Men i spørretimen 7. november var budskapet fra Siv Jensen at situasjonen er god som den er. Gjelsvik har merket seg bekymringsmeldinger fra grensekontrollen rundt omkring.

– Aldri tatt mer i tollen enn nå

I spørretimen viste Gjelsvik til et NRK-innslag 31. oktober om at tollvesenet opplever en kraftig økning i antall beslag av våpen som barn og unge bestiller på nett, men at de tar langtfra alt.

På det meste har tollinspektørene på Gardermoen beslaglagt 180 kniver på én dag.

– Mener statsråden at tolletaten har tilstrekkelige ressurser? spurte Gjelsvik.

– Jeg deler Senterpartiets engasjement for tolletatens grensekontroll. Tolletaten har aldri gjort flere beslag enn i 2017, over 37.000 beslag. Beslaglagt mengde alkohol har aldri vært større de siste 50 årene, og etaten har aldri gjort større beslag av narkotika. Og antall våpenbeslag har økt med 60 prosent, svarte Siv Jensen.

Frp tilfreds med dagens situasjon

Frp-statsråden påberopte seg tolldirektøren, som har uttalt at regjeringens styrking av grensekontrollen trolig er årsaken til disse tallene for beslag.

– Men med 40 millioner reisende årlig, og over 45 millioner postsendinger til Norge hvert år, er det ikke praktisk mulig med total tollkontroll, presiserer Jensen, som konkluderte:

– Jeg mener tolletaten har tilstrekkelige ressurser til å ivareta norsk tollkontroll.

– Frp tar ikke folks trygghet på alvor. Landet rundt melder de som jobber med grensekontroll om krise. Finansministeren legger fram et budsjett som i virkeligheten gir nullvekst, var budskapet fra Gjelsvik, som altså vil gi tollvesen og politiets grensevakt 150 millioner mer å rutte med neste år.

Personvernpolicy