Nei til EU saksøker Erna Solberg for å avstå norsk suverenitet over energi til ACER

ACER-STRIDEN: Kathrine Kleveland er leder i Nei til EU, som nå trekker statsministeren for retten på grunn av norsk tilslutning til EUs energimyndighet.
ACER-STRIDEN: Kathrine Kleveland er leder i Nei til EU, som nå trekker statsministeren for retten på grunn av norsk tilslutning til EUs energimyndighet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avståelsen av suverenitet til EU i sak etter sak, nå sist til EUs energibyrå ACER, er grunnlovsstridig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hevder organisasjonen Nei til EU, som slår fast at kampen for suverenitet ikke er over.

– Nei til EU vil nå fremme søksmål mot staten, representert ved statsminister Erna Solberg, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, i en pressemelding.

Det lenge varslede søksmålet mot staten skjer nå, etter at organisasjonen har samlet inn 1 million kroner til den rettslige prosessen der staten anklages for å avgi mer suverenitet til EU gjennom EØS-avtalen, enn Grunnloven tillater.

Krever tre fjerdedels flertall

Senest ble norsk tilslutning til en pakke EU-lover om energimarkedene, inkludert tilslutning til energibyrået ACER, etter Nei til EUs syn ikke behandlet i tråd med Grunnloven som den suverenitetsavståelsen dette er.

Vedtaket fulgte ikke Grunnlovens § 115, som krever tre fjerdedels flertall i Stortinget, der minst to tredeler av representantene må være til stede, for å avgi suverenitet på et begrenset område.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slett ikke lite inngripende

Advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall viser i sitt prosesskriv til Stortingets tilslutning til EUs lovverk kalt Energimarkedspakke III.

Gjennom den gis EU-kommisjonen og reguleringsenheten ACER, gjennom EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA så stor myndighet over norsk energipolitikk at det overstiger hva som er å anses som «lite inngripende» i norske
myndigheters suverenitet.

Saken vil bli drøftet på Nei til EUs årsmøte som åpner i Sarpsborg i morgen.

Bryter Stortinget sine egne lover? Les: Holmøyvik: – Stortinget undergraver den norske Grunnloven

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Graver: – Meget omfattende

Hans Petter Graver, professor dr. juris Universitetet i Oslo, støtter i en betenkning avgitt til Nei til EU synet om at avståelse av suverenitet i ACER og andre saker finner sted uten korrekt behandling i Stortinget.

«ACER inngår i et stadig voksende nettverk av forvaltning på overnasjonalt nivå. EUs forvaltningspolitikk endrer seg fra et utgangspunkt hvor EUs regler ble forvaltet indirekte gjennom selvstendige nasjonale forvaltninger under nasjonalt ansvar og kontroll, til et system med en økende grad av direkte forvaltning gjennom et overnasjonalt forvaltningsapparat.», skriver Graver der, og fortsetter:
«På stadig flere områder inngår nasjonale fagmyndigheter i et slikt nettverk på en måte som gjør at de får rollen både som nasjonal forvaltning og EU-forvaltning. Denne utviklingen overfører i sum en meget omfattende myndighet fra ledelsen av det nasjonale forvaltningsapparatet til EUs organer og forvaltning.»