Trenger et under: Hareide har tapt flertallet før skjebnemøtet

VIDEO: Se opptak av avstemningen i Østfold KrF her.

Knut Arild Hareide erkjenner at det mest sannsynlig går mot tap. Den blå siden har fått et flertall av delegatene.

MOSS (ABC Nyheter): 36 av delegatene i Østfold KrF ønsker å gå i regjering med Høyre, Frp og Venstre. 28 vil følge Hareide og regjere med Senterpartiet og Arbeiderpartiet. 29 vil forbli i opposisjon.

Det gir følgende fordeling: To røde og tre blå delegater fra Østfold KrF – tre delegater vil bli i opposisjon. To av de tre gule delegatene vil sekundært stemme for å gå inn i Solberg-regjeringen.

Dermed har Hareide flertallet mot seg. 99 av 190 delegater har før møtet avklart at de vil stemme for å gå inn i regjeringen Solberg.

Hareide forlot årsmøtet i Østfold før delegatene var fordelt.

– Det er nå engang sånn at det er landsmøtet som bestemmer. Det er klart at jeg ser nå at jeg må være forberedt på at jeg taper, men jeg vet også at jeg kan vinne, sa Hareide til ABC Nyheter.

KrF-lederen understreker at han «overhodet ikke har gitt opp».

Les også: Hareide nekter å avklare lederspørsmålet

KrF-topper vil endre spillereglene

Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan var også til stede i Moss. Han fronter forslaget om å forbli utenfor regjering.

Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Parlamentarisk nestleder i KrF Hans Fredrik Grøvan i forkant av Østfold KrF sitt ekstraordinære fylkesårsmøte på Jeløya. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Rett før de siste delegatene til landsmøtet skal velges i Østfold, ble det klart at Grøvan får støtte fra flere KrF-topper om å endre spillereglene på skjebnemøtet fredag.

De ønsker at de tre KrF-alternativene skal stemmes over likt.

En rekke KrF-topper utfordrer dermed beslutningen i partiets landsstyre om først å stemme over om partiet skal i regjering eller ikke på fredagens landsmøte.

ABC Nyheter fikk tirsdag ettermiddag se forslaget som fylkesleder Brynjar Høidebraaten i Østfold KrF, KrF Kvinners leder Oddbjørg Minos, Grøvan, stortingsrepresentant Steinar Reiten og KrFU-leder Martine Tønnessen legger fram på landsmøtet fredag.

Der foreslår KrF-toppene at det voteres over tre alternativer samtidig:

* Å søke regjeringssamarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

* Å søke regjeringssamarbeid med dagens regjering.

* Å forbli i opposisjon.

Hvis ingen av forslagene får over halvparten av stemmene, stilles de to forslagene med størst oppslutning opp mot hverandre i en andre votering.

Hareide utelukker ikke å endre spillereglene.

– Jeg vil ikke se bort fra at vi endrer voteringsrekkefølgen på landsmøtet. Det er jo landsmøtet som fullt og helt bestemmer det, sier han.

Landsstyret ønsket at Grøvans forslag om å «fortsette som konstruktivt opposisjonsparti (...) på ikke-sosialistisk side» settes opp mot å søke og gå i regjering.

– Jeg har fulgt det rådet landsstyrets store flertall ga, og jeg vil ikke gå bort fra det før jeg i alle fall har diskutert med mitt eget landsstyre, sier partilederen.

Les også: Dårlig nytt for Hareide: KrF-topper vil ha åpent valg

Vil overtale de som ikke vil i regjering

Kilder opplyser til ABC Nyheter at planen til Hareide nå er å overtale delegater som i hovedsak ønsker å forbli i opposisjon. Det er totalt 20 delegater som kan vippe flertallet.

Høyresiden i partiet, som ønsker sonderinger med Erna Solbergs regjering, har nå et klart overtak med 95 delegater av 190, men hele 15 av disse har et håp om å forbli i opposisjon som primærstandpunkt.

87 delegater støtter Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Ap og Sp. Fem av disse vil i utgangspunktet forbli i opposisjon.

– Mange kan bytte side

Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle. Foto: Krf
Fylkesleder i Oslo, Espen Andreas Hasle. Foto: Krf

– Ingenting er avgjort før vi har bestemt oss og stemt. Det kan komme nye momenter som kan gjøre at mange ombestemmer seg. Det er mange som har opposisjon som primærstandpunkt, som jeg tror kan bytte side, sier Espen Andreas Hasle til ABC Nyheter.

Han er fylkesleder i Oslo KrF.

– Jeg tror en del delegater ikke har fullt ut tatt innover seg at dette handler om Knut Arild Hareides fremtid. Det er et dumt valg å ofre en leder som har pekt på en så klok fremtid for partiet og holdt en tale hvor alle er enig i politikken, sier han.

Kan legge seg selv i potten

Hareide kan fredag velge å legge seg selv i potten da han innleder på det ekstraordinære årsmøtet. Det kan få flere blå delegater til å bytte side.

Til nå har han nektet offisielt å kommentere om han vil fortsette som leder hvis partiet vedtar å starte sonderinger med Erna Solbergs regjering.

– Jeg tenker at Hareide har lagt såpass mye inn i dette nå at det ikke kan være mulig for ham å sondere med Erna Solberg, sier fylkeslederen i Oslo.

– Mener du Hareide bør avklare om han kan fortsette som leder?

– Det mener jeg må være opp til ham selv å vurdere, men for meg er det uansett det alvoret jeg går inn i denne saken med, sier Hasle.

Oluf Maurud, fylkesleder i Hedmark, vil ikke bruke en eventuell Hareide-avgang som argument.

– Jeg håper og tror denne diskusjonen tas etter vedtaket, sier han til ABC Nyheter.

Maurud støtter Hareides løsning med Ap+Sp.

(VIDEO:Hør Hareides sjokk-tale: Peker på Ap og Sp)

Eks-rådgiver: Hareide trekker seg

Tidligere Vårt Land-redaktør, Åshild Mathisen, var som kjent Hareides politiske rådgiver i hans tid som statsråd i Bondevik-regjeringen.

Hun er overbevist om at Hareide går av hvis han taper.

– Jeg er helt overbevist om at han trekker seg, sier Mathisen til ABC Nyheter.

Men hun tror ikke Hareide selv vil true med det på fredagens landsmøte.

– Jeg tror ikke at Hareide kommer til å true med noe på selve landsmøtet. Det kommer til å virke mot sin hensikt. Det har allerede blitt lekket fra et internt møte at han vil trekke seg, så da vet folk det. Men det er helt klart andre som vil bruke det kortet frem mot fredag, sier hun.

– Når mange snakker med hverandre intenst de siste dagene, vil de spørre seg om de har råd til miste Hareide. Det å komme til landsmøtet og kjenne at alvoret er der, vil kunne vippe en del gule delegater. Folk vet at hvis Hareides alternativ taper, så trekker han seg, men alvoret med valget vil senke seg inn når de ankommer møtet på fredag.

Det foregår nå en voldsom drakamp for å overbevise de gule delegatene.

– Begge fløyer jobber for å overbevise de gule om at det er helt uholdbart å ikke ta et valg. Men så er jo KrF et konfliktssky parti, sier Mathisen.

(SE VIDEO: Hareide advarte Solberg og Jensen rett etter valget)

Direkte fra klokken 18:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen
Siste nytt
17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen
Populært