Meny

USA – hva nå?

– Trumps liv kommer til å bli et helvete

«For den autoritære presidenten betyr valget at han nå blir tvunget til å legge om stilen. Nå må han vise seg kompromissvillig», er en av flere politiske analyser etter at Demokratene får flertall i Representantenes hus. Foto: Carlos Barria / Reuters
Ifølge Trump er mellomvalget i USA «en enorm suksess», og omtaler seg selv som «the magic man». Men valgresultatet kan vise seg å være starten på en ubehagelig reise for USAs 45. president.

– Dette har ikke vært en god kveld for Donald Trump. Demokratene har tatt tilbake «Huset». De kommer til å gjøre hans liv til et helvete, mener CNN-profilen Jake Tapper.

Det amerikanske mellomvalget har rokkert den politiske maktbalansen i USA. Nå har Demokratene flertall i Representantenes hus. Alle komiteene i Huset vil nå ledes av demokrater. Det vil gi Trump-administrasjonen nok å bryne seg på i tiden som kommer.

Heretter vil det bli mye vanskeligere for Trump å få gjennomslag for sin kontroversielle politikk.

Les også: USA-ekspert: – Resultatet gir Trump en bedre sjanse til å vinne presidentvalget

Trump: – Enorm suksess

– Presidenten kan stilles for riksrett

Trump under et valgmøte på McKenzie Arena i Chattanooga, Tennessee. Foto: Nicholas Kamm / AFP)

Samtlige lovforslag kan dessuten stanses av Representantenes hus, som også har styringen over budsjettet.

Det kan bli iverksatt etterforskning av Trumps finanser og russisk innblanding i amerikanske valg. Huset har også myndighet til å innkalle vitner til høringer og kan trolig kreve å få utlevert Trumps skattepapirer, som han hittil har nektet å gi fra seg.

– Avhengig av hvor stor majoritet Demokratene får i Representantenes hus, kan presidenten stilles for riksrett. Forrige gang det skjedde var med president Bill Clinton i 1998, skriver Aftonbladets utenrikskommentator Wolfgang Hansson.

Les også: Demokratenes håp mot Trump i 2020?

«Vil vise om Trump er en hykler»

New York Times analyserer det foreløpige valgresultatet slik:
«Når demokratene kontrollerer Representantenes hus vil de forsøke å vise at de kan gjøre mer for amerikanerne enn å kutte i skatter for de rikeste og sette befolkningens tilgang på helsetjenester i fare.»

Fakta om mellomvalget i USA:

* USA holder valg annethvert år. Siden presidenten velges for fire år, gjelder mellomvalget bare Kongressen, guvernører og lokalvalg.

* Valget holdes første tirsdag i november, i år 6. november.

* Nasjonalforsamlingen Kongressen har to kamre: Representantenes hus og Senatet. I år er alle medlemmene av Representantenes hus og en tredel av senatorene på valg.

* Senatorene velges for seks år og medlemmene av Representantenes hus for to år.

* Hver av USAs 50 delstater har to senatorer og et antall medlemmer av Representantenes hus som står i forhold til folketallet. I Representantenes hus er det til sammen 435 plasser.

* Tynt befolkede stater som Wyoming og Alaska har bare ett medlem av Representantenes hus, mens den mest folkerike, California, har 53.

* Det er 100 medlemmer av Senatet. I år er 33 senatorer på valg: 23 demokrater, åtte republikanere og to uavhengige som politisk ligger nærmest Demokratene.

* I dag er 51 av senatorene republikanere, mens 49 er demokrater eller uavhengige. Også i Representantenes hus har Republikanerne flertall.

* Timene etter midnatt norsk tid: Valgdagsmålinger og resultater blir kunngjort etter hvert som valglokaler stenger og opptellingen er i gang.

Og videre: «Dette gir Demokratene sjansen til å presse president Trump om han er i stand til å nå sine politiske mål, eller om han er en hykler.»

BBCs USA-reporter Anthony Zurcher oppsummer valget slik:

«Demokratene har gjenerobret deler av den politiske makten i USA. En æra for Donald Trump og Republikanerne er nå over. (...) Det kreves bare et simpelt flertall i Huset for å ta de første skritt for å fjerne en president, og Demokratene har nå flertallet», slår han fast.

Les også: Mer mangfoldig USA-kongress etter valget

Demokratene vinner flertall i Representantenes hus

– Nå kan Demokratene plage Trump

Minerva-kommentator Jan Arild Snoen tror Demokratene vil presse hardere på for å få svar om Russland-spørsmålene og kreve innsikt i Donald Trumps økonomi.

– Nå vil Demokratene få lederverv i komiteene i Representantenes hus og kan sette i gang granskninger og høringer som kan plage Trump i tiden fremover, sier Snoen til NTB.

Han mener valgresultatet likevel ikke er en entydig seier for Demokratene.

– De har vist at de klarer å vinne et landsomfattende valg etter å ha tapt presidentvalget og det forrige mellomvalget. De hadde håpet å vinne Senatet også, selv om de visste at sjansen for dette var liten, mener Snoen.

«Trump tvinges på defensiven»

Ifølge en politisk anlyse i Expressen vil valgresultatet presse Trump på defensiven.

«For den autoritære presidenten betyr valget at han nå blir tvunget til å legge om stilen og vise seg kompromissvillig. Nå tvinges han på defensiven av den demokratiske majoriteten. Han kommer til å bli gransket på en helt annen måte enn tidligere,» heter det i analysen.

SVTs USA-korrespondent Carina Bergfeldt deler langt på vei den oppfatningen:

«At Republikanerne tapte Representantenes hus innebærer at det kommer til å bli tøffere for Donald Trump å drive igjennom lover.»

(VIDEO: Beto O`Rourke: Demokratenes håp mot Trump i 2020?)

– Trump har gått på et stort nederlag

Førsteamanuensis Hilde Restad mener Demokratenes vetorett blir viktig når de nå har sikret seg flertallet i Representantenes hus.

– Trump har gått på et stort nederlag i Representantenes hus. Det er helt tydelig at hans politikk ikke har blitt validert, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole til NTB.

Hun mener likevel det blir vanskelig for Demokratene å fremstå som noe annet enn bremseklosser for Trumps politikk, og at en av utfordringenene blir om de klarer å fremstå som et samlet parti.

– Når de bare har ett kammer, er vetomakten viktig. De får jo ikke igjennom noen egne lover, påpeker Restad.

– Bedre sjanse for Trump i 2020

Selv om Trump vil møte større motstand i Kongressen, kan han forsøke å vende motstanden til en fordel fram mot presidentvalget i 2020.

Demokratenes leder Nancy Pelosi Foto: NTB scanpix

Når Demokratene har mer makt, blir det også lettere å gi dem skylden for USAs problemer.

– Jeg tror dette resultatet gir Trump en bedre sjanse i presidentvalget i 2020. Trumps valgkampstil baserer seg på splittelse og å ha noen å skylde på og mistenkeliggjøre, sier USA-kjenner Henrik Heldahl til NTB.

Demokraten Nancy Pelosi, som nå kan få tilbake sin tidligere posisjon som leder av Representantenes hus, sier hun vil forsøke å samarbeide med Trump.

– Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sier hun.

Mange eksperter tviler imidlertid sterkt på om dette reelt sett er det USA har i vente.

– Jeg tror vi kommer til å se flere Russland-granskinger. Og granskinger av Trump mer generelt, av hans økonomi og skatt, sier den amerikanske statsviteren Dale Kuehne til nyhetsbyrået TT.

Populært