May: – Storbritannia forlater EU, ikke Europa

Storbritannias statsminister Theresa May (til høyre) og Norges statsminister Erna Solberg under tirsdagens pressekonferanse.
Storbritannias statsminister Theresa May (til høyre) og Norges statsminister Erna Solberg under tirsdagens pressekonferanse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Den britiske statsministeren Theresa May understreket under et møte i Oslo at hun ønsker en god bilateral avtale med Norge etter brexit.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

May fikk som ventet spørsmål om brexit under en pressekonferanse i Oslo tirsdag formiddag.

Det er statsminister Erna Solberg (H) som har invitert statsministerne i de nordiske og de baltiske landene samt Storbritannia for å diskutere helseteknologiens rolle i fremtidens helsevesen. Med unntak av Sverige, Litauen og Latvia er alle representert på statsministernivå.

May oppsummerte det utsendingene fra de ulike landene hadde diskutert.

– Jeg vil styrke samarbeidet innen de områdene vi har snakket om, sa hun.

På direkte spørsmål om forholdet til Norge etter brexit, svarte hun slik:

– Storbritannia forlater EU, ikke Europa.

Aktuelt: – Merkels beslutning er et hardt slag for Europa

Høy sikkerhet

Det var et – iallfall etter norske forhold – enormt sikkerhetsoppbud i forbindelse med arrangementet ved Oslo Cancer Cluster på Ullern. Væpnet politi passet alle innganger, og alle biler ble undersøkt. Alle som skulle inn, måtte gjennom kontroll på nivå med den på flyplasser.

Hovedformålet med toppmøtet Northern Future Forum er å diskutere felles utfordringer, høre om gode og innovative løsninger og lære av hverandre.

Aktuelt: Her stemte nær 80 prosent for å bli i EU. Mange nekter å gi opp

Mer om Brexit

Men Erna Solberg har også et eget bilateralt møte med Theresa May under hennes Oslo-besøk. Der blir brexit et hovedpunkt, har NTB tidligere fått opplyst.

Norge ønsker å speile de avtalene Storbritannia får på plass med EU, blant annet for å sikre rettighetene til nordmenn i Storbritannia og briter i Norge. Samtidig må et nytt avtaleverk på plass for å regulere handelen mellom Norge og Storbritannia etter EU-skilsmissen.

Brexit var også tema da Solberg besøkte May i London i juni.

Aktuelt: EU river i stykker tidsplanen for brexit

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden