Mellomvalget i USA:

– Splittelsen er ikke sunn for den politiske utviklingen

VIDEO: Dette er mellomvalget og slik kan det påvirke Trump.

– Den politiske splittelsen i USA er dyp og alvorlig, og jeg har vanskelig for å se hvordan det kan endre seg, sier USA-ekspert før det viktige mellomvalget tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Splittelsen vil skape mange og vanskelige problemer fremover, som ikke er sunne for den politiske utviklingen i USA, sier universitetslektor ved Högskolan i Halmstad, Frida Stranne, til ABC Nyheter. Hun er tilknyttet det svenske instituttet for nordamerikastudier ved Uppsala universitet, og bidrar til nettstedet Amerikaanalys.se.

De bitre politiske motsetningene i USA fører til at partene ikke kommer til enighet om presserende spørsmål, fra innvandring til velferd. Den uthuler også amerikanernes tillit til de statlige institusjonene.

Les også: Millioner av amerikanere hindres i å stemme

– Kan åpne for granskinger av Trump

Trump-tilhengere jubler for presidenten under et valgkampmøte i Georgia 4. november. NTB Scanpix / AFP
Trump-tilhengere jubler for presidenten under et valgkampmøte i Georgia 4. november. NTB Scanpix / AFP
Universitetslektor i statsvitenskap ved Högskolan i Halmstad, Frida Stranne. Foto: hh.se.
Universitetslektor i statsvitenskap ved Högskolan i Halmstad, Frida Stranne. Foto: hh.se.

Om Demokratene vinner kontroll med Representantenes hus vil Trump-regjeringen brått kunne bli gjenstand for Kongress-granskinger som vil henge over den de nærmeste to årene. Større initiativ, som den bebudede muren langs grensen til Mexico, vil trolig også måtte utsettes på ubestemt tid, skriver Reuters.

Fakta om mellomvalget i USA:

* USA holder valg annethvert år. Siden presidenten velges for fire år, gjelder mellomvalget bare Kongressen, guvernører og lokalvalg.

* Valget holdes første tirsdag i november, i år 6. november.

* Nasjonalforsamlingen Kongressen har to kamre: Representantenes hus og Senatet. I år er alle medlemmene av Representantenes hus og en tredel av senatorene på valg.

* Senatorene velges for seks år og medlemmene av Representantenes hus for to år.

* Hver av USAs 50 delstater har to senatorer og et antall medlemmer av Representantenes hus som står i forhold til folketallet. I Representantenes hus er det til sammen 435 plasser.

* Tynt befolkede stater som Wyoming og Alaska har bare ett medlem av Representantenes hus, mens den mest folkerike, California, har 53.

* Det er 100 medlemmer av Senatet. I år er 33 senatorer på valg: 23 demokrater, åtte republikanere og to uavhengige som politisk ligger nærmest Demokratene.

* I dag er 51 av senatorene republikanere, mens 49 er demokrater eller uavhengige. Også i Representantenes hus har Republikanerne flertall.

* Timene etter midnatt norsk tid: Valgdagsmålinger og resultater blir kunngjort etter hvert som valglokaler stenger og opptellingen er i gang.

– Hvis Demokratene får fremgang kan de sette brems på ulike lovforslag, men også åpne for granskinger av Trump, som sammenblanding av embetet og private forretningsinteresser, skatteopplysningene hans med mer, sier Stranne.

Republikanere i Kongressen har hittil i Trumps presidentskap i liten grad oppfylt sin grunnlovsfestede plikt til å føre slikt tilsyn, skriver magasinet The Economist i en lederartikkel fredag.

– Beholder republikanerne majoriteten i Kongressen vil det være en viktig seier for Trump, og gjøre det lettere for ham og republikanerne å gjennomføre sitt politiske program. Det vil være et signal om at Trumps politikk har svært mye bredere støtte enn mange analytikere tror, sier Stranne.

Mellomvalget i USA: – Ser ikke så ille ut for republikanerne

Den amerikanske kongressbygningen US Capitol. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.
Den amerikanske kongressbygningen US Capitol. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.

– Får en syndebukk

Men mange analytikere mener også at Trump kan vende det til sin fordel også om Demokratene får kontroll med Representantenes hus, fordi han da får en tydelig motstander i Washington D.C.

Forhåndsvalg ved Nashville offentlige bibliotek 30. oktober. NTB Scanpix/AFP.
Forhåndsvalg ved Nashville offentlige bibliotek 30. oktober. NTB Scanpix/AFP.

– Om hans lov forslag skulle bli blokkert i Kongressen kan Trump argumentere med at de har sabotert hans reformer.Omlandets økonomi skulle snu seg fra dagens oppgang kan han også peke ut Demokratene som syndebukk, sier Stranne.

Den lovgivende makt på det føderale nivået er hos Kongressen, som består av to kamre, Senatet og Representantenes hus. Vedtak er først gyldige når begge kamre står bak dem.

Les også: Obama fortsetter valgkampturneen

– En «heksejakt» mot presidenten

Statistikkguru Nate Silvers nettsted FiveThirtyEight gir republikanerne 84,7 prosents sjanse til å holde på sin kontroll med Senatet. Samme nettsted gir demokratene 84,5 prosent sjanse til å ta over kontrollen i Representantenes hus. Opposisjonspartiet gjør det tradisjonelt godt i mellomvalgene, og vinner som regel et av husene i Kongressen.

Forskeren er likevel ikke helt overbevist:

– Det vil være mindre uvanlig om Demokratene gjør det godt, men republikanske velgere har vist stor entusiasme de siste ukene.Økonomien går godt og mange er sinte på det de betrakter som en «heksejakt» mot presidenten. Det har mobilisert på høyre fløy.

Les også: Halve USA vil fjerne Trump fra Det hvite hus

USAs president Donald Trump taler under et valgkampmøte i delstaten Tennessee søndag 4. november, to dager før det viktige mellomvalget. NTB Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump taler under et valgkampmøte i delstaten Tennessee søndag 4. november, to dager før det viktige mellomvalget. NTB Scanpix/AFP.

Svært populær blant republikanske velgere

Trumps popularitetsmålinger har stabilisert seg like over 40 prosent, og kan også peke mot et skifte i Kongressens mandatfordeling, skriver The Economist fredag.

– Trump har svært sterk oppslutning blant republikanere, over 80 prosent, og han har gjort partiet til sitt med lite uttrykt motstand blant partikolleger.

President Trump er også på en omfattende valgkampturne, og gjennomfører 11 valgmøter i åtte delstater i et forsøk på å støtte de republikanske kandidatene til Kongressen.

– Om republikanerne beholder makten i begge kamre i morgen er det nok mye takket være presidentens ivrige valgkampinnsats de siste ukene, men også fordi Republikanerne fikk gjennom sin skattereform og økonomien går godt, sier Stranne.

Stemmer: Et splittet USA går til valg

Utydelige demokrater

Demokratene fremstår splittet mellom den sentrumsorienterte og den mer radikale fløyen i partiet. Foreløpig er det helt i det blå hvem som blir partiets presidentkandidat i 2020. Partiets forrige president Barack Obama har fungert som partiets frontfigur i innspurten til mellomvalget.

– Det er mange problemer i det demokratiske partiet, som vil gjøre det vanskelig for dem å vinne presidentvalget i 2020 selv med en seier i valget tirsdag, sier Stranne.

Demografiske forhold er viktige i de amerikanske mellomvalgene. Kongressen er sammensatt slik at alle delstater har to representanter i Senatet, mens folkemengden og den enkelte borgers jevnbyrdige representasjon så langt ivaretas i Representantenes hus.

Mange av Demokratenes velgere er samlet i byer som er forfordelt i antall mandater, og mange valgdistrikt er trukket opp slik at det er til Republikanernes fordel. Særlig kvinner sluttet opp om Demokratene. Det kan bli en avgjørende faktor for om partiet vinner Representantenes hus.

Video: Barack Obama langer ut mot Trump:

Video: Kraftige reaksjoner på valgkampvideo delt av Trump:

Les også:

Donald Trump trår til for republikanske kandidater før mellomvalget

Trump sier han satser på Senatet

Trump-familien saksøkt for svindel

Øvrige kilder: NTB, Store Norske.

De siste målingene før valg til Kongressen 2018

Målinger rett før valget til Kongressen viser at Demokratene trolig får flertall i Representantenes hus, mens Republikanerne beholder flertallet i Senatet.

I Representantenes hus:

Alle 435 plasser på valg.

Demokratene er ganske sikre på 202 representantplassene, mens Republikanerne ligger an til 194 plasser. 39 plasser er på vippen, viser analysene til RealClear Politics.

Det er over 85 prosent sannsynlighet for at Demokratene sikrer seg flertallet, ifølge FiveThirtyEight.

I Senatet:

Av totalt 100 senatorplasser er 33 plasser på valg. I tillegg erstatningsvalg for to plasser.

Statene som er mest på vippen er Arizona, Florida, Indiana, Montana, Missouri, Nevada og West Virginia.

Det er over 85 prosent sjanse for at Republikanerne sikrer seg flertallet i Senatet, ifølge FiveThirtyEight.

Demokratenes Senatkandidat for Tennessee, Phil Bredesen signerer klistremerker før en markering for å få folk til å stemme. 29 oktober. NTB Scanpix/AFP.
Demokratenes Senatkandidat for Tennessee, Phil Bredesen signerer klistremerker før en markering for å få folk til å stemme. 29 oktober. NTB Scanpix/AFP.

Personvernpolicy