Rødt ønsker tettere samarbeid med Jonas Gahr Støre– Støre må slutte å rote rundt

Erna Solberg (bakfra) og Jonas Gahr Støre på Debatten på NRK dagen før KrFs veivalg.
Erna Solberg (bakfra) og Jonas Gahr Støre på Debatten på NRK dagen før KrFs veivalg. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørnar Moxnes inviterer Jonas Gahr Støre til å danne en rød-allianse etter at KrF valgte borgerlig side. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– KrFs veivalg var spikeren i kista for Støres sentrumsstrategi. Planen om å regjere med sentrum har havarert, sier Bjørnar Moxnes til ABC Nyheter.

– Veien til valgseier i 2019 og 2021 går gjennom Rødt. Et samarbeid med Rødt er oppskriften for valgseier, Støre, hevder Rødt-lederen.

– Hvorfor det?

– Det viser målingene, vi har ligget over sperregrensa på målingene i mange måneder, mens Venstre og KrF er under. Det viktigste bidraget til et nytt flertall er Rødt over sperregrensa.

– Lage suppe i sentrum

Rødt-lederen inviterer nå Jonas Gahr Støre til felles front og samarbeid.

– Nå må vi mobilisere arbeiderbevegelsens velgere på entusiasme og glød for en ny politikk, og dermed er dette en mulighet. Støre må slutte å rote rundt og lage suppe i sentrum. Det vil ikke engasjere nok velgere til 2021 for et nytt flertall. Det er jo bare å se hvordan det gikk for Arbeiderpartiet i valgkampen i 2017, da de åpnet døren for Venstre og KrF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moxnes inviterer nå Støre på en studietur til Oslo.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi kan rusle bort sammen til Rådhuset og se hva det rødgrønne flertallet sammen med Rødt får til i landets største by. I Oslo tar vi et krafttak mot sosial dumping, setter ned foten for velferdsprofitørene og fører en politikk som reduserer forskjellene. Da får vi en tydelig front mot det som nå blir en blå flertallsregjering. Da fører vi en tydelig og sterk front mot borgerlig politikk. Oslo viser i praksis hva vi kan få til med et nytt stortingsflertall i 2021.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer til å bli tydeligere fronter og Rødt skal drive knallhard opposisjonspolitikk uavhengig av hva Arbeiderpartiet gjør, men det er viktig at Arbeiderpartiet nå innser at sentrumsstrategien er stein død.

– Vil du ta initiativ til samtaler fremover?

– Min dør er åpen for alle, men det er lurt om Støre nå inviterer alle partiene i opposisjon til samtaler slik at vi kan samle slagkraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er sakene KrF og regjeringen skal forhandle om

Stenseng: – Ap er klar for å lede en rødgrønn opposisjon

ABC Nyheter har sendt oppfordringen til Støre, som er utilgjengelig for kommentar.

Partisekretær Kjersti Stenseng sier Arbeiderpartiet samarbeider godt med Rødt i enkeltsaker.

Kjersti Stenseng. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Kjersti Stenseng. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi samarbeider godt med Rødt i enkeltsaker nasjonalt og i mange norske kommuner, som Oslo. Det fortsetter vi gjerne med.

– Arbeiderpartiet er klar for å lede en rødgrønn opposisjon til det som ser ut til å bli en flertallsregjering på høyresiden. Jeg frykter KrFs veivalg vil føre til en høyredreining av norsk politikk, sier Stenseng til ABC Nyheter.

Hun mener det er «viktigere enn noen gang for Ap å være tydelig i sosialdemokratiskje kjernesaker om sterkere fellesskapsløsninger og mindre forskjeller».

– Og vi vil kjempe tydelig mot enhver innstramming av kvinners rett til abort, slik Erna Solberg og Høyre nå legger opp til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun avviser at Arbeiderpartiet har hatt noen sentrumsstrategi, slik Moxnes hevder.

– Vi har vært åpne for å snakke med KrF dersom de ønsket å skifte ut dagens regjering. Ap er et parti på venstresida i norsk politikk, og landsstyret vårt sa i mars at SV og Sp står oss nærmest. Det gjelder fortsatt.

Aktuelt: KrF-topp håper Ropstad flopper

SE VIDEO: Knut Arild Hareides tale etter at nederlaget: