Hareide har ett håp igjen

Knut Arild Hareide på ekstraordinært årsmøte i Oslo KrF mandag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Knut Arild Hareide på ekstraordinært årsmøte i Oslo KrF mandag kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Knut Arild Hareide trenger at samtlige åtte delegater i Østfold KrF stemmer rødt eller at flere delegater som er blå i hemmelighet snur og stemmer rødt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene av to muligheter Knut Arild Hareide har igjen for å skaffe seg et flertall for et regjeringssamarbeid med Ap og Sp, er dersom Østfold KrF tirsdag kaster sin egen blå fylkesleder Brynjar Høidebraaten, vraker begge nestlederne og gjør resten av delegasjonen rød, skriver VG.

Det ville vært oppsiktsvekkende om det skjedde, for når Østfold KrF tirsdag skal velge sine åtte delegater, er det ventet at høyresiden vil være i klart flertall.

Aktuelt: Hareide-alliansen mot nederlag: – Nå trenger Hareide et under

Ett håp

Hareides siste håp er derfor at flere delegater som på årsmøtene har stemt blå, snur og stemmer rødt på landsmøtet fredag 2. november. På landsmøtet trengs det 96 delegater av totalt 190 for å vinne.

Ingen av delegatene har bundet mandat, og dersom det blir en skriftlig og hemmelig avstemning, kan ingenting være avgjort før fredagens skjebnesvangre landsmøte.

Blå side, som ønsker sonderinger med Erna Solbergs regjering, leder med 95 delegater før det siste fylkesårsmøtet arrangeres på Jeløya tirsdag kveld. Høyresiden dermed bare én delegat unna flertall. Rød side har så langt 87 delegater.

Les også: KrFs veivalg et spørsmål om å overleve, mener Hareide

Åpent

Mandag valgte Akershus, Vestfold og Oslo KrF i alt 23 delegater til landsmøtet. Det endte med elleve delegater til Hareide og tolv delegater til høyresiden, som frontes av nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

Ropstad sa etter at siste delegat var avgjort tirsdag kveld at det gikk over all forventning, og at han tror KrF-ere er stolte over hva partiet har fått til med dagens regjering.

Bakgrunn: Hareide gir ikke opp tross blåmandag

Hareide sier at partiet er delt nesten på midten i samarbeidsspørsmålet.

– Vi må være klar over at dette valget vil være helt åpent fram til vi har telt opp på landsmøtet i 18-tiden fredag, sa Hareide til NTB mandag kveld.

Kilder nær Hareide sa til NTB mandag kveld at de nå håper å kunne påvirke de delegatene som primært vil stemme for Grøvan-alternativet om å forbli i opposisjon. Et flertall av disse sier de vil stemme blått om de blir nødt til å velge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden