Meny

Mer mangfoldig USA-kongress etter valget

Ilhan Omar tar selfies med tilhengere etter valgseieren i Minneapolis. Hun er første somalisk-amerikanske kongressmedlem. Foto: Mark Vancleave /Star Tribune / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den amerikanske Kongressen blir mer mangfoldig etter at velgerne har valgt de to første kvinnelige muslimene og den første kvinnen fra urbefolkningen tirsdag.

Det blir også flere kvinner i Representantenes hus enn noen gang tidligere, viser valgresultatene onsdag. Den nåværende rekorden er 84 kvinner blant de 435 representantene, men selv om stemmesedler fremdeles telles opp er det allerede nå klart at det blir ny kvinnerekord.

Totalt stilte 237 kvinner som kandidater til Representantenes hus for de to store partiene under årets valg. Flere steder har kvinner også vunnet over sine mannlige partifeller i primærvalgene i forkant av kongressvalget.

Variert bakgrunn

Ilhan Omar fra Minnesota, som er av somalisk opprinnelse, og Rashida Tlaib fra Michigan, som har palestinsk bakgrunn, er blant de nye demokratene i Representantenes hus.

I Kansas ble Sharice Davis den første kvinnen fra USAs urbefolkning som er valgt inn i Kongressen, og det ligger an til at én til, Deb Haaland, blir valgt i New Mexico.

Ayanna Pressley blir første svarte kvinne fra Massachusetts etter at hun ble valgt inn fra et distrikt ved Boston, mens Alexandria Ocasio-Cortez med sine 29 år blir den yngste representanten i Huset og Kongressen.

Iowa-demokraten Abby Finkenauer, som er ti måneder eldre enn Ocasio-Cortez, blir den nest yngste kvinnen som er valgt inn i Kongressen.

En av de eldre kvinnene som er valgt inn, er den 77 år gamle Florida-demokraten Donna Shalala, som var helseminister under Bill Clinton fra 1993 til 2001.

Homofil guvernør

Colorado får den første homofile guvernøren i USA med demokraten Jared Polis.

Men Stacey Abrams tapte kampen om å bli demokratisk guvernør i Georgia. Hun ville ha blitt USAs første svarte kvinnelige guvernør. Også Andrew Gillum tapte med knapp margin valget i Florida som ville gjort ham til statens første afroamerikanske guvernør.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært