Analyse:Her er sakene KrF og regjeringen skal forhandle om

Vanskelige saker står i kø forut for KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads sonderinger med statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering.
Vanskelige saker står i kø forut for KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstads sonderinger med statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjering. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelige saker står i kø forut for de kommende sonderingene mellom Kristelig Folkeparti og den borgerlige regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampen mot sorteringssamfunnet og endring av abortloven er KrFs fanesak. Her har Høyre og Erna Solberg allerede kommet KrF i møte. Hun har åpnet for å endre ordlyden i abortlovens paragraf 2c, den såkalte «Downs-paragrafen», som åpner for senabort dersom det er fare for alvorlig sykdom hos fosteret.

Men både Frp og Venstre har kraftig motsatt seg endringer som vil innskrenke eller fjerne kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Derimot vinner KrFs kamp mot tvillingabort bredere støtte. Venstre vil se på saken, mens Senterpartiet allerede har varslet at de vil legge fram forslag om å fjerne retten til tvillingabort.

Økt barnetrygd

Fattigdomsbekjempelse, herunder barnetrygd og familiepolitikk, står høyt på KrFs agenda. KrF vil blant annet hente 10 milliarder kroner i økt skatt for å heve barnetrygden fra dagens 12.000 kroner til 20.000 kroner i løpet av de neste tre årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har tidligere uttalt at det ikke vil være målrettet å øke barnetrygden. Det samme var budskapet fra statsminister Erna Solberg (H) da statsbudsjettet ble lagt fram 8. oktober.

Samtidig har det kommet signaler om at de to partiene er enige i intensjonen om å styrke barnefamiliers økonomi, men at de kan tenke seg en annen innretning.

I tillegg har KrF programfestet at de vil øke kontantstøtten fra 11 til 14 måneder og innføre lovfestet rett til å jobbe i 80 prosent stilling for småbarnsforeldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: KrF-topp håper Ropstad flopper

Asyl og klima

Et annet potensielt kinkig område kan bli asylpolitikk. Ifølge kilder i KrF er det et krav at Norge tar imot flere kvoteflyktninger enn de 3.000 regjeringen har åpnet for i statsbudsjettet.

Frp ønsker på sin side ytterligere innstramminger i asylpolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som skal lede sonderingene med regjeringen, har også trukket fram kraftigere klimatiltak som en av sine kampsaker. Utslippene må ned, og omleggingen til fornybar energi må intensiveres, mener han.

KrF-ere krever også en nedtrapping av subsidiene til oljenæringen.

En annen potensiell problemsak som de borgerlige partiene må enes om, er bioteknologi. KrF er blant annet imot at det åpnes for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. Både Høyre og Frp har på sine landsmøter gått inn for eggdonasjon, mens Venstre har gått inn for å tillate dette også for enslige.

Aktuelt: Ropstad: – Håper de som er skuffet, blir fornøyd hvis vi får gjennomslag

Fiskeri og landbruk

Også fiskeri og landbruk kan bli problematiske områder. KrF at inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet reduseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder fiskeri, krever KrF stans i planlagte liberaliseringer. Kontrollen med båter og tilhørende kvoter skal ligge hos aktive fiskere som er bosatt langs kysten, og ikke gjøres til investeringsobjekter, mener partiet.

Tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) åpnet i fjor for å gjøre unntak fra aktivitetskravet og tillate at industrien kan eie kystfiskefartøy.

Aktuelt: Hans Olav Syversen trekkes fram som mulig ny KrF-leder