Trenger et under: Hareide har tapt flertallet før skjebnemøtet

VIDEO: Se opptak av avstemningen i Østfold KrF her.

Knut Arild Hareide erkjenner at det mest sannsynlig går mot tap. Den blå siden har fått et flertall av delegatene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (ABC Nyheter): 36 av delegatene i Østfold KrF ønsker å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre. 28 vil følge Hareide og regjere med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. 29 vil forbli i opposisjon.

Det gir følgende fordeling: To røde og tre blå delegater fra Østfold KrF – tre delegater vil bli i opposisjon. To av de tre gule delegatene vil sekundært stemme for å gå inn i Solberg-regjeringen.

Dermed har Hareide flertallet mot seg. 99 av 190 delegater har før møtet avklart at de vil stemme for å gå inn i regjeringen Solberg.

Hareide forlot årsmøtet i Østfold før delegatene var fordelt.

– Det er nå engang sånn at det er landsmøtet som bestemmer. Det er klart at jeg ser nå at jeg må være forberedt på at jeg taper, men jeg vet også at jeg kan vinne, sa Hareide til ABC Nyheter.

KrF-lederen understreker at han «overhodet ikke har gitt opp».

Les også: Hareide nekter å avklare lederspørsmålet

KrF-topper vil endre spillereglene

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan var også til stede i Moss. Han fronter forslaget om å forbli utenfor regjering.

Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rett før de siste delegatene til landsmøtet skal velges i Østfold, ble det klart at Grøvan får støtte fra flere KrF-topper om å endre spillereglene på skjebnemøtet fredag.

De ønsker at de tre KrF-alternativene skal stemmes over likt.

En rekke KrF-topper utfordrer dermed beslutningen i partiets landsstyre om først å stemme over om partiet skal i regjering eller ikke på fredagens landsmøte.

ABC Nyheter fikk tirsdag ettermiddag se forslaget som fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold KrF, KrF Kvinners leder Oddbjørg Minos, Grøvan, stortingsrepresentant Steinar Reiten og KrFU-leder Martine Tønnessen legger fram på landsmøtet fredag.

Der foreslår KrF-toppene at det voteres over tre alternativer samtidig:

* Å søke regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

* Å søke regjeringssamarbeid med dagens regjering.

* Å forbli i opposisjon.

Hvis ingen av forslagene får over halvparten av stemmene, stilles de to forslagene med størst oppslutning opp mot hverandre i en andre votering.

Hareide utelukker ikke å endre spillereglene.

– Jeg vil ikke se bort fra at vi endrer voteringsrekkefølgen på landsmøtet. Det er jo landsmøtet som fullt og helt bestemmer det, sier han.

Landsstyret ønsket at Grøvans forslag om å «fortsette som konstruktivt opposisjonsparti (...) på ikke-sosialistisk side» settes opp mot å søke og gå i regjering.

– Jeg har fulgt det rådet landsstyrets store flertall ga, og jeg vil ikke gå bort fra det før jeg i alle fall har diskutert med mitt eget landsstyre, sier partilederen.

Les også: Dårlig nytt for Hareide: KrF-topper vil ha åpent valg

Vil overtale de som ikke vil i regjering

Kilder opplyser til ABC Nyheter at planen til Hareide nå er å overtale delegater som i hovedsak ønsker å forbli i opposisjon. Det er totalt 20 delegater som kan vippe flertallet.

Høyresiden i partiet, som ønsker sonderinger med Erna Solbergs regjering, har nå et klart overtak med 95 delegater av 190, men hele 15 av disse har et håp om å forbli i opposisjon som primærstandpunkt.

87 delegater støtter Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Fem av disse vil i utgangspunktet forbli i opposisjon.

– Mange kan bytte side

Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle. Foto: Krf
Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle. Foto: Krf

– Ingenting er avgjort før vi har bestemt oss og stemt. Det kan komme nye momenter som kan gjøre at mange ombestemmer seg. Det er mange som har opposisjon som primærstandpunkt, som jeg tror kan bytte side, sier Espen Andreas Hasle til ABC Nyheter.

Han er fylkesleder i Oslo KrF.

– Jeg tror en del delegater ikke har fullt ut tatt innover seg at dette handler om Knut Arild Hareides fremtid. Det er et dumt valg å ofre en leder som har pekt på en så klok fremtid for partiet og holdt en tale hvor alle er enig i politikken, sier han.

Kan legge seg selv i potten

Hareide kan fredag velge å legge seg selv i potten da han innleder på det ekstraordinære årsmøtet. Det kan få flere blå delegater til å bytte side.

Til nå har han nektet offisielt å kommentere om han vil fortsette som leder hvis partiet vedtar å starte sonderinger med Erna Solbergs regjering.

– Jeg tenker at Hareide har lagt såpass mye inn i dette nå at det ikke kan være mulig for ham å sondere med Erna Solberg, sier fylkeslederen i Oslo.

– Mener du Hareide bør avklare om han kan fortsette som leder?

– Det mener jeg må være opp til ham selv å vurdere, men for meg er det uansett det alvoret jeg går inn i denne saken med, sier Hasle.

Oluf Maurud, fylkesleder i Hedmark, vil ikke bruke en eventuell Hareide-avgang som argument.

– Jeg håper og tror denne diskusjonen tas etter vedtaket, sier han til ABC Nyheter.

Maurud støtter Hareides løsning med Ap+Sp.

(VIDEO:Hør Hareides sjokk-tale: Peker på Ap og Sp)

Eks-rådgiver: Hareide trekker seg

Tidligere Vårt Land-redaktør, Åshild Mathisen, var som kjent Hareides politiske rådgiver i hans tid som statsråd i Bondevik-regjeringen.

Hun er overbevist om at Hareide går av hvis han taper.

– Jeg er helt overbevist om at han trekker seg, sier Mathisen til ABC Nyheter.

Men hun tror ikke Hareide selv vil true med det på fredagens landsmøte.

– Jeg tror ikke at Hareide kommer til å true med noe på selve landsmøtet. Det kommer til å virke mot sin hensikt. Det har allerede blitt lekket fra et internt møte at han vil trekke seg, så da vet folk det. Men det er helt klart andre som vil bruke det kortet frem mot fredag, sier hun.

– Når mange snakker med hverandre intenst de siste dagene, vil de spørre seg om de har råd til miste Hareide. Det å komme til landsmøtet og kjenne at alvoret er der, vil kunne vippe en del gule delegater. Folk vet at hvis Hareides alternativ taper, så trekker han seg, men alvoret med valget vil senke seg inn når de ankommer møtet på fredag.

Det foregår nå en voldsom drakamp for å overbevise de gule delegatene.

– Begge fløyer jobber for å overbevise de gule om at det er helt uholdbart å ikke ta et valg. Men så er jo KrF et konfliktssky parti, sier Mathisen.

(SE VIDEO: Hareide advarte Solberg og Jensen rett etter valget)

Direkte fra klokken 18:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden