Meny

Lan Marie Nguyen Berg blir hetset for graviditeten - nå svarer hun

Lan Marie Nguyen Berg og ektemannen Eivind Trædal annonserte graviditeten på Facebook mandag 5. oktober. Hetsen har ikke latt vente på seg. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Miljøpolitiker Lan Marie Nguyen Berg har fått massiv kritikk og hets de siste årene. Selv da hun fortalte om at hun skulle bli mor, tok ikke mobberne pause.

Helt siden det rødgrønne byrådet i Oslo tiltrådte i 2015, har byråden for miljø og samferdsel i Oslo (MDG), vært utsatt for mye hat og stygge kommentarer i sosiale medier. Det handler om alt fra uenighet i hennes politikk, til personangrep.

Denne uken annonserte Lan Marie Nguyen Berg sin graviditet på Facebook. Mange har hetset henne for nyheten.

– Det du har gjort er ikke mye å skryte av. For det meste har du ødelagt Oslo, kommenterer en i et innlegg på Facebook-siden til Berg.

– Herregud, formerer hun seg og? Stakkars Norge, skriver en person til Dagbladets post om nyheten.

– Først klager de på at det er for mange mennesker på jorden og så lager de en til, skriver en annen.

– Uakseptabelt uansett hvem det rammer

Dagbladet slettet etter hvert innlegget med over 700 kommentarer. De utestengte også over 20 brukere som følge av stygge kommentarer, opplyser Frode Hansen, nyhetsredaktør i Dagbladet.

Det var en del kommentarer som var over streken, og vi valgte å fjerne innlegget, sier Hansen til VG.

– Mange spør hvordan det går med meg, og mange sender hyggelige hilsener. Det er jeg veldig takknemlig for! skriver hun på Facebook.

Berg skriver om hvordan nyheten om graviditeten har blitt mottatt:

– Deilig å kunne snakke åpent om det

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er deilig å kunne snakke åpent om det, og ta imot råd og tips fra venner og kjente. Dessverre har det også vært noen som har brukt anledningen til å komme med aggressive eller spydige kommentarer.

Miljøpolitikeren synes det er trist å få slike kommentarer når hun og ektemannen Eivind Trædal (MDG) deler en personlig nyhet, noe hun beskriver som blant det vakreste i livet.

– Det er uakseptabelt uansett hvem det rammer, skriver Berg.

Vurderer anmeldelser

Torkil Vederhus, fungerende partisekretær i Miljøpartiet De Grønne, synes terskelen for å hate og hetse i offentligheten har blitt mye lavere de siste årene.

– Det er trist at selv gode nyheter som at Lan og Eivind venter barn, kan generere så mye hat og hets, sier Vederhus til VG.

MDG tar ikke lett på hetsen og følger med på det som blir skrevet.

– Vi kommer til å følge med i kommentarfeltene for å se om det vil være nødvendig å anmelde noen av kommentarene. Det blir i så fall ikke første gang, sier partisekretæren.

– Nei til netthat, ja til kjærlighet!

Lan Marie Nguyen Bergs innlegg på Facebook.

Etter hetsen begynte å tikke inn, har flere høyprofilerte personer gått ut og forsvart Berg offentlig, blant annet Siv Jensen.

Hun skriver at til tross for sterk uenighet i MDGs politikk, så fortjener alle politikere respekt.

Netthetserne bør lære seg folkeskikk! Stå på og gratulerer med barnet Lan Marie og Eivind! skriver Jensen.

Berg vil ikke la seg ikke stoppe av hetsen.

– Trusler og hets gjør det vanskeligere å gjøre jobben min, men jeg prøver å gjøre det til en liten del av hverdagen, og lykkes som regel med det, skriver Berg.

«Ber om unnskyldning for alle som hetser deg»

I innlegget om graviditeten Berg selv har publisert på Facebook, er det mange i kommentarfeltet som unnskylder oppførselen til de som hetser henne.

– Gratulerer Lan, takk for at du prøver å gjøre Norge til et bedre land. Ber om unnskyldning for alle som hetser deg, lyder en av kommentarene.

– Gratulerer! Nei til netthat, ja til kjærlighet! skriver en annen.

Les også: Stri strøm av nye MDG-medlemmer

Populært