Meny

Kva er spesielt med årets mellomval i USA?

Presidentskapet til Donald Trump er ikkje på val I det amerikanske mellomvalet, men mange ser likevel på det som ei folkerøysting som viser kva veljarane meiner. Her er presidenten på eit valkamparrangement i Prescott Valley, Arizona.
Presidentskapet til Donald Trump er ikkje på val I det amerikanske mellomvalet, men mange ser likevel på det som ei folkerøysting som viser kva veljarane meiner. Her er presidenten på eit valkamparrangement i Prescott Valley, Arizona. Foto: Gage Skidmore / Flickr CC BY-SA 2.0

Me har spurt ein republikanar og ein demokrat i Noreg kva dei håpar og trur vert utfallet av kongressvalet i dag – 6. november.

– Mellomvalet i USA får vanlegvis mykje mindre oppslutning enn presidentvala. Denne gongen ser oppslutninga ut til ut til å bli mykje høgare enn vanleg, spesielt blant amerikanarar i utlandet, forklarar Audrey Camp, leiar i Democrats Abroad Norway.

Ho forklarar at utanlandsstemmer frå viktige statar som Texas og Indiana allereie er høgare enn ved presidentvalet i 2016.

Kva kan du om amerikansk politikk? Prøv deg i vår quiz!

Håpar på Representanthuset

I dag har republikanarane fleirtal i både Senatet og Representanthuset, som utgjer kvart sitt hus i den lovgjevande forsamlinga Kongressen.

Mykje tyder på at det vert rekordhøg oppslutning frå begge sider i forkant av årets mellomval der heile Representanthuset (435 seter), delar av Senatet (35 av 100 seter) og 39 guvernørar i dag skal veljast

Framleis usikker? Lær meir om mellomvalet her!

Før valet har me difor spurt to politisk engasjerte amerikanarar i Noreg kva dei trur og håpar på.

– Eg håpar naturlegvis at me tek tilbake Representanthuset, skriv demokraten Audrey Camp.

Ho ser gjerne at partiet hennar tek fleirtalet av seta i Senatet òg, noko ho ser på som mindre sannsynleg.

Les også intervju med Austin Rasmussen om presidentvalet i 2016!

Den amerikanske Kongressen held hus i United States Capitol på Capitol Hill i den føderale hovudstaden District of Columbia. Foto: Martin Falbisoner / Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Den amerikanske Kongressen held hus i United States Capitol på Capitol Hill i den føderale hovudstaden District of Columbia. Foto: Martin Falbisoner / Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Forventar republikansk siger

Leiar i Republicans Abroad Norway, Austin Rasmussen, forklarar at historisk sett har den sitjande presidenten sitt gjerne mista fleirtalet i løpet av sitt første mellomval.

Leiar i Republicans Abroad Norway, Austin Rasmussen forventar republikansk siger i mellomvalet 6. november. Foto: Privat
Leiar i Republicans Abroad Norway, Austin Rasmussen forventar republikansk siger i mellomvalet 6. november. Foto: Privat

– Ta Obamas giganttap i 2010, til dømes. Om republikanarane held fleirtalet i berre eitt av husa i Kongressen, som forventa, vil det vere endå ein stor siger for Trump, skriv Rasmussen.

Han både håpar og forventar republikansk siger i dag.

– Republikanarar vil nesten heilt sikkert halde majoriteten i Senatet. Det er ein liten sjanse for at demokratane så vidt tek majoriteten i Representanthuset, men det er vanskeleg å seia på førehand, sidan alt kan skje fram til då, skriv Rasmussen.

Han meiner meiningsmålingane i «mainstream media» ikkje er til å stola på fram mot val fordi dei ikkje klarte å fanga opp utfallet av presidentvalet i 2016.

Demokraten Camp vågar ikkje vere for skråsikker i sine spådommar, men peikar på det ho meiner er nokre viktige sigrar dei to siste åra.

– Me har snudd 43 lovgjevande sete. I tillegg har demokratar kasta ein guvernør ved å velja Phil Murphy i New Jersey, eit Representanthus-sete ved å velja Conor Lamb i Pennsylvania sitt 18. distrikt og ein senator ved å velja Doug Jones i Alabama, skriv Camp.

Ho er sikker på at det vert tett løp og meiner difor stemmene til dei kring 8 millionar amerikanarane i utlandet vert viktige.

Les intervju med demokrat Jeff Lugowe før presidentvalet i 2016!

20. januar 2017 tok kvinner over heile USA og resten av verda til gatene i ein gigantmarsj i protest mot innsetjinga av president Donald Trump. På dagen eitt år etter kom fleire ut igjen. Foto: Mobilus In Mobili / Flickr, CC BY-SA 2.0
20. januar 2017 tok kvinner over heile USA og resten av verda til gatene i ein gigantmarsj i protest mot innsetjinga av president Donald Trump. På dagen eitt år etter kom fleire ut igjen. Foto: Mobilus In Mobili / Flickr, CC BY-SA 2.0

Kvinner på val

Valet av president Donald Trump såg ut til å i særleg stor grad mobilisera kvinner, som tok til gatene for å demonstrera.

Før årets mellomval gler Camp seg over at rekordmange kvinner stiller til val.

Ifølgje tal frå AFP stiller 183 kvinner til val i anten Kongressen eller som guvernørar.

I 33 statar står no valet mellom éi kvinne på demokratisk side, og éi kvinne på republikansk side.

– Å sjå eit slikt engasjement frå amerikanske kvinner på begge sider er svært rørande, skriv Camp, som håpar dette berre er byrjinga på ei aukande trend

– Kvinner må òg retta seg etter dei amerikanske lovene som vert vedtekne. Uavhengig av partitilhøyrsle meiner eg at landet blir betre av at kvinner er like representert i «rommet der det skjer», understrekar ho.

Les også: Hillary Clinton sin teori om kvifor USA aldri har hatt ein kvinneleg president

Somalisk-amerikanske Ilhan Omar kan bli ei av historias første muslimske kongresskvinner etter mellomvalet 6. november. Ho er kandidat for Representanthuset i det 5. kongressdistriktet i delstaten Minnesota. Foto: Lorie Shaull / Flickr, CC BY-SA 2.0
Somalisk-amerikanske Ilhan Omar kan bli ei av historias første muslimske kongresskvinner etter mellomvalet 6. november. Ho er kandidat for Representanthuset i det 5. kongressdistriktet i delstaten Minnesota. Foto: Lorie Shaull / Flickr, CC BY-SA 2.0

Nye stemmer

På begge sider har politikarar og kjendisar mobilisert for å få amerikanarar til stemmeurnene og det er forventa rekordhøg oppslutning.

Ifølgje ei meiningsmåling ser det ut til at rekordmange unge, som er ei underrepresentert gruppe, vil nytta stemmeretten sin.

Camp er oppteken av å gjere stemming så lett og tilgjengeleg som mogleg for alle med stemmerett.

Ho er uroa for at enkelte statar har lover og reglar som gjer det utfordrande for unge, fattige og personar med minoritetsbakgrunn å stemma og meiner difor det er på høg tid at valreglementet vert nasjonalt.

– Me tener alle på det når unge tek seg tid til å vurdera valmoglegheitene sine og trur på at deira stemme vert høyrt i samfunnet. Eg vil ha grasrotperspektivet frå folk som må ta opp lammande studielån, dei som har medfødde tilstandar som kan ekskludera dei frå straffande private helseforsikringar, dei som har inngått ekteskap og har seksuelle legningar som ein gong var ulovleg i mitt land, skriv Camp.

Ho meiner det no er tid for at desse menneska meir enn nokon gong må koma seg ut å stemme for sine interesser.

Les også: Michelle Obama til unge veljarar: – Ta makta tilbake

Åtvarar mot identitetspolitikk

Republikanske Rasmussen meiner på si side at særleg unge og utanlandske veljarar vert forpesta med det han omtalar som identitetspolitikk, noko han åtvarar mot.

– Dei bør ikkje bli oppslukt av farlege taktikkar frå venstre som søkjer å ta frå dei individualiteten og heller definere dei utifrå deira gruppeidentitet. Denne strategien vil fortsetja å demotivera veljarar, uavhengig av demografi, medan radikale tar over Det demokratiske partiet gjennom irrasjonelle raserianfall fordekt som krav om sosial rettferd, skriv Rasmussen.

Han meiner at republikanarane sitt oppgjer med dette er ein av grunnane til at dei vinn terreng.

– Folkevalde leiarar bør vera ærlege ovanfor sine veljarar, sjølv når sanninga er ubehageleg, og slutta å gje falske lovnadar, understrekar han.

Trur ikkje på riksrett

Kva har så dette valet å seia?

Verken Rasmussen eller Camp trur sjansane for riksrett mot president Donald Trump er særleg store, men Camp håpar på ei fortsatt etterforsking.

Ho meiner likevel at det er viktigare å fokusera på andre delmål, som å stoppa forsøk på det som vert vert kalla «gerrymandering» – som vil seia å innføra nye valkrinsar med grenser som favoriserer ditt eige parti i framtidige val.

Camp er ikkje i tvil om at den store interessa for årets mellomval kjem av at folk no kjenner på ein trong til å påverka.

– Mange folk, meg sjølv inkludert, fekk sjokk då president Trump vart valt i 2016. Me hadde ikkje gjort nok for å bli høyrt. No er det mange grupper som mobiliserer for å hindra at det skjer igjen. Unge registrerer seg i hopetal og personar som støttar Black Lives Matter-rørsla, LGBT-samfunnet og #MeToo-rørsla innser at dei er demokratar, avsluttar Camp.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Kritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie
Siste nytt
08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56VerdenEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeKritisk for mann som ble reddet opp av vann i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie
Populært