Kongressvalget i USA er i gang

Dette er mellomvalget i USA, og dette kan det bety for Donald Trump.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Delstaten Vermont var først til å åpne valglokalene tirsdag. Årets kongressvalg vil også bli en temperaturmåler på presidenten Donald Trumps popularitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vermont var ekstra tidlig ute og åpnet allerede klokken 5 lokal tid. Dette er hjemstaten til den uavhengige senatoren Bernie Sanders, som er ventet å vinne sitt gjenvalg overlegent.

Resten av valglokalene på USAs østkyst åpnet for velgerne til kongressvalget stort sett klokken 6 eller 7. Deretter går det slag i slag, helt til de siste valglokalene stenger i Alaska klokken 20 lokal tid, klokken 6 norsk tid onsdag morgen.

Analyse: – Den politiske splittelsen i USA er dyp og alvorlig

Tøffe dager

Årets mellomvalg regnes som et valg om hva USAs befolkning mener om president Donald Trump selv om det egentlig er valg til Kongressen, som er nasjonalforsamlingen. Det velges kandidater til de to kamrene, Senatet og Representantenes hus.

Demokratene får trolig flertallet i Representantens hus. Da blir det langt tøffere dager for president Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Trump trygler om hjelp: – Alt kan gå tapt

38 usikre

Analyser og målinger gjort rett før valglokalene åpnet viser at Demokratene kan sikre seg kontroll over Representantenes hus.

Blant representanter til 435 plasser regnes 203 for sikre eller ganske trolig demokratiske. Tilsvarende har republikanerne 194 sikre eller ganske trolige plasser, ifølge RealClear Politics.

Til sammen 38 plasser er langt fra avgjort, og det er her den store kampen vil stå.

Samtidig tyder målinger på at Senatet forblir på republikanske hender. Det er valg på 33 av plassene, men flere er i delstater der Donald Trump fortsatt er svært populær.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommentar: «Hvorfor er de som vant forrige valg så sinte hele tiden?»

8 spennende stater

Det er mest spenning knyttet til senatsvalgene i delstatene Arizona, Florida, Indiana, Montana, Missouri, Nevada, West Virginia og Tennessee.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverdagen vil bli vanskeligere for president Trump dersom republikanerne mister flertallet i Representantenes hus. Mange lovforslag og bevilgningssaker vil bli stanset eller trenert.

Det er også ventet at en rekke høringer og granskinger blir igangsatt. I tillegg til at Donald Trump selv kan bli dratt inn i disse, kan sakene også få følger for personer han har utnevnt i Det hvite hus og ellers i det politiske systemet.

Dessuten vil spekulasjonene om riksrett mot presidenten skyte ny fart.

Bakgrunn: Millioner av amerikanere hindres i å stemme