Trump ber republikanske velgere sikre utsatte seter

President Donald Trump ber republikanske velgere innstendig om å hegne om utsatte seter som kan gå tapt dersom Demokratene får et oppsving i mellomvalget.
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump ber republikanske velgere innstendig om å hegne om utsatte seter som kan gå tapt dersom Demokratene får et oppsving i mellomvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hele er skjørt. Alt jeg har fortalt dere om, kan gå tapt og endres av demokratene dersom de kommer inn. Dere har sett hvordan de oppfører seg. Dere ser hva som skjer med dem. De har blitt radikalisert, sa Trump kvelden før mellomvalget.

På et valgmøte i delstaten Missouri hevdet han at selv den amerikanske drømmen står på spill dersom Republikanerne mister flertallet i Kongressen.

Fakta om mellomvalget i USA:

* USA holder valg annethvert år. Siden presidenten velges for fire år, gjelder mellomvalget bare Kongressen, guvernører og lokalvalg.

* Valget holdes første tirsdag i november, i år 6. november.

* Nasjonalforsamlingen Kongressen har to kamre: Representantenes hus og Senatet. I år er alle medlemmene av Representantenes hus og en tredel av senatorene på valg.

* Senatorene velges for seks år og medlemmene av Representantenes hus for to år.

* Hver av USAs 50 delstater har to senatorer og et antall medlemmer av Representantenes hus som står i forhold til folketallet. I Representantenes hus er det til sammen 435 plasser.

* Tynt befolkede stater som Wyoming og Alaska har bare ett medlem av Representantenes hus, mens den mest folkerike, California, har 53.

* Det er 100 medlemmer av Senatet. I år er 33 senatorer på valg: 23 demokrater, åtte republikanere og to uavhengige som politisk ligger nærmest Demokratene.

* I dag er 51 av senatorene republikanere, mens 49 er demokrater eller uavhengige. Også i Representantenes hus har Republikanerne flertall.

I dag kontrollerer Trumps parti begge kamrene, men meningsmålingene viser at Demokratene kan overta Representantenes hus. Senatet vil trolig forbli republikansk også etter valget.

Les også: Om få timer åpner de første valglokalene i USA

Donald Trump trår til for republikanske kandidater før mellomvalget

Venter flere og enda steilere konfrontasjoner

Med flertallet i minst ett av Kongressens kamre mot seg, blir jobben som president betydelig vanskeligere. Det kan bety flere kompromisser, men det kan også bety flere og enda steilere konfrontasjoner, slik man har sett tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har i sin retorikk allerede begynt å distansere seg fra et eventuelt nederlag i kampen om Representantenes hus.

– Jeg har først og fremst konsentrert meg om Senatet, hevder Trump.

Tirsdagens mellomvalg er det første landsdekkende valget i USA etter at Trump kom til makten. Snart to år etter at han inntok Det hvite hus, får velgerne sin første mulighet til å si sin mening. Mange omtaler derfor valget som en folkeavstemning over Trumps presidentskap.

Les også: Kraftig økning i valgdeltakelsen i Texas

Stor spenning før mellomvalget i USA

(VIDEO: Mellomvalget i USA)