Raymond Johansen frikjenner Inga Marte Thorkildsen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) redegjorde fredag for behandlingen av varslingssakene mot byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). Konklusjonen var at hun ikke har brutt noen regler og fortsatt har tillit. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) redegjorde fredag for behandlingen av varslingssakene mot byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV). Konklusjonen var at hun ikke har brutt noen regler og fortsatt har tillit. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) fortsetter etter varslersaken. Hun er frikjent på alle punkter av byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke se at det er begått noen regelbrudd eller andre forhold som rokker ved min tillit til henne, sa Johansen på en pressekonferanse i Oslo fredag der han redegjorde for behandlingen av varslene mot henne.

Han sier at varslerne er tatt på alvor i den grundige undersøkelsen.

– Informasjonsinnhentingen og sammenstillingen har tatt i alt seks uker og omfatter blant annet flere uttalelser fra Kommuneadvokaten og en rapport med sammenstilling av fakta fra kommunens internrevisjon, sa Johansen.

Inga Marte Thorkildsen var ikke selv til stede da Johansen la fram sine konklusjoner, men sier at hun er glad for konklusjonen.

– Jeg er glad for at byrådslederen har tillit til meg. Det er godt at vi nå kan sette punktum i denne saken og se framover. Vi har så mange flotte og dyktige elever og medarbeidere i Oslo-skolen, og nå gleder jeg meg til å bruke all min energi på å jobbe for at skolen kan bli enda bedre for alle Oslos barn og unge. Det brenner jeg sterkt for, sier Thorkildsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varslingssakene mot Inga Marte Thorkildsen:

* Inga Marte Thorkildsen (SV) har vært byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo siden desember 2017.

* Høsten 2018 kom det i alt tre varsler mot henne fra ledere i Utdanningsetaten i Oslo.

* Første varsel ble kjent 11. september. Det ble varslet om at Thorkildsens lederstil var «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

* Thorkildsen uttalte da at samarbeidsforholdene mellom etaten har vært vanskelig over lang tid og at hun har savnet «samarbeidsvilje og lagarbeid».

* Det andre varselet ble kjent 18. september og gikk på brudd på forbudet mot gjengjeldelse mot varslere etter Thorkildsens uttalelser i mediene.

* Det tredje varselet ble kjent 26. september og handlet om lekkasjer fra fortrolige møter og interne dokumenter. Varslet var rettet både mot Thorkildsen og hennes byrådsavdeling, samt byrådsleder Raymond Johansen og byrådslederens kontor.

* Varslene har av enkelte blitt tolket inn i en maktkamp mellom Thorkildsen og Oslos skoledirektør Astrid Søgnen.

* Byrådsleder Raymond Johansen har selv behandlet varslene mot Thorkildsen. Fredag konkluderte han med at det ikke var begått noen regelbrudd eller andre forhold som rokker ved hans tillit til Thorkildsen.

Høyre: Ubesvarte spørsmål

Høyres bystyrerepresentant Nicolai Langfeldt er imidlertid ikke helt fornøyd etter redegjørelsen fra byrådsleder Raymond Johansen.

– Denne saken er ikke ferdig. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Vi har stilt spørsmål vi ikke har fått svar på, sier han til NTB.

Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) skal ha fått et varsel mot seg fra ledere i Utdanningsetaten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) skal ha fått et varsel mot seg fra ledere i Utdanningsetaten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Langfeldt påpeker at det er svært viktig for Oslo-skolen at samarbeidet mellom politikere og administrasjon fungerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke der ennå, sier han.

Bakgrunn: Fikk ikke svarene de ønsket av Thorkildsen

– Ikke brutt noen regler

Bakgrunnen for hele saken er tre anonyme varsler mot skolebyråd Thorkildsen. Det første varselet kom i begynnelsen av september fra flere ledere i Utdanningsetaten, der det ble varslet om Thorkildsens lederstil. Varslerne beskriver byrådens oppførsel overfor ansatte som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johansen gikk gjennom punkt for punkt i varslene og slo i sin redegjørelse fast at gjennomgangen viser at Thorkildsen verken har brutt offentlighetsloven, taushetsplikten, anskaffelsesreglene eller lovens forbud mot gjengjeldelser mot varsler.

– Totalinntrykket er at påstander i varslene har blitt nyansert gjennom undersøkelsene og intervjuer som Internrevisjonen har gjort. Jeg har inntrykk av at bildet er mer nyansert enn man kan ha fått inntrykk av etter kun å ha lest varslene, sa Johansen.

Bakgrunn: Thorkildsen innhentes av fortida – for tredje gang

Ikke gjengjeldelse

Han forteller at intervjuene som er gjort viser at det er stor forskjell blant de involverte i hvordan de samme hendelsene beskrives, oppleves og tolkes.

Ett av varslene anklaget Thorkildsen for å gjøre gjengjeldelse mot varslerne gjennom uttalelse til mediene. Også dette punktet tilbakeviste Johansen blankt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbudet mot gjengjeldelse er ikke til hinder for at den det varsles mot kan komme med motytringer mot varsler. Det var stor offentlig interesse knyttet til varslingen, og byråden fikk en rekke henvendelser fra mediene. Hun skal og bør uttale seg i en slik situasjon, konkluderer Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådslederen har fått kritikk av opposisjonen fordi han selv har valgt å gå gjennom varslene. Dette avviste han under pressekonferansen.

– Det er et godt prinsipp at den som skal behandle et varsel er overordnet den det er varslet om. Som byrådets leder kan jeg ikke overlate til noen andre å vurdere om jeg skal ha tillit til en av mine byråder, mener han.

Bakgrunn: Clemet: – Uholdbar personalbehandling av Søgnen

Uavklart om Søgnen

– Varslene er sendt inn av anonyme varslere, det er ikke Utdanningsetaten som har varslet. Derfor har Utdanningsetaten ingen kommentar til Raymond Johansens redegjørelse, sier kommunikasjonsrådgiver Liv Dalen Tønnøe i Utdanningsetaten til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå opp til skolebyråden å avgjøre hva som skal skje videre med undervisningsdirektør Astrid Søgnen.

Søgnen er tidligere bedt om å gå av ved fylte 67 år, en alder skolesjefen rundet torsdag, ifølge Aftenposten. Søgnen har i utgangspunktet rett til å stå i stillingen til hun blir 70 år, og har allerede engasjert et advokatfirma for å kunne få fortsette.