Mellomvalget i USA:

– Splittelsen er ikke sunn for den politiske utviklingen

VIDEO: Dette er mellomvalget og slik kan det påvirke Trump.

– Den politiske splittelsen i USA er dyp og alvorlig, og jeg har vanskelig for å se hvordan det kan endre seg, sier USA-ekspert før det viktige mellomvalget tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Splittelsen vil skape mange og vanskelige problemer fremover, som ikke er sunne for den politiske utviklingen i USA, sier universitetslektor ved Högskolan i Halmstad, Frida Stranne, til ABC Nyheter. Hun er tilknyttet det svenske instituttet for nordamerikastudier ved Uppsala universitet, og bidrar til nettstedet Amerikaanalys.se.

De bitre politiske motsetningene i USA fører til at partene ikke kommer til enighet om presserende spørsmål, fra innvandring til velferd. Den uthuler også amerikanernes tillit til de statlige institusjonene.

Les også: Millioner av amerikanere hindres i å stemme

– Kan åpne for granskinger av Trump

Trump-tilhengere jubler for presidenten under et valgkampmøte i Georgia 4. november. NTB Scanpix / AFP
Trump-tilhengere jubler for presidenten under et valgkampmøte i Georgia 4. november. NTB Scanpix / AFP
Universitetslektor i statsvitenskap ved Högskolan i Halmstad, Frida Stranne. Foto: hh.se.
Universitetslektor i statsvitenskap ved Högskolan i Halmstad, Frida Stranne. Foto: hh.se.

Om Demokratene vinner kontroll med Representantenes hus vil Trump-regjeringen brått kunne bli gjenstand for Kongress-granskinger som vil henge over den de nærmeste to årene. Større initiativ, som den bebudede muren langs grensen til Mexico, vil trolig også måtte utsettes på ubestemt tid, skriver Reuters.

Fakta om mellomvalget i USA:

* USA holder valg annethvert år. Siden presidenten velges for fire år, gjelder mellomvalget bare Kongressen, guvernører og lokalvalg.

* Valget holdes første tirsdag i november, i år 6. november.

* Nasjonalforsamlingen Kongressen har to kamre: Representantenes hus og Senatet. I år er alle medlemmene av Representantenes hus og en tredel av senatorene på valg.

* Senatorene velges for seks år og medlemmene av Representantenes hus for to år.

* Hver av USAs 50 delstater har to senatorer og et antall medlemmer av Representantenes hus som står i forhold til folketallet. I Representantenes hus er det til sammen 435 plasser.

* Tynt befolkede stater som Wyoming og Alaska har bare ett medlem av Representantenes hus, mens den mest folkerike, California, har 53.

* Det er 100 medlemmer av Senatet. I år er 33 senatorer på valg: 23 demokrater, åtte republikanere og to uavhengige som politisk ligger nærmest Demokratene.

* I dag er 51 av senatorene republikanere, mens 49 er demokrater eller uavhengige. Også i Representantenes hus har Republikanerne flertall.

* Timene etter midnatt norsk tid: Valgdagsmålinger og resultater blir kunngjort etter hvert som valglokaler stenger og opptellingen er i gang.

– Hvis Demokratene får fremgang kan de sette brems på ulike lovforslag, men også åpne for granskinger av Trump, som sammenblanding av embetet og private forretningsinteresser, skatteopplysningene hans med mer, sier Stranne.

Republikanere i Kongressen har hittil i Trumps presidentskap i liten grad oppfylt sin grunnlovsfestede plikt til å føre slikt tilsyn, skriver magasinet The Economist i en lederartikkel fredag.

– Beholder republikanerne majoriteten i Kongressen vil det være en viktig seier for Trump, og gjøre det lettere for ham og republikanerne å gjennomføre sitt politiske program. Det vil være et signal om at Trumps politikk har svært mye bredere støtte enn mange analytikere tror, sier Stranne.

Mellomvalget i USA: – Ser ikke så ille ut for republikanerne

Den amerikanske kongressbygningen US Capitol. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.
Den amerikanske kongressbygningen US Capitol. Arkivfoto: NTB Scanpix/AFP.

– Får en syndebukk

Men mange analytikere mener også at Trump kan vende det til sin fordel også om Demokratene får kontroll med Representantenes hus, fordi han da får en tydelig motstander i Washington D.C.

Forhåndsvalg ved Nashville offentlige bibliotek 30. oktober. NTB Scanpix/AFP.
Forhåndsvalg ved Nashville offentlige bibliotek 30. oktober. NTB Scanpix/AFP.

– Om hans lov forslag skulle bli blokkert i Kongressen kan Trump argumentere med at de har sabotert hans reformer.Omlandets økonomi skulle snu seg fra dagens oppgang kan han også peke ut Demokratene som syndebukk, sier Stranne.

Den lovgivende makt på det føderale nivået er hos Kongressen, som består av to kamre, Senatet og Representantenes hus. Vedtak er først gyldige når begge kamre står bak dem.

Les også: Obama fortsetter valgkampturneen

– En «heksejakt» mot presidenten

Statistikkguru Nate Silvers nettsted FiveThirtyEight gir republikanerne 84,7 prosents sjanse til å holde på sin kontroll med Senatet. Samme nettsted gir demokratene 84,5 prosent sjanse til å ta over kontrollen i Representantenes hus. Opposisjonspartiet gjør det tradisjonelt godt i mellomvalgene, og vinner som regel et av husene i Kongressen.

Forskeren er likevel ikke helt overbevist:

– Det vil være mindre uvanlig om Demokratene gjør det godt, men republikanske velgere har vist stor entusiasme de siste ukene.Økonomien går godt og mange er sinte på det de betrakter som en «heksejakt» mot presidenten. Det har mobilisert på høyre fløy.

Les også: Halve USA vil fjerne Trump fra Det hvite hus

USAs president Donald Trump taler under et valgkampmøte i delstaten Tennessee søndag 4. november, to dager før det viktige mellomvalget. NTB Scanpix/AFP.
USAs president Donald Trump taler under et valgkampmøte i delstaten Tennessee søndag 4. november, to dager før det viktige mellomvalget. NTB Scanpix/AFP.

Svært populær blant republikanske velgere

Trumps popularitetsmålinger har stabilisert seg like over 40 prosent, og kan også peke mot et skifte i Kongressens mandatfordeling, skriver The Economist fredag.

– Trump har svært sterk oppslutning blant republikanere, over 80 prosent, og han har gjort partiet til sitt med lite uttrykt motstand blant partikolleger.

President Trump er også på en omfattende valgkampturne, og gjennomfører 11 valgmøter i åtte delstater i et forsøk på å støtte de republikanske kandidatene til Kongressen.

– Om republikanerne beholder makten i begge kamre i morgen er det nok mye takket være presidentens ivrige valgkampinnsats de siste ukene, men også fordi Republikanerne fikk gjennom sin skattereform og økonomien går godt, sier Stranne.

Stemmer: Et splittet USA går til valg

Utydelige demokrater

Demokratene fremstår splittet mellom den sentrumsorienterte og den mer radikale fløyen i partiet. Foreløpig er det helt i det blå hvem som blir partiets presidentkandidat i 2020. Partiets forrige president Barack Obama har fungert som partiets frontfigur i innspurten til mellomvalget.

– Det er mange problemer i det demokratiske partiet, som vil gjøre det vanskelig for dem å vinne presidentvalget i 2020 selv med en seier i valget tirsdag, sier Stranne.

Demografiske forhold er viktige i de amerikanske mellomvalgene. Kongressen er sammensatt slik at alle delstater har to representanter i Senatet, mens folkemengden og den enkelte borgers jevnbyrdige representasjon så langt ivaretas i Representantenes hus.

Mange av Demokratenes velgere er samlet i byer som er forfordelt i antall mandater, og mange valgdistrikt er trukket opp slik at det er til Republikanernes fordel. Særlig kvinner sluttet opp om Demokratene. Det kan bli en avgjørende faktor for om partiet vinner Representantenes hus.

Video: Barack Obama langer ut mot Trump:

Video: Kraftige reaksjoner på valgkampvideo delt av Trump:

Les også:

Donald Trump trår til for republikanske kandidater før mellomvalget

Trump sier han satser på Senatet

Trump-familien saksøkt for svindel

Øvrige kilder: NTB, Store Norske.

De siste målingene før valg til Kongressen 2018

Målinger rett før valget til Kongressen viser at Demokratene trolig får flertall i Representantenes hus, mens Republikanerne beholder flertallet i Senatet.

I Representantenes hus:

Alle 435 plasser på valg.

Demokratene er ganske sikre på 202 representantplassene, mens Republikanerne ligger an til 194 plasser. 39 plasser er på vippen, viser analysene til RealClear Politics.

Det er over 85 prosent sannsynlighet for at Demokratene sikrer seg flertallet, ifølge FiveThirtyEight.

I Senatet:

Av totalt 100 senatorplasser er 33 plasser på valg. I tillegg erstatningsvalg for to plasser.

Statene som er mest på vippen er Arizona, Florida, Indiana, Montana, Missouri, Nevada og West Virginia.

Det er over 85 prosent sjanse for at Republikanerne sikrer seg flertallet i Senatet, ifølge FiveThirtyEight.

Demokratenes Senatkandidat for Tennessee, Phil Bredesen signerer klistremerker før en markering for å få folk til å stemme. 29 oktober. NTB Scanpix/AFP.
Demokratenes Senatkandidat for Tennessee, Phil Bredesen signerer klistremerker før en markering for å få folk til å stemme. 29 oktober. NTB Scanpix/AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 Kritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene
Siste nytt
22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseKritiserer klimarapport: – Bare turister legger igjen nok penger kan man fortsette å øke utslipp17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene
Populært