Dype sår i KrF: – Rogaland sin prosess står ikke igjen som det som skinner

VIDEO: Her blir resultatet av avstemningen avslørt.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Arild Hareide oppfordret til raushet og å respektere resultatet, men i Rogaland er sårene dype. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

GARDERMOEN (ABC NYHETER): – Jeg er skuffet over veivalget. Kjente stolthet over prosjektet Knut Arild Hareide tegnet opp for partiet, og derfor er luften ute av ballongen i kveld, sier Inge Takle Mæstad, leder av Nye Stavanger KrF, til ABC Nyheter.

Hareide satset alt, men tapte. Klarere regler fra partiledelsen kunne ha reddet uavgjort på skjebnelandsmøtet.

Med stillingen 98-90 ble Rogaland sin delegasjon avgjørende. Hadde fylket sendt en representativt delegasjon, som de andre fylkene, ville avstemningen endt 94-94.

– Rogaland sin prosess står ikke igjen som det som skinner etter denne runden, sier Takle Mæstad videre til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Erna får fortsette som statsminister

Fikk kritikk

20. oktober holdt Rogaland ekstraordinært fylkesårsmøte og besluttet å sende 15 blå og 1 rød delegat, trass i at en tredjedel av forsamlingen ønsket å gå til Ap og Sp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget fikk kritikk fordi fylkeslaget gikk mot partiledelsens anbefaling om å sende en representativ delegasjon til landsmøtet. En anbefaling som ble sendt som epost fra ledelsen i partiet kort før møtestart, og ikke ble lest.

Før det ekstraordinære landsmøtet formanet Hareide-fløyen i Rogaland om at blå delegater skulle stemme rødt.

I en epost som ble sendt søndag kveld, signert fem av de røde delegatene som ble vraket på fylkesårsmøtet, på at «blå» delegater byttes ut med fire «røde» slik at delegasjonen skulle bli mer representativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den beste måten å få det til på er antakelig om det meldes forfall fra tilstrekkelig mange blå til at fire røde kommer inn fra varaplass til fast plass i delegasjonen, het det.

Hareide uttrykte frustrasjon etter årsmøtet i Rogaland, som var det første:

– Jeg er glad for at en av tre støtter meg i Rogaland. Men jeg er overrasket over at Rogaland KrF velger å ikke lytte til et råd fra hele partiledelsen om å gjøre hva de kan for å sørge for at begge sider blir representert på landsmøtet, sa Hareide i en SMS til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grøvan: Ikke en relevant problemstilling

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan forsvarer Rogaland.

– Vi har et klart nok mandat. Det er et flertall på åtte, sier Grøvan til ABC Nyheter etter avstemningen på Gardermoen fredag.

– Det er ikke gjort noe galt i Rogaland eller andre steder. Det er ikke riktig å ta opp det spørsmålet, men vi kunne hatt tydligere retningslinjer. Det ser vi alle, men dette er et gyldig resultat vi alle forholder oss til.

– Nå skal vi sammen hindre avskallingen vi alle har fryktet, avslutter KrF-toppen.

– Spillereglene burde vært sendt ut

Unni Sirevåg Lende var en av delegatene fra Rogaland.

Ser du noe paradoks i at det ville vært dødt løp her hvis Rogalands delegater hadde avspeilet meningene på årsmøtet?

– Jeg tenker at spillereglene burde vært sendt ut helt fra starten av, før alle lokallagsmøtene og, sier hun til ABC Nyheter.

Partiledelsen hadde som kjent ikke sendt ut noe ønske om hvordan man skulle sikre representativitet. Først et par timer før Rogaland avholdt sitt delegatvalg, kom det en epost til fylkeslederen fra sentralt hold om det. Den ble ikke oppdaget i tide, og innholdet ikke tatt hensyn til.

– Nå fulgte alle lokallag vanlig prosedyre, og så var Rogaland førstemann ut. Så tror jeg nok at hvis en hadde gitt de føringene på forhånd, så hadde det blitt en annen prosedyre, sier Lende.

SE TALEN TIL KNUT ARILD HAREIDE HER: