Datteren hennes døde. Nå spør Marianne Marthinsen (Ap) Erna Solberg om abort-endringer

ABORT-STRIDEN: Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) har selv erfaring med alvorlig sykt barn.
ABORT-STRIDEN: Stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) har selv erfaring med alvorlig sykt barn. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-politiker Marianne Marthinsen opplevde at datteren hennes døde 15 måneder gammel, muligens genetisk betinget. Nå vil hun vite hvem som skal avgjøre abort hvis hun blir gravid igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de sterkeste meldingene i abortdebatten som har blusset opp som følge av KrFs frieri til Frp, Høyre og Venstre, kom i form av et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg mandag:

«Dersom jeg blir gravid igjen og det viser seg at fosteret har samme tilstand, mener statsministeren at jeg selv skal få avgjøre om svangerskapet skal gjennomføres?», spør Marianne Marthinsen (Ap).

Bakgrunnen, som hun også forteller om på facebook, er at hun for noen år siden fødte en datter som var alvorlig syk og døde 15 måneder gammel.

Tilstanden kunne være genetisk betinget, og Marthinsen kjenner ikke til risikoen for gjentakelse.

Hva betyr levedyktig?

Ap-politikeren med denne smertelige erfaringen vil også vite hva statsministeren mener med begrepet «levedyktig».

– Hvor lenge mener hun at barnet må antas å leve for at det skal regnes som levedyktig? spør hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge dagens abortlov kan et svangerskap avbrytes etter uke 12 dersom «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Et forslag fra Høyre for å tekkes KrF i de kommende forhandlingene om at partiet skal slutte seg til regjeringen, skal være å endre formuleringen slik at man innvilges abort dersom fosteret ikke er «levedyktig».

Statsministeren må svare i løpet av en uke.

– Ikke prøv deg, Bent Høie!

I VG påberoper helseminister Bent Høie (H) seg sin homofile legning for å si at han forstå hvordan en annen minoritet, personer med downs syndrom, føler seg diskriminert.

Han viser til abortlovens §2C, som KrF ønsker fjernet eller justert, som åpner for abort dersom fosteret har genetiske avvik, for eksempel downs.

«Nei Bent Høie. Du som homofil mann aner tydeligvis ikke hva dette handler om. Men det gjør Marinne Marthinsen», skriver en annen Ap-politiker, Anette Trettebergstuen, i en kommentar til Marthinsens facebookmelding.

«Bent Høie! Ikke prøv deg å bruk min homofili til å forsvare ditt syn på hvorfor du vil innskrenke kvinners rett til abort.»

Det skriver leder for Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan i facebookdebatten.

Foto: Marianne Marthinsens facebook-innlegg
Foto: Marianne Marthinsens facebook-innlegg