Meny

Moxnes får kritikk etter tale: – Carl I. Hagen trenger ny hjerne

For første gang i historien ble Rødt invitert til å tale på Norsk Tjenestemannslag sitt landsmøte. Der advarte Bjørnar Moxnes KrF om et «sant helvete» og sa at Carl I. Hagen trenger ny hjerne.

– Uheldig for den offentlige samtalen, sier professor i retorikk ved Universitet i Bergen, Jens E. Kjeldsen, til ABC Nyheter.

Han var en av flere retorikkeksperter som var bekymret for debattklimaet etter rabalderet rundt Sylvi Listhaug.

– Vi ser nå en tendens til økt polarisering og hard ordbruk i norsk politikk, en tendens som vi allerede har sett i andre land, særlig i USA, Storbritannia og Danmark, sa Kjeldsen etter avgangen.

Han mener Moxnes sin uttalelse om Carl I. Hagen er problematisk.

Se talen til Moxnes øverst i vinduet og døm selv: Er dette en anstendig debatt?

Moxnes legger seg flat

Moxnes og Rødt var tirsdag for første gang i historien invitert til å tale på landsmøtet til Norsk Tjenestemannslag (NTL).

– Jeg blir i kronisk godt humør av å besøke NTL sitt landsmøte, sa Moxnes, før han langet ut mot høyresiden og «velferdsprofitører».

Carl I. Hagen (Frp) Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Carl I. Hagen sier det godt selv, han har aldri sett den prinsippielle forskjellen på et bilverksted og et sykehus. Så Carl Ivar trenger nye briller, eller ny hjerne, sa Moxnes til latter og applaus fra deler av salen.

NTL er en arbeidstakerorganisasjon tilsluttet LO, og er i utgangspunktet et forbund for ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning. Organisasjonen har rundt 50.000 medlemmer.

– Kommentaren om Carl I. Hagens hjerne ser ut til å være en kommentar som ikke er forberedt. Antagelig hadde Moxnes tenkt seg bare å si at Hagen trengte briller, men ble revet med av støtten i salen og gikk et retorisk skritt videre og sa at Hagen trengte en ny hjerne. Siden denne kommentaren er et personangrep rettet mot et bestemt menneske, Hagen, er den uheldig for den offentlige samtale, forklarer Kjeldsen.

Moxnes har følgende kommentar til saken:

– Hvis professor Kjeldsen tror jeg tar til orde for hjernetransplantasjon på min mangeårige politikerkollega Carl I. Hagen, så beklager jeg det. Det mener jeg naturligvis ikke.

– Hva mener du? Kan du se det at det er uheldig?

– Jeg legger meg flat, svarer Moxnes.

Les også: «Statsministeren som sviktet da det gjaldt»

Hagen: – Er sagt om meg før

De siste to minuttene av talen brukte Moxnes på KrFs veivalg.

– Et knapt flertall har gjort partiet til et gissel for Frp. Det er synd, men samtidig er regjeringens parlamentariske grunnlag skjørt med KrF delt på midten. Ute blant folk er det et stort flertall som vil ha et sterkere fellesskap og mindre forskjeller, og det kommersielle ut av velferden vår, sa Rødt-lederen.

Samtidig kom han med en krass advarsel:

– Hvis de prøver å røre kvinners rett til å bestemme selv, skal de få et sant helvete, også KrF!

Den kommentaren synes ikke Kjeldsen er problematisk.

– Kommentaren om at venstresiden vil lage et helvete hvis høyresiden rører ved abortloven er kontant, men i prinsippet uproblematisk. Den angriper nemlig ikke konkrete personer, mistenkeliggjør eller bruker kallenavn, men gjør det tydelig hva venstresiden vil gjøre ved forsøk på endring av abortloven, forklarer professoren.

Carl I. Hagen har følgende å si om utspillet til Rødt-lederen.

– Alt stygt som kan sies om en person er sagt om meg før. Jeg håper Bjørnar kan forklare hvorfor min uttalelse er feil. Jeg kan gjerne forklare hvorfor den er riktig. Forøvrig forstår jeg godt retorikkeksperten!

– Politisk ammunisjon

Kjeldsen har på oppfordring fra ABC Nyheter analysert talen.

– Det er ikke tvil om at denne talen er rettet mot dem som allerede er enige med Rødt og Moxnes. Den er egnet til å samle dem som deler venstresidens synspunkter og den vil skubbe vekk dem som i utgangspunktet er uenig, sier han.

– Talen rommer ingen invitasjon til skeptikere og kritikere om å skifte synspunkt. I stedet har den ammunisjon som styrker fellesskapet blant politiske venner. Slik snakker Moxnes fordi han står på talerstolen hos NTL. Han ville utvilsomt ha uttrykt seg annerledes, hvis dette hadde vært en debatt på NRK, sier professoren videre.

SE VIDEO: Moxnes og Sanner fikk tilsnakk av stortingspresidenten

Skryter av KrF

Kjeldsen sier det er blitt en større bevissthet om hvordan man bør snakke til hverandre i offentligheten.

– Det ser vi i de mange som eksplisitt sier at de er opptatt av en god debatt og motstanden mot den debattkultur som har utviklet seg i USA. Samtidig viser måten KrF har håndtert sin prosess om veivalg at politisk uenighet og konflikt er mulig uten å forfalle til motivspekulasjon, kallenavn og personangrep.

Men om det faktisk er forbedring etter Listhaugs avgang, er vanskelig å si.

– Slikt må måles – det er vanskelig, sier professoren.

SE VIDEO: – Den alvorligste beskyldningene du kan rette mot meg, Moxnes

Populært